Skip to main content

Αφοί Μπέλλα: Κλείνοντας την οινική παράδοση του Σουφλίου σε ένα μπουκάλι

Το οινοποιείο-αποσταγματοποιείο-ποτοποιείο «Αφοί Μπέλλα» επένδυσε και ανέδειξε πρώτο οινικά τις τοπικές ποικιλίες Καρναχαλάς και Κερατσούδα.

Έδωσε στις τοπικές ποικιλίες αμπέλου του Σουφλίου, τον Καρναχαλά και την Κερατσούδα, οινική υπόσταση, κλείνοντας σε ένα μπουκάλι τη φημισμένη μακραίωνη αμπελουργική παράδοση του τόπου. Το οινοποιείο-αποσταγματοποιείο-ποτοποιείο «Αφοί Μπέλλα», με έδρα τα Αλάνια Σουφλίου, στον νομό Έβρου, επένδυσε στις ποικιλίες αυτές, δημιουργώντας μοναδικούς μονοποικιλιακούς οίνους, σε μια προσπάθεια που χρειάστηκε τρεις δεκαετίες για να ευοδωθεί εμπορικά. Μάλιστα, ετοιμάζεται τώρα να αξιοποιήσει μια ακόμα τοπική, βαφική ποικιλία, τον Μπογιαλαμά, που θα γίνει η βάση για το επόμενο κρασί του. Η επιχείρηση μετρά πλέον 27 χρόνια ιστορίας και συνεχίζει με μεράκι την οικογενειακή παράδοση στο κρασί και το τσίπουρο, η οποία ξεκινά από το 1870.

Σε μια έκταση 700 στρεμμάτων βρίσκονται τα 300 στρέμματα του ιδιόκτητου αμπελώνα της, αλλά και οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης που, εκτός από τις τοπικές ποικιλίες, καλλιεργεί επίσης τις γαλλικές Cinsault, Merlot, Syrah, Cabernet Franc και Cabernet Sauvignon, αλλά και τις ελληνικές Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτη και Μοσχάτο. Η «Αφοί Μπέλλα» διαθέτει σήμερα 17 ετικέτες οίνων και 3 τσίπουρου, μεταξύ των οποίων το φημισμένο τσίπουρο «Μπέλλας», το πιο ελαφρύ «Αλάνι», αλλά και το παλαιωμένο της. Η παραγωγή της φτάνει τους 150 τόνους κρασιού και τους 200 τόνους τσίπουρου. Τα προϊόντα της δε βρίσκονται στον Έβρο, τη Ροδόπη, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τη νότιο Ελλάδα και τα νησιά, ενώ στο παρελθόν έκανε κάποιες εξαγωγές σε Γερμανία και Κίνα.

Από τα κοφίνια του παππού σε μια σύγχρονη επιχείρηση

Τα αδέρφια Γρηγόρης και Θανάσης Μπέλλας είχαν τις πρώτες… αμπελουργικές τους εμπειρίες σε πολύ μικρή ηλικία, όταν ο παππούς τους τούς έβαζε στα κοφίνια στις δύο πλευρές του γαϊδάρου του για να κρατάνε… μπαλάντζα και πήγαιναν όλοι μαζί στο αμπέλι, που ήταν η παιδική χαρά τους. Ο Γρηγόρης Μπέλλας θυμάται το πάτημα των σταφυλιών, το πλύσιμο των βαρελιών, τα πετιμέζια που έφτιαχνε η οικογένεια, γι’ αυτό και η ενασχόληση με την αμπελουργία, το κρασί και το τσίπουρο ήταν γι’ αυτόν και τον αδερφό του μια μάλλον προδιαγεγραμμένη πορεία. «Η οικογένεια ασχολούνταν με την αμπελουργία, την οινοποίηση και την απόσταξη από το 1870, με τους προπαππούδες μας να δίνουν την σκυτάλη στον παππού που επέκτεινε τους αμπελώνες. Το παράδειγμά του ακολούθησε και ο πατέρας μου και στη συνέχεια και εμείς» λέει ο Γρηγόρης Μπέλλας. Τα δύο αδέρφια έχοντας την αμπελουργία στο DNA τους άρχισαν να ασχολούνται με την οινοποίηση και την απόσταξη στις μικρές εγκαταστάσεις που διέθετε η οικογένεια και το 1994 αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη δική τους εταιρεία και να μπουν πια επαγγελματικά στον κλάδο, ενώ το 1997, αφού το επενδυτικό τους σχέδιο εντάχθηκε στον τότε αναπτυξιακό νόμο, ολοκλήρωσαν το οινοποιείο-αποσταγματοποιείο τους, το οποίο τα επόμενα χρόνια επεκτάθηκε έξι φορές, προσαρμοζόμενο στις νέες τάσεις και ανάγκες.

Η προοπτική των τοπικών ποικιλιών

Από την πρώτη στιγμή τα δύο αδέρφια είδαν την προοπτική των τοπικών ποικιλιών Καρναχαλάς και Κερατσούδα, που δεν τύχαιναν της ανάλογης αξιοποίησης. Έτσι έγιναν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν σοβαρά και επαγγελματικά με αυτές, αναδεικνύοντάς τες πλέον ως κρασί και δημιουργώντας τους αντίστοιχους μονοποικιλιακούς οίνους. «Έχουν γίνει μελέτες και από το Γεωπονικό Τμήμα του ΑΠΘ, αλλά και του Πανεπιστημίου Αθηνών για τις ποικιλίες αυτές, οι οποίες κατέληξαν στο ότι είναι ιδιαίτερες και πολλά υποσχόμενες» εξηγεί ο Γρηγόρης Μπέλλας. Μάλιστα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλοι της Αμπέλου και του Οίνου «Ο Στάφυλος», η Αφοί Μπέλλα δημιούργησε έναν πειραματικό αμπελώνα με 17 τοπικές ποικιλίες, δίπλα στη δική της έκταση, την οποία φροντίζει, δείχνοντας και έτσι την πίστη της στις γηγενείς ποικιλίες. «Στο Σουφλί υπήρχε χημείο επί Τουρκοκρατίας, ενώ η πόλη διέθετε ένα από τα πρώτα ιδιωτικά οινολογικά εργαστήρια της Ελλάδας. Πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι αμπελοκαλλιέργειες στην περιοχή ανέρχονταν σε 12.000 στρέμματα» λέει ο Γρηγόρης Μπέλλας. Το οικογενειακό οινικό μεράκι έχει κληροδοτηθεί, όπως φαίνεται, και στην επόμενη γενιά και συγκεκριμένα στον γιο του Θανάση Μπέλλα, που ετοιμάζεται να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην επιχείρηση.