Skip to main content

Αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό στους ναούς της Ρωσίας

Μετά από το τέλος κάθε λειτουργίας, δεν θα επιτρέπεται στους πιστούς να φιλάνε τον σταυρό, ενώ ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τις εικόνες.

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος ενέκρινε κείμενο με οδηγίες που αφορούν μέτρα υγειονομικής προστασίας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται στις εκκλησίες κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας και των εκκλησιαστικών μυστηρίων.

Τα μέτρα προβλέπουν την απολύμανση των διαφόρων εκκλησιαστικών σκευών, που χρησιμοποιούνται από τους κληρικούς. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην τήρηση των κανόνων καθαριότητας στους χώρους των ναών, στην απολύμανση των χεριών, ενώ θα πρέπει να μετριέται η θερμοκρασία των κληρικών και άλλων ατόμων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εκκλησία.

Μετά από το τέλος κάθε λειτουργίας, δεν θα επιτρέπεται στους πιστούς να φιλάνε τον σταυρό, ενώ ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τις εικόνες, οι οποίες θα πρέπει να καθαρίζονται με απολυμαντικά υγρά συστηματικά. Η θεία μετάληψη θα πραγματοποιείται με κουταλάκια μιας χρήσεως, το αντίδωρο θα πρέπει όταν διανέμεται οι κληρικοί να φοράνε γάντια μιας χρήσεως όπως δεν θα επιτρέπεται να δίνουν το χέρι τους για φίλημα στους πιστούς.

Επίσης οι ιερείς όπως και οι ηγούμενοι και ηγουμένισσες των μοναστηριών και όσοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους χώρους αυτούς, θα πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα του κανόνες υγιεινής και να απολυμαίνουν τα χέρια τους κατά την διάρκεια της ημέρας, τουλάχιστον μια φορά ανά δύο ώρες. Παράλληλα θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να εξαερίζονται οι ναοί και οι λατρευτικοί χώροι των μοναστηριών, και μάλιστα να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξαερισμού. Επίσης θα πρέπει να καθαρίζονται με απολυμαντικά διαλύματα τα έπιπλα κοινής χρήσεως που υπάρχουν στους ναούς, καθώς και τα πόμολα των θυρών.

Ωστόσο εκτός από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού λαμβάνουν και οι εκκλησίες που πρεσβεύουν διαφορετικά δόγματα και λειτουργούν στην Ρωσία. Η Καθολική και Λουθηρανική εκκλησία επιβάλλουν αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Η Εκκλησία της Πεντηκοστής διοργανώνει μετάδοση on-line λειτουργιών ενώ οι Βουδιστικοί ναοί θα χρησιμοποιούν αρωματικά θυμιάματα με αντισηπτικές ιδιότητες.