Skip to main content

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 11 νεκροί από έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο

Η βία στο Αφγανιστάν κλιμακώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, με φόντο την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών και των άλλων ξένων στρατευμάτων.

Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε από βόμβα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός ενόψει της γιορτής Έιντ αλ Φιτρ.

Η έκρηξη, που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι 28 άνθρωποι, έγινε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στην επαρχία Ζαμπούλ (νοτιοανατολικά), διευκρίνισε ο Ταρίκ Αριάν, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ανάμεσα στους τραυματίες, αρκετοί εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, είναι γυναίκες και παιδιά, δήλωσε ο Γκιουλ Ισλάμ Σιάλ, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Ζαμπούλ.

Η βία στο Αφγανιστάν κλιμακώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, με φόντο την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών και των άλλων ξένων στρατευμάτων.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως θα κηρύξουν τριήμερη εκεχειρία ενόψει της γιορτής που σηματοδοτεί το τέλος του μήνα του Ραμαζανιού εντός της εβδομάδας.

«Διατάσσονται όλοι οι μουτζαχεντίν (σ.σ. οι ‘ιεροί πολεμιστές’) του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν (ΙΕΑ, έτσι αποκαλούσαν οι Ταλιμπάν τη χώρα όταν την κυβερνούσαν, από το 1995 ως το 2001) να αναστείλουν όλες τις επιθέσεις εναντίον του εχθρού από την πρώτη ως την τρίτη ημέρα του Έιντ», γιορτής η ημερομηνία της οποίας ορίζεται με βάση τη θέση του φεγγαριού και φέτος αναμένεται να αρχίσει είτε την Τετάρτη είτε την Πέμπτη.

«Όμως, αν ο εχθρός εξαπολύσει επίθεση εναντίον σας αυτές τις ημέρες, να είσαστε έτοιμοι να αμυνθείτε, να υπερασπιστείτε με σθένος τους εαυτούς σας και τα εδάφη σας», συνεχίζει η ανακοίνωση των ανταρτών.

Η εκεχειρία αναγγέλθηκε δύο ημέρες μετά την πιο πολυαίμακτη επίθεση της τελευταίας χρονιάς στο Αφγανιστάν, το Σάββατο, με στόχο σχολείο θηλέων.

Σειρά εκρήξεων σημειώθηκε στον χώρο του σχολικού ιδρύματος, σε συνοικία όπου κατοικούν κυρίως σιίτες Χαζάροι, εθνότητα που γίνεται συχνά στόχος σουνιτών εξτρεμιστών, στο δυτικό τμήμα της Καμπούλ. Σχεδόν 70 άνθρωποι, κυρίως μαθήτριες λυκείου, έχασαν τη ζωή τους, ενώ πάνω από 160 άλλοι τραυματίστηκαν.

Οι Ταλιμπάν διέψευσαν κατηγορηματικά πως ενέχονται στην επίθεση αυτή, που διαπράχθηκε με φόντο τη συνεχιζόμενη αποχώρηση των 2.500 τελευταίων στρατιωτικών των ΗΠΑ που απέμεναν στη χώρα της Ασίας έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που άρχισαν πέρυσι ανάμεσα στην υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση του Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν δεν έχουν σημειώσει καμία απτή πρόοδο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

φωτογραφία αρχείου