Skip to main content

Απειλούν να μην ψηφίσουν οι τευτλοπαραγωγοί εάν δεν πληρωθούν

Σήμερα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ΠΝΠ με την οποία η ΕΒΖ θα μπορέσει να εισπράξει την επιχορήγηση παρά το γεγονός ότι δεν έχει ενημερότητες.

Να μην ψηφίσουν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου απειλούν οι τευτλοπαραγωγοί, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς ούτε και την προηγούμενη Παρασκευή που επρόκειτο να τους καταβληθούν τα οφειλόμενα χρήματα για την παραγωγή του 2018 και του 2017, είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να... αυξάνονται.

Σήμερα, πάντως, δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την οποία η ΕΒΖ θα μπορέσει να εισπράξει την επιχορήγηση από το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων παρότι δεν έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο για την πληρωμή των τευτλοπαραγωγών και των εργαζομένων τις επόμενες ημέρες.

Δείτε το ΦΕΚ εδώ

Σημειώνεται ότι η ΕΒΖ Α.Ε., που οφείλει στο ΙΚΑ περί τα 4,5 εκατ. ευρώ και περί τα 2 εκατ. ευρώ σε φόρους προς το δημόσιο, δεν μπορούσε να πάρει ενημερότητες για να εκταμιευτούν τα περίπου 4,7 εκατ ευρώ, 2 εκατ. περίπου από τα οποία προορίζονται για τα οφειλόμενα προς τους υπαλλήλους της εταιρείας ενώ άλλα σχεδόν 2,7 εκατ. για τους τευτλοπαραγωγούς που έσπειραν το 2018 (σ.σ. μαζί με κάτι υπόλοιπες οφειλές από το 2017).

Το συνολικό οφειλόμενο ποσό ανέρχεται σε 2,3 εκατ. ευρώ (1,6 εκατ. ευρώ για το 2018 και 600.000 για την προηγούμενη χρονιά). Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, επί μακρόν, για την καταβολή τους, μέχρι και σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει υλοποιηθεί. Οι τευτλοπαραγωγοί ασκώντας το ύστατο, για αυτούς, μέτρο πίεσης διαμηνύουν που αν δεν τους καταβληθούν μέχρι τις 5 Ιουλίου τα οφειλόμενα δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την Κυριακή στις 7 Ιουλίου.

Πρόκειται για περίπου 700 τευτλοπαραγωγούς σε όλη τη χώρα, ωστόσο αν συνυπολογιστούν και οι οικογένειες αυτών, ο αριθμός αυξάνεται σημαντικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για έναν κλάδο αγροτών που συνεχώς συρρικνώνεται, αν αναλογιστεί κανείς πως δέκα χρόνια νωρίτερα, άγγιζαν τις 9.000 τευτλοπαραγωγούς.

Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί για το τι μέλλει γενέσθαι με την φετινή παραγωγή τεύτλων, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία με τον πιθανολογούμενο επενδυτή Λούκας Φέκερ, ο οποίος είχε δηλώσει πως θα απορροφήσει τη μικρή φετινή παραγωγή, που καλλιεργήθηκε σε περίπου 13.000 στρμ.