Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
x

ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

Αντιδράσεις για την αυτοβιογραφία του δικτάτορα Παπαδόπουλου που εμφανίστηκε στον χώρο ανταλλαγής βιβλίων - Τι λέει ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η εμφάνιση βιβλίου για τη Χούντα στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, στον χώρο ανταλλαγής βιβλίων που έχει καθιερώσει εδώ και 10 χρόνια η βιβλιοθήκη εμφανίστηκε το αυτοβιογραφικό βιβλίο του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου με τίτλο «Το πιστεύω μας».

Πλέον το βιβλίο έχει αποσυρθεί από τον συγκεκριμένο χώρο. Ο πρόεδρος της βιβλιοθήκης, καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, Αιμίλιος Μαυρουδής, δήλωσε στη Voria.gr ότι πρόκειται για έναν χώρο ανταλλαγής βιβλίων όπου ο καθένας που δεν χρειάζεται ένα βιβλίο, αντί να το πετάξει, μπορεί να έρθει εδώ και να το αφήσει στο συγκεκριμένο σημείο για να το διαβάσει κάποιος άλλος. «Εμείς δεν ελέγχουμε ούτε ποιος αφήνει ούτε ποιος παίρνει αυτά τα βιβλία, πότε κάποιος μπορεί να αφήσει ένα βιβλίο με αγαθούς σκοπούς και κάποιους με μη αγαθούς σκοπούς», σημειώνει.

Υπογραμμίζει, δε, ότι τα βιβλία που αφήνονται εκεί για οποιονδήποτε θέλει να τα πάρει και να τα διαβάσει έχουν όλα τη σφραγίδα της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. «Από ό,τι πληροφορήθηκα το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είχε τη σφραγίδα μας», λέει ο κ. Μαυρουδής.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω επισημαίνει ότι τελευταία γίνεται «μια στοχευμένη επίθεση στη βιβλιοθήκη για λόγους που δεν ευθύνεται κανένας από τη βιβλιοθήκη ούτε ο νυν πρύτανης». Σημειώνει δε ότι τα προβλήματα με τη διαρροή ομβρίων υδάτων υπάρχουν από το 2010, όπως προκύπτει από τους φακέλους της τεχνικής υπηρεσίας. «Το να γίνονται τέτοιες στοχευμένες επιθέσεις νομίζω ότι υποκρύπτει κάποια άλλη σκοπιμότητα», υποστηρίζει.

Στην ανακοίνωσή της για το συμβάν με την αυτοβιογραφία του δικτάτορα η διοίκηση της βιβλιοθήκης εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Η βιβλιοθήκη δεν ασκεί και ούτε βέβαια θα μπορούσε να ασκήσει κάποιο έλεγχο στα βιβλία που αποτίθενται εκεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τις ώρες τις λειτουργίας της. Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι τα βιβλία που διατίθενται εκ μέρους της φέρουν όλα τα σφραγίδα της. Συνεπώς οποιαδήποτε άλλη προβολή και διόγκωση του θέματος αποτελεί ενέργεια εκ του πονηρού με συγκεκριμένο σκοπό».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μαυρουδή αλλά και την ανακοίνωση της βιβλιοθήκης ο δημοσιογράφος Χρήστος Αβραμίδης, ο οποίος έφερε στο φως το θέμα (δείτε εδώ) αναφέρει τα εξής:

«Χθες το βράδυ δημοσιεύσαμε φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διατείθονταν δωρεάν βιβλία του Γεωργίου Παπαδόπουλου υπέρ της χούντας.

Το ΑΠΘ απάντησε μέσω της «Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης ΑΠΘ», αλλά και μέσω του προέδρου της βιβλιοθήκης κυρίου Μαυρουδή.

Η «Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ» δημοσίευσε μια ανακοίνωση-απάντηση, χωρίς να συμπεριλάβει το αρχικό ρεπορτάζ και εκμεταλλεύτηκε τις επίσημες mail lists του πανεπιστημίου για να στείλει τα ψεύδη της σε δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και εργαζομένους του ΑΠΘ.

Η ανακοίνωση του πανεπιστημίου θα μπορούσε να μην παραχαράσσει την καταγγελία. Θα μπορούσε απλά να λέει πως «έγινε ένα λάθος» και να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Κι όμως επιδίδεται σε μια μάταιη προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών.

Το πρώτο κόλπο που κάνει είναι να υπονοήσει εμμέσως πως κάποιος τρίτος άφησε εκεί τα βιβλία και όχι η ίδια η υπηρεσία του ΑΠΘ. Η ανακοίνωση μιλάει για «λογική της ανταλλαγής» βιβλίων. Σημειώνει συγκεκριμένα πως «Η Βιβλιοθήκη δεν ασκεί, και ούτε βέβαια θα μπορούσε να ασκήσει, κάποιο έλεγχο στα βιβλία που αποτίθενται εκεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τις ώρες τις λειτουργίας της» (sic).

Εδώ υπάρχει η εξής λαθροχειρία:

Στην βιβλιοθήκη Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων μέσα στην οποία τραβήχτηκε η φωτογραφία, δεν λειτουργεί υπηρεσία «ανταλλαγής» βιβλίων, αλλά υπηρεσία διάθεσης βιβλίων, όπως μαρτυρά η ανακοίνωση που επισυνάπτουμε, η οποία δημοσιεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου. Το ότι δεν βλέπετε τη λέξη «ανταλλαγή» στη δημοσίευση δεν είναι γιατί κάποιος ξέχασε να την βάλει. Είναι γιατί δεν υπήρχε ανταλλαγή.

