Skip to main content

Αυτοδιοίκηση: Αντιδρούν οι τοπικές κοινότητες - Καταγγέλλουν υποβάθμισή τους

Η νομοθεσία που ουσιοαστικά καταργεί τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια στις κοινοτικές εκλογές έχει φέρει σοβαρές αντιδράσεις στα τοπικά συμβούλια.

Έντονος είναι ο προβληματισμός στις τάξεις των εκλεγμένων στα τοπικά συμβούλια κοινοτήτων των δήμων ανά την Ελλαδα αναφορικά με το επικείμενο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί και θα φέρει σημαντικές αλλαγές.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση ουσιαστικά των ανεξάρτητων ψηφοδελτίων στα τοπικά συμβούλια και η εναρμόνιση των εν λόγω ψηφοδελτίων με αυτά των συνδυασμών των δημάρχων που θα κατέρχονται στις εκάσοτε αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με αφορμή τις συγκεριμένες εξελίξεις, έχει ήδη συγκροτηθεί ένα άτυπο όργανο των αυτοδιοικητικών των τοπικών συμβουλίων που ονομάζεται Συντονιστικό Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδος.

Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή προέδρων και συμβούλων κοινοτήτων από κάθε γωνιά της χώρας, όπου συμφωνήθηκε η λάθος κατεύθυνση της κυβέρνησης γύρω από το θέμα των κοινοτήτων.

Τα μέλη των τοπικών συμβουλίων προσδοκούν αλλαγές και βελτιώσεις στο σύστημα διοίκησης στο θέμα των Κοινοτήτων, σχετικά με το συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης των δήμων και την ισόρροπη ανάπτυξη κέντρου και περιφέρειας.

Το Συντονιστικό έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία για συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου  Εσωτερικών και την Κ.Ε.Δ.Ε. (έχουν ήδη σταλεί επιστολές) ενώ όλοι συμφώνησαν να επικοινωνήσουν όλες οι Κοινότητες τα αιτήματα τους με ψηφίσματα στους οικείους Δήμους και τους κατά τόπους βουλευτές.

Επιστολή σε Βορίδη και ΚΕΔΕ

Σε ανοιχτή επιστολή του Συντονιστικού προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και την ΚΕΔΕ, επισημαίνεται ότι «η ύπαρξη ξεχωριστής κάλπης για την ανάδειξη των αιρετών των τοπικών Κοινοτήτων ενεργοποίησε μια νέα γενιά αυτοδιοικητικών που στόχο έχουν την εκπροσώπηση των συμφερόντων του τόπου τους, πέρα από κομματικές ή δημαρχοκεντρικές εξαρτήσεις. Πολίτες που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με τα κοινά βρήκαν κίνητρο συγκροτώντας  συνδυασμούς οι οποίοι αναδείχθηκαν από τους πολίτες και τώρα είναι στην ουσία “οι ομάδες εθελοντισμού” για τον τόπο τους, κινητοποιώντας ταυτόχρονα συμπολίτες και συγχωριανούς σε μια προσπάθεια βελτίωσης της επαρχίας και επαναφοράς του ενδιαφέροντος στην γειτονιά και την ουσία της καθημερινής ζωής».

Μάλιστα αναφέρουξν ότι η  η παραχώρηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στις Κοινότητες δεν δημιουργεί τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης, αντιθέτως ενισχύει την δημοκρατία φέρνοντας τις αποφάσεις στο εγγύτερο αιρετό σώμα, το οποίο για την εκτέλεση τους μπορεί και οφείλει να συνεπικουρείται από τους Δήμους και τις Περιφέρειες που ανήκει.  

Γίνεται δε ιδιαίτερη αναφορά στην εφαρμογή του νόμου 4623/2019 που στόχο είχε την “κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ”.

Όπως λένε, ο νόμος αυτός επηρέασε την λειτουργία των Συμβουλίων Κοινότητας καθοριστικά, αφαιρώντας κάθε αποφασιστική αρμοδιότητα, καθιστώντας τα Συμβούλια απλά γνωμοδοτικά όργανα, χωρίς ψήφο στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, χωρίς προϋπολογισμό.

«Σε πολλές Κοινότητες ακόμα και σήμερα δεν έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνουν χρήση της πάγιας προκαταβολής του Προέδρου που τους αναλογεί, ενώ οι αποφάσεις τους δεν βρίσκουν ανταπόκριση στα όργανα των Δήμων. Πώς μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονη αυτοδιοίκηση όταν το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο των Κοινοτήτων βασίζεται σε βασιλικό διάταγμα του 1959;», διερωτώνται τα μέλη των τοπικών συμβουλίων, καλώντας την κυβέρνηση να ενισχύσει τον θεσμό των τοπικών κοινοτήτων για υγιέστερη αυτοδιοίκηση.