Skip to main content

Ανείπωτη τραγωδία στο Αφγανιστάν: Στους 950 οι νεκροί από τα 6,1 Ρίχτερ (vid)

Φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί όσο περνούν οι ώρες. Μηνύματα συμπαράστασης από τη διεθνή κοινότητα.Πάνω από 600 οι τραυματίες μέχρι στιγμής

Φονικός σεισμός 6,1 Ρίχτερ έπληξε τα ξημερώματα το Αφγανιστάν. Ο τραγικός απολογισμός καταμετρά εκατοντάδες νεκρούς με τις τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 950 θύματα.

Οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 6,1 βαθμών που έπληξε σήμερα τα ξημερώματα το Αφγανιστάν έφτασαν τους 950, δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι άλλοι 610 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Οι περισσότεροι θάνατοι εντοπίζονται στην επαρχία Πακτίκα, όπου 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 250 τραυματίστηκαν, δήλωσε ο Μοχάμαντ Νάσιμ Χακάνι επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών των Ταλιμπάν.

Φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κατεστραμμένα σπίτια στους δρόμους ενός χωριού. Τοπικές πηγές από την επαρχία Πακτίκα ανέφεραν ότι λόγω του σεισμού σημειώθηκε κατολίσθηση.

Ο Najibullah Sadid, ειδικός στη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Αφγανιστάν, είπε ότι ο σεισμός συνέπεσε με τη δυνατή βροχή των μουσώνων στην περιοχή, γεγονός που καθιστά τα παραδοσιακά σπίτια, πολλά από λάσπη και άλλα φυσικά υλικά, ιδιαίτερα ευάλωτα σε ζημιές.

«Η χρονική στιγμή του σεισμού σκοτάδι της νύχτας... και το μικρό εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων του επίκεντρου οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων», πρόσθεσε.
Ένας αναπληρωτής εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Μπιλάλ Καρίμι, είπε ότι ο σεισμός ήταν «σοβαρός» και ζήτησε από τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες να «στείλουν επειγόντως ομάδες» στην πληγείσα περιοχή.

Σε ένα tweet την Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι οι ομάδες του βρίσκονται στην περιοχή για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της παροχής φαρμάκων, υπηρεσιών τραύματος και διενέργειας αξιολογήσεων αναγκών.

Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και την προσφορά υποστήριξης σε ένα tweet την Τετάρτη. «Βαθιά θλίψη που έμαθα για τον σεισμό στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να χαθούν αθώες ζωές», έγραψε. «Οι άνθρωποι στο Πακιστάν μοιράζονται τη θλίψη και τη θλίψη των Αφγανών αδελφών τους. Οι αρμόδιες αρχές εργάζονται για να στηρίξουν το Αφγανιστάν σε αυτήν την περίοδο ανάγκης».

Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι προσεύχεται «για όσους έχασαν τη ζωή τους και για τις οικογένειές τους. Ελπίζω να σταλεί βοήθεια εκεί για να βοηθήσει όλα τα δεινά του αγαπητού λαού του Αφγανιστάν».

Ο σεισμός ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή για το Αφγανιστάν που μαστίζεται από την επισιτιστική κρίση. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός -20 εκατομμύρια άνθρωποι- βιώνει συνθήκες ακραίας πείνας, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Στη έκθεση που έγινε γνωστή τον Μάιο αναφέρεται ότι η κατάσταση που επιδεινώνεται μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, η οποία οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να παγώσουν περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας και να κόψουν τη διεθνή χρηματοδότηση.

Το Αφγανιστάν πλήττεται συχνά από σεισμούς, κυρίως στον ορεινό όγκο του Χιντού Κους που βρίσκεται πάνω στο σημείο που ενώνονται δύο τεκτονικές πλάκες, η ευρασιατική και η ινδική.