Σα να μην έφτανε αυτή η λαθροχειρία, η συγκεκριμένη δημοσίευση που αποκαλύπτει τα ψέματα του ΑΠΘ, αμέσως μετά το δημοσίευμα αποκρύφτηκε από το χρονολόγιο του λογαριασμού facebook «Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ» και έτσι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (30/9/2022, 16:50) μπορεί κανείς να την δει μονάχα αν έχει ήδη αποθηκευμένο το link.

Γιατί; Τι θέλει να κρύψει το ΑΠΘ;

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι δεν έχει υπάρξει κανένα δημόσιο κάλεσμα για απόθεση και ανταλλαγή βιβλίων. Συνεπώς, η ιδέα της ανταλλαγής και ελεύθερης απόθεσης βιβλίων κατασκευάστηκε εκ των υστέρων.

Άρα ποιος έβαλε εκεί το βιβλίο;

Η δυνατότητα ανταλλαγής βιβλίων, προσφέρεται αλλού. Και συγκεκριμένα στην είσοδο αυτού που είναι γνωστό ως «πάνω αναγνωστήριο».

Επομένως σε διαφορετικό σημείο από το αναγνωστήριο των μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων, το οποίο αναφέρεται στο ρεπορτάζ και είναι γνωστό ως το «κάτω αναγνωστήριο». Το ΑΠΘ απαντά για καταγγελία που αφορά το «κάτω αναγνωστήριο» επιχειρηματολογώντας για το «πάνω αναγνωστήριο».

Άρα τα επιχειρήματα του ΑΠΘ δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη βάση. Κανένας περαστικός δεν κατέβηκε δυο ορόφους κουβαλώντας έξι τόμους Παπαδόπουλου, για να περάσει από την είσοδο του αναγνωστηρίου και να αφήσει τα βιβλία σε ένα σημείο που κανείς δεν αφήνει βιβλία (εκτός από το ΑΠΘ).

Το πανεπιστήμιο διέθετε δωρεάν τα βιβλία του Παπαδόπουλου και αυτό πρέπει να γραφτεί καθαρά.

Επομένως, το ΑΠΘ εξέδωσε μια ανακοίνωση, όχι για να εξηγήσει για ποιον λόγο διατείθονταν δωρεάν βιβλία του Γεωργίου Παπαδόπουλου από το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, αλλά για να θολώσει τα νερά.

Πρόκειται μάλιστα για μια προσπάθεια να διαψεύσει το ρεπορτάζ σε ανθρώπους που δεν φοιτούν στο ΑΠΘ και επομένως δεν γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στο «πάνω αναγνωστήριο» στο οποίο υπήρχε όντως η δυνατότητα ανταλλαγής και στο «κάτω αναγνωστήριο» στο οποίο βάση των επισήμων ανακοινώσεων του πανεπιστημίου υπήρχε «διάθεση».

Πάντως, τα κίνητρα της παραπάνω ανακοίνωσης, φωτίζονται ακομα περισσότερο μετά τις δηλώσεις του προέδρου της βιβλιοθήκης, ο οποίος σε ίδιο μήκος κύματος αναπαράγει το ψέμα περί ανταλλαγής βιβλίων και στη συνέχεια για να ξεκαθαρίσει ακόμα περισσότερο τον λόγο της δήλωσής του του, κάνει λόγο για «μια στοχευμένη επίθεση στη βιβλιοθήκη για λόγους που δεν ευθύνεται κανένας από τη βιβλιοθήκη ούτε ο νυν πρύτανης». Έτσι, ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης λόγω υπερβάλλοντος ζήλου υπερασπίζεται τον Πρύτανη απέναντι σε ένα ρεπορτάζ που δεν έγραφε τίποτα για τον Πρύτανη.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτού του τύπου οι απαντήσεις με το να αποδίδουν αλλότρια συμφέροντα διαχέουν την περίφημη «τοξικότητα» στον δημόσιο διάλογο. Προσωπικά παρουσίασα μια αληθινή φωτογραφία και έκανα την δουλειά μου, γράφοντας ένα ρεπορτάζ. Με ποια αρμοδιότητα μια δημόσια υπηρεσία κατηγορεί έναν δημοσιογράφο για δόλο; Τι εξυπηρετεί η απαξίωση του δημοσιογραφικού έργου;

Τέλος, παραβιάζει οποιαδήποτε δεοντολογία δημοσίου διαλόγου να εκδίδεται μια ανακοίνωση-απάντηση σε κάποιο ρεπορτάζ, αλλά να μην παρατίθεται πουθενά το ρεπορτάζ ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να κρίνει. Επειδή δε θα ήθελα να αναπαράγω μια τέτοια κουλτούρα διαλόγου, επισυνάπτω εδώ την ανακοίνωση στην οποία απαντώ.

ΥΓ Αφού η ανακοίνωση του ΑΠΘ θεωρεί εντάξει να μοιράζονται δωρεάν βιβλία του Παπαδόπουλου, γιατί αμέσως μετά το ρεπορτάζ τα βιβλία αυτά εξαφανίστηκαν;».

Εσωτερική φωτογραφία: Χρήστος Αβραμίδης, Ellinofreneianet.gr
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