Skip to main content

Αυτό είναι το νέο σύστημα εισφορών για τους μη μισθωτούς

Το νέο σύστημα εισφορών για 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτούς παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης - Τι είπε για τα αναδρομικά

Το νέο σύστημα εισφορών για 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτούς παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του εν όψει της κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου τον Ιανουάριο.

Όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης στον ΣΚΑΪ, παραθέτοντας τα ποσά για την κάθε μια κατηγορία επαγγελματιών οι νέες εισφορές θα διαμορφωθούν ως εξής:

Μέχρι πέντε έτη: 126 ευρώ
Α επίπεδο: 210 ευρώ
Β επίπεδο: 252 ευρώ
Γ επίπεδο: 302 ευρώ
Δ επίπεδο: 363 ευρώ
Ε επίπεδο: 435 ευρώ
ΣΤ επίπεδο: 566 ευρώ

Ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι στις αρχές κάθε νέου έτους, ο επαγγελματίας θα μπορεί να επιλέγει το επίπεδο της εισφοράς και να το αλλάζει αν το επιθυμεί, καθώς το σύστημα θα είναι απόλυτα ελεύθερο.

Επισημαίνοντας τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του νέου ασφαλιστικού εξήγησε ότι ένας εργαζόμενος ο οποίος εργάζεται ως μισθωτός αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας, θα έχει παράλληλη ασφάλιση όπως και τώρα, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη.

Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά είπε πως τα μόνα που αυτή τη στιγμή είναι δεδομένα και βεβαιωμένα πως θα λάβουν οι συνταξιούχοι, «είναι αυτά που έχουν προκύψει στην τελευταία απόφαση του ΣτΕ από τις 4 -10-2019 και μετά, όσον αφορά τις κύριες συντάξεις και τη βελτίωση της ανταποδοτικότητας, και όσον αφορά και τις επικουρικές συντάξεις και αυτές που έχουν κοπεί πάνω από τα 1.300 ευρώ».

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση δεν φέρνει πιο γρήγορα την διάταξη για την καταβολή τους απάντησε ότι ένας ασφαλιστικός νόμος είναι πιο πολύπλοκος από ό,τι άλλοι και πως αυτή τη στιγμή «τρέχουν» οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες και οι μελέτες επάρκειας των συντάξεων.

«Eχουμε δεσμευτεί όλοι στην κυβέρνηση ότι τα χρήματα θα επιστραφούν, πάντα συνδυαστικά με την δυνατότητα και την αντοχή της εθνικής μας οικονομίας. Δεν υπάρχουν λεφτά κάπου μαζεμένα σε κάποιο συρτάρι και λέμε ‘’α τι ωραία θα τα μοιράσουμε’’. Είμαστε σοβαρή κυβέρνηση» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων ενώ σχετικά με την εθνική σύνταξη είπε ότι «παραμένει ίδια».

Ανέφερε επιπλέον ότι μακροχρόνια επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εκδίδονται ηλεκτρονικά όλες οι συντάξεις. «Κάποια στιγμή να φτάσουμε όλες οι συντάξεις να δίνονται ψηφιακά, είτε λέγεται εφάπαξ, είτε λέγεται επικουρική, είτε κύρια σύνταξη. Είναι κάτι που θα προσπαθήσουμε. Ξεκινάμε με την κύρια σύνταξη» είπε.