Skip to main content

Αυστραλία: Σύλληψη για τα ύποπτα δέματα σε πρεσβείες και προξενεία

Ύποπτα δέματα εστάλησαν την Τετάρτη σε πάνω από 12 διπλωματικές αντιπροσωπείες, όπως σε ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και της Ελλάδας στη Μελβούρνη.

Στη σύλληψη ενός 48χρονος άνδρα ο οποίος κατηγορείται πως έστειλε έως και 38 ύποπτα δέματα σε ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες, τόσο πρεσβείες όσο και προξενεία, σε όλη την Αυστραλία, προχώρησε η αστυνομία της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως ύποπτα δέματα εστάλησαν την Τετάρτη σε πάνω από 12 διπλωματικές αντιπροσωπείες, όπως σε αυτές των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και της Ελλάδας στη Μελβούρνη.

Σύμφωνα με την Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία (ΑΟΑ), σε βάρος του 48χρονου σχηματίζεται δικογραφία για την αποστολή επικίνδυνων αντικειμένων μέσω ταχυδρομικής υπηρεσίας. Με βάση τις κατηγορίες που του έχουν ασκηθεί είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 10 ετών. Όπως ανακοίνωσε η ΑΟΑ, δεν πιστεύεται πως εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος για το γενικό κοινό.
Η αστυνομία έχει μέχρι στιγμής ανακτήσει 29 από τα 38 δέματα, πάντως μένει να εξακριβωθεί η ακριβής σύνθεση των υλικών που περιείχαν. Αυστραλιανά ΜΜΕ μετέδωσαν την Τετάρτη ότι τα δέματα περιείχαν πλαστικές σακούλες γεμάτες με τσιμέντο και αμίαντο. Σε τουλάχιστον μία από αυτές ο αποστολέας είχε γράψει «αμίαντος». Σύμφωνα με την εφημερίδα The Age, τουλάχιστον ένας πυροσβέστης θεάθηκε έξω από το προξενείο της Νότιας Κορέας καθώς απομάκρυνε μια μεγάλη πλαστική σακούλα με τη λέξη «αμίαντος» γραμμένη πάνω της.

Οι άλλες διπλωματικές αποστολές της Μελβούρνης - πέραν της αμερικανικής, της βρετανικής και της ελληνικής - που έλαβαν ύποπτα δέματα ήταν αυτές της Αιγύπτου, της Δανίας, της Ελβετίας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ταϊλάνδης και του Πακιστάν, σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο ύποπτος συνελήφθη στην Πολιτεία της Βικτόρια.

Το υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Εμπορίου ανέφερε πως ειδοποίησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλες τις διπλωματικές αποστολές στην Καμπέρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μετά την παραλαβή παρόμοιων ύποπτων δεμάτων σε τρία γραφεία στην πρωτεύουσα και στο Σίδνεϊ. Στη συνέχεια, έστειλε πανομοιότυπες ειδοποιήσεις σε ξένες διπλωματικές αποστολές σε όλη την Αυστραλία. Η ειδοποίηση «συμβούλευε» τα στελέχη των ξένων διπλωματικών αποστολών «να χειρίζονται το ταχυδρομείο όπως ορίζουν τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες των κυβερνήσεών τους».