Skip to main content

Σκληρό lockdown και εσπευσμένες αγορές στην Αυστρία

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να καταπολεμήσει την πανδημία η Αυστρία κλείνει τα πάντα και επαναφέρει σκληρά περιοριστικά μέτρα από την Τρίτη

"Σήμερα αρχίζει το δεύτερο λόκνταουν", σημειώνει ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Ρούντι Άνσομπερ την Τρίτη μέσω Twitter, προσπαθώντας ταυτόχρονα να εξηγήσει το γιατί: Η χώρα πρέπει να τραβήξει το φρένο κινδύνου σε μία συγκυρία έκτακτης ανάγκης, σε μία προσπάθεια να αποφορτίσει την κατάσταση στα νοσοκομεία και κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ήδη σήμερα στην επαρχία της Καρινθίας το 80% των νοσοκομειακών κλινών είναι κατειλημμένες, ενώ ότι σε όλη τη χώρα το 50% των κλινών εντατικής θεραπείας φιλοξενούν ασθενείς με κορωνοϊό.

Επιστροφή στους "τέσσερις τοίχους"

Ο ιός εξαπλώνεται στην καθημερινότητα, ακόμη και στα πιο οικεία πρόσωπα. "Η γυναίκα μου λέει ότι έχει ήδη περισσότερους από δέκα ασθενείς, μεταξύ αυτών και συναδέλφους", μεταδίδει ο ανταποκριτής της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (ARD) Στέφαν Όσβατ, η σύζυγος του οποίου εργάζεται ως ιατρός-ογκολόγος σε νοσοκομείο της Βιέννης. Τον Οκτώβριο του 2020 η μεγάλη κόρη του, στα 18 της, είχε αρχίσει ένα έτος εθελοντικής εργασίας σε γηροκομείο της αυστριακής πρωτεύουσας, όπου πρόσφατα παρουσιάστηκε κρούσμα κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής τα τεστ που έγιναν στο προσωπικό είναι αρνητικά, αλλά σε δύο εβδομάδες θα γίνει νέο τεστ. Όσο για τις μικρότερες κόρες του Στέφαν Όσβατ, ηλικίας 15 και 17 ετών, "έχουν καταδικαστεί σε καθεστώς τηλε-εκπαίδευσης από τις αρχές της χρονιάς. Μόνο για τα γραπτά διαγωνίσματα πήγαιναν στο σχολείο τους, στο 13ο διαμέρισμα της Βιέννης. Τώρα έχουν κλείσει και τα σχολεία".

"Μην συναντήσετε κανέναν, κάθε κοινωνική συνάντηση είναι μία συνάντηση περισσότερη απ΄όσο πρέπει", επέμενε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, εξαγγέλλοντας το νέο λόκνταουν. Έξοδος από το σπίτι επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένους λόγους: ιατρικό ραντεβού, δουλειά, επίσκεψη στο φαρμακείο, ψώνια στο σούπερ-μάρκετ, αλλά και τρέξιμο στην ύπαιθρο. Σε μία προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα, ο καγκελάριος εξήγγειλε επίσης μαζικά τεστ για τον κορωνοϊό, όπως αυτά που έγιναν στη γειτονική Σλοβακία: περισσότεροι από 3,6 εκατομμύρια πολίτες είχαν υποβληθεί σε τεστ, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν αμέσως 38.000 κρούσματα.

Τα ψώνια της τελευταίας στιγμής

Πριν αρχίσει το σκληρό λόκνταουν οι Βιεννέζοι πήραν τους δρόμους για να ψωνίσουν με την άνεσή τους τα απαραίτητα ή ό,τι ο καθένας θεωρεί απαραίτητο. "Χθες γινόταν χαμός, λες κι έχουμε Χριστούγεννα", λέει στην DW ο Γκίντο Βέτερ, ιδιοκτήτης ενός μικρού βιβλιοπωλείου στα νοτιοδυτικά προάστεια της Βιέννης, στο οποίο δουλεύει ο ίδιος μαζί με τη Μπριγκίτε, τη γυναίκα του. Στο πρώτο λόκνταουν, τον περασμένο Μάρτιο, παρέδιδαν οι ίδιοι τα βιβλία κατ΄οίκον στους πελάτες τους. Τώρα δέχονται παραγγελίες μέσω διαδικτύου. Όπως τα εστιατόρια δέχονται παραγγελίες για φαγητό, έτσι κι εκείνοι θα μπορούσαν να διανείμουν πνευματική τροφή. Ωστόσο ο Γκίντο Βέτερ δεν γνωρίζει αν επιτρέπεται κάτι τέτοιο. "Μέχρι στιγμής οι οδηγίες έχουν πολύ ασαφή διατύπωση", λέει ο ίδιος. "Το μόνο που αναφέρεται ρητώς είναι ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στο κατάστημα".

