Skip to main content

Ποιες είναι οι πιθανές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Οι κυρώσεις αναμένεται να καταφέρουν σημαντικά πλήγματα στην τουρκική οικονομία που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Προτάσεις για κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία εξετάζουν διπλωματικοί αξιωματούχοι των χωρών μελών, στον απόηχο της απόφασης Ερντογάν να προχωρήσει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Οι εν λόγω κυρώσεις αναμένεται να καταφέρουν σημαντικά πλήγματα στην τουρκική οικονομία, καθώς σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ έχει πέσει στο τραπέζι η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων καθώς και διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησης το οποίο είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα για μία τουρκική οικονομία που αντιμετωπίζει ήδη πολλά προβλήματα.

Επίσης, συζητείται η ανάκληση της τελωνειακής ένωσης που περιλαμβάνει και συμφωνίες για δασμούς κλπ  καθώς και ο τερματισμός της χρηματοδότησης έργων από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων.

Ένα ακόμα μέτρο που προτάθηκε αφορά στο θέμα της διακοπής πώλησης όπλων – ανταλλακτικών απ’ όλα τα κράτη – μέλη προς την Τουρκία, κάτι το οποίο δεν είναι γνωστό αν τελικά μπει στο τελικό κείμενο.

Επισημαίνεται ότι σειρά χωρών στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις τουρκικές προκλήσεις, τόνισαν διπλωματικές πηγές.

Σε αυτή την ομάδα χωρών περιλαμβάνονται η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβακία και η Εσθονία.

Όπως αναφέρθηκε, «επιδιώχθηκε από ελληνικής πλευράς και επιτεύχθηκε ισχυρή καταδίκη στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας» έναντι μιας πιο ήπιας ρητορικής που αρχικά είχε επιλεγεί.