Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021
x

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

Τέλος εποχής για τη βρετανική παρουσία στο Αφγανιστάν - Δέσμευση Τζόνσον για να διατηρηθούν όλα τα οφέλη των τελευταίων 20 ετών».

Η τελευταία βρετανική πτήση μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού από το Αφγανιστάν αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

«Η τελευταία πτήση που μετέφερε προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου αναχώρησε από την Καμπούλ. Σε όλους εκείνους που υπηρέτησαν τόσο γενναία υπό καθεστώς τεράστιας πίεσης και υπό φρικτές συνθήκες για να απομακρύνουν με ασφάλεια τους πιο ευάλωτους αμάχους, τους ευχαριστούμε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο Twitter.

Νωρίτερα χθες, Σάββατο 28 Αυγούστου, η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν Λόρι Μπρίστοου δήλωσε ότι η Βρετανία απομάκρυνε σχεδόν 15.000 Βρετανούς και Αφγανούς από την Καμπούλ κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων. Σύμφωνα με την Μπρίστοου, σχεδόν 1.000 στρατιωτικοί, καθώς και διπλωματικό και πολιτικό προσωπικό, εργάστηκαν για την επιχείρηση εκκένωσης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αρχικά σχεδίαζε να έχει ολοκληρώσει την αποστολή εκκένωσής του από το Αφγανιστάν μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

Το πρώτο αεροσκάφος που μετέφερε υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου και εργαζομένους της πρεσβείας από το Αφγανιστάν στην Βρετανία προσγειώθηκε στο Λονδίνο στις 16 Αυγούστου.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα διπλωματικά και ανθρωπιστικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να διατηρήσουμε τα οφέλη ων τελευταίων 20 ετών».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