Skip to main content

Αυστραλία: Καταγράφηκε θάνατος από θρόμβωση - Έρευνα για σύνδεση με AstraZeneca

Tον πρώτο θάνατο από θρόμβωση σε εμβολιασθείσα με το σκεύασμα της AstraZeneca ανέφερε η Αυστραλία - Έρευνα για ενδεχόμενη σύνδεση με το εμβόλιο

Η Αυστραλία ανέφερε τον πρώτο θάνατο από θρόμβωση σε εμβολιασθείσα με το σκεύασμα της AstraZeneca κατά της COVID-19, και η αυστραλιανή ρυθμιστική αρχή δήλωσε πως είναι πιθανόν ο θάνατος της 48χρονης γυναίκας να συνδέεται με το εμβόλιο.

Ήταν το τρίτο σπάνιο περιστατικό θρομβώσεων που εκδηλώθηκε σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο στην Αυστραλία. Οι άλλοι δύο εμβολιασθέντες έχουν καλή ανάρρωση, πρόσθεσε η Υπηρεσία Θεραπευτικών Προϊόντων (TGA).

Η υπηρεσία ανέφερε πως "επανεξετάζει προσεκτικά" παρόμοιες περιπτώσεις στην Αυστραλία.

Η γυναίκα από τη Νέα Νότια Ουαλία έλαβε το εμβόλιο της AstraZeneca στις 8 Απριλίου, την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer θα δινόταν κατά προτίμηση σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών, καθυστερώντας το χρονοδιάγραμμά της για τον εμβολιασμό.

Απουσία εναλλακτικής αιτίας για τη θρόμβωση που παρουσίασε η γυναίκα, η Ομάδα Έρευνας Ασφάλειας Εμβολίων της Αυστραλίας (VSIG) "θεώρησε πως θα μπορούσε να υποτεθεί προς το παρόν μια αιτώδης σχέση με τον εμβολιασμό", ανέφερε η TGA.

Η VSIG πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση μετά την είδηση για τον θάνατο της γυναίκας.

Η TGA ανέφερε πως η υπόθεσή της ήταν περίπλοκη λόγω υποκείμενων νοσημάτων, περιλαμβανομένου του διαβήτη, "καθώς και ορισμένων άτυπων χαρακτηριστικών".

Μέχρι τώρα στην Αυστραλία έχουν χορηγηθεί τουλάχιστον 885.000 δόσεις εμβολίων της AstraZeneca, κάτι που ισοδυναμεί με συχνότητα περιπτώσεων μία στις 295.000, ανέφερε η TGA.

"Ο συνολικός αριθμός... μέχρι τώρα δεν είναι μεγαλύτερος από το αναμενόμενο ποσοστό για την πιο κοινή μορφή θρομβώσεων", ανέφερε.

Η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας, η Υπηρεσία Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων, κατέληξε μετά την επανεξέταση των περιπτώσεων που είχαν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο πως ο συνολικός κίνδυνος θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου --μια σπάνια περίπτωση εγκεφαλικής θρόμβωσης-- είναι περίπου ένας στους 250.000 ανθρώπους που λαμβάνουν το εμβόλιο.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει πάνω από 22.000 περιπτώσεις μετάδοσης της COVID-19 στην κοινότητα και 909 θανάτους.