Skip to main content

Αφιερωμένο στον Έλληνα οραματιστή του Διαδικτύου το Doodle της Google

Ο Μιχάλης Δερτούζος υπήρξε από τους πρωτοπόρους σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας, ανάμεσα στους οποίους και τον Παγκόσμιο Ιστό.

Στον Μιχάλη Δερτούζο, τον Έλληνα οραματιστή του Διαδικτύου ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1936, είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της google.

Ο Μιχάλης Δερτούζος (Michael L. Dertouzos, 5 Νοεμβρίου 1936 - 27 Αυγούστου 2001) ήταν διακεκριμένος καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών (LCS) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (MIT).

Προέβλεψε από πολύ νωρίς την παγκόσμια επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και μαζί με τον επίσης ερευνητή του ΜΙΤ, Νίκολας Νεγρεπόντε, υπήρξε από τους πρωτοπόρους σε πολλούς τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας, ανάμεσα στους οποίους και η δημιουργία του διαδικτύου.
Ο Μιχάλης Δερτούζος γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1936 στην Αθήνα, ενώ άφησε την τελευταία του πνοή στις 27 Αυγούστου 2001 στη Βοστώνη.

Ήταν γιος του Λεωνίδα Δερτούζου, αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού.

Αποφόιτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ για σπουδές.

Ο Μιχάλης Δερτούζος προέβλεψε από πολύ νωρίς την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Μαζί με τον επίσης ερευνητή του ΜΙΤ Νίκολας Νεγρεπόντε υπήρξε από τους πρωτοπόρους σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας, ανάμεσα στους οποίους και τον Παγκόσμιο Ιστό.

«Κάναμε ένα μεγάλο λάθος 300 χρόνια πριν, όταν διαχωρίσαμε την τεχνολογία από τον ανθρωπισμό… Είναι καιρός να τα επανασυνδέσουμε», είχε δηλώσει το 1997 στο επιστημονικό περιοδικό Scientific American.