Skip to main content

Αφγανιστάν: Επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας επ' αόριστον στην πόλη Κοστ

Οι Ταλιμπάν ολοένα και περιορίζουν τις ελευθερίες των πολιτών του Αφγανιστάν - Συνεχίζει να επικρατεί χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν συντρίβουν κάθε θύλακα αντίστασης στην εξουσία τους, προχωρώντας σε συγκρούσεις με διαδηλωτές και αναγκάζοντας τους κατοίκους μίας ολόκληρης πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους ενώ το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ συνεχίζεται από την απόπειρα χιλιάδων ανθρώπων να αναζητήσουν οδό διαφυγής.

Στην πόλη Κοστ στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν επεβλήθη την Πέμπτη απαγόρευση κυκλοφορίας επ’ αόριστον, ύστερα από τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας και εμφανίζουν εκατοντάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν ενάντια στο νέο καθεστώς.

Διαβάστε: Αφγανιστάν: Ξυλοκοπούν μέχρι και παιδιά μέσα στη μέση του δρόμου (φώτο)

Πηγή που μίλησε στο CNN ανέφερε ότι κάθε είδους κίνησης θα απαγορευθεί ενώ κοινές δυνάμεις του Ισλαμικού Εμιράτου διεξάγουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην πόλη.

Περίπου 650.000 Αφγανοί εκτιμάται ότι ζουν στις αστικές και αγροτικές περιοχές που περιβάλλουν την επαρχία της Κοστ.

Οι επιχειρήσεις – αστραπή για την καταστολή κάθε μορφής αντιπολίτευσης έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με την απόπειρα των Ταλιμπάν να πείσουν διεθνή κοινότητα και παρατηρητές ότι στη «δεύτερη φορά» τους στην εξουσία θα είναι πιο συγκρατημένοι και πιο ανοικτοί στις διαφορετικές φωνές από ό,τι στην πρώτη (1996 – 2001)

Αντανακλά όμως την πραγματικότητα όπως αυτή εκτυλίσσεται σε όλη τη χώρα , όπου ανάλογα μέτρα καταστολής έχουν ήδη ληφθεί.

Tα πνεύματα είναι ιδιαίτερα οξυμμένα καθώς η 19η Αυγούστου είναι η Ημέρα Ελευθερίας για τους Αφγανούς -επέτειος της 19ης Αυγούστου του 1919 όταν η Μεγάλη Βρετανία παραιτήθηκε του ελέγχου της χώρας.
Αφγανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους της Καμπούλ με τις εθνικές σημαίες (που φέρουν μαύρο, πράσινο και κόκκινο χρώμα) για να γιορτάσουν την ημέρα αψηφώντας τους Ταλιμπάν.

Κατεγράφησαν επίσης περιστατικά που Αφγανοί διαδηλωτές ξήλωσαν τις ασπρόμαυρες σημαίες των Ταλιμπάν, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις πυροβολισμούς εκφοβισμού που παραμένει άγνωστο εάν κατέληξαν ε τραυματισμούς.

Διαβάστε: Διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν - Νεκροί από πυρά και ποδοπατήματα

Πολλά «κομβόι» με περιπολικά των Ταλιμπάν ανεπτύχθησαν επίσης στους δρόμους της πόλης.

Πρόκειται για δύο ή τρία οχήματα – ημιφορτηγά ή και αγροτικά με ανοιχτές καρότσες- με έως και έξι Ταλιμπάν σε κάθε ένα από αυτά.

Κυκλοφορούσαν αδιάκοπα στις πόλεις με τις σειρήνες τους σε λειτουργία, ενώ σποραδικά ακούγονταν ήχοι πυροβολισμών με μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι τις προηγούμενες ημέρες.

Στους δρόμους της Καμπούλ, γυναίκες που είχαν αναλάβει πόστα εξουσίας τις δύο προηγούμενες δεκαετίες φοβούνται για το μέλλον τους.

Στο δε αεροδρόμιο της πόλης πλήθη εξακολουθούν να συρρέουν με τους ντόπιους να προσπαθούν να «σπάσουν» τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν και να βρεθούν εντός του αεροδρομίου εκλιπαρώντας για μία πτήση διαφυγής.

Πηγή: kathimerini.gr