Μπορεί η κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων υπό τον Σεμπάστιαν Κουρτς να απασχολεί μία στρατιά επικοινωνιολόγων για την αυτοπροβολή της, αλλά ο Γκίντο Βέτερ εκτιμά ότι "δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση". Από την άλλη βέβαια, υποστηρίζει, "στη γειτονιά πολύς κόσμος έρχεται έτσι κι αλλιώς να ψωνίσει σε μας, ενώ οι μεγάλες αλυσίδες έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία". Για τα Χριστούγεννα, εποχή με παραδοσιακά καλούς τζίρους για ένα βιβλιοπωλείο, δηλώνει αισιόδοξος και εκφράζει την ελπίδα ότι οι πελάτες θα επιστρέψουν.

Προσφορές της τελευταίας στιγμής

Λίγο πριν αρχίσει το δεύτερο λόκνταουν πολλοί Αυστριακοί κατέκλυσαν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Και αυτό γιατί μεγάλες αλυσίδες προχώρησαν σε προσφορές της τελευταίας στιγμής, για παράδειγμα στα έπιπλα, αλλά και στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης. Συνολικά πάντως το εμπόριο στην Αυστρία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, καταγράφει μείωση κατά 50% το 2020. Η κυβέρνηση υπόσχεται να αναπληρώσει τις απώλειες για το λόκνταουν του Νοεμβρίου σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 20 και 60% του αντίστοιχου τζίρου για το 2019. Πάντως το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών KMU κάνει λόγο για μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2020. Στην Αυστρία το εμπόριο θεωρείται πολύ σημαντικός κλάδος, καθώς προσφέρει απασχόληση σε περίπου 500.000 άτομα.

Οικονομικές απώλειες καταγράφουν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά συνεχίζουν τη λειτουργία τους με κανονικά προγράμματα δρομολογίων. Η εκπρόσωπος του οργανισμού δημοσίων συγκοινωνιών δηλώνει στο τοπικό ραδιόφωνο Radio Wien ότι "η Βιέννη πρέπει να παραμείνει μία πολη σε κίνηση" και κάνει λόγο για έρευνες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης του ιού από τα μέσα μεταφοράς.

Χρυσές δουλειές για τους εμπόρους όπλων

Ένας κλάδος που πάει καλά είναι η εμπορία όπλων. Όπως επισημαίνει ο Μάρκους Σβάιγκερ, ιδιοκτήτης καταστήματος όπλων στη Βιέννη, η επιχείρησή του θεωρείται "συστημική" και γι αυτό εξαιρείται από το γενικό λόκνταουν. "Έχω τριπλάσιους πελάτες απ΄ότι συνήθως", λέει ο ίδιος. Το μεγάλο ατού του Μάρκους Σβάιγκερ: το κατάστημά του διαθέτει ένα δικό του, μικρό σκοπευτήριο στο υπόγειο. Κι εδώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αν και λόγω πανδημίας δεν επιτρέπονται πάνω από δύο πελάτες ταυτόχρονα στο υπόγειο. Όπλα είχαν πουληθεί και στο πρώτο λόκνταουν, τώρα όμως αυξάνεται και η ζήτηση για καλύτερη εκπαίδευση στη σκοποβολή, κάτι που άλλωστε αποτελεί προϋπόθεση για άδεια οπλοκατοχής.

Ο Μάρκους Σβάιγκερ υπενθυμίζει την πρόσφατη ένοπλη επίθεση στο κέντρο της Βιέννης και υποστηρίζει ότι από τότε "υπάρχει τεράστια προσέλευση" και στα δικά του μαθήματα σκοποβολής. Θεωρία διδάσκει μέσω υπολογιστή, ενώ η πρακτική εξάσκηση γίνεται στο υπόγειο του καταστήματος. Ο ίδιος υπολογίζει ότι, αν έκλεινε το κατάστημα για τρεις εβδομάδες λόγω λόκνταουν, οι οικονομική ζημία θα ξεπερνούσε τα 10.000 ευρώ.

Στέφαν Όζβατ

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου    

Πηγή: Deutsche Welle