Skip to main content

Αυτοψία Υπερταμείου στη μαρίνα Αρετσούς: «Θα ακούσουμε την τοπική κοινωνία»

Στη μαρίνα Αρετσούς βρέθηκαν σήμερα εκπρόσωποι από το Υπερταμείο, το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ - Συνάντηση με δήμαρχο Καλαμαριάς παρουσία Στ. Καλαφάτη

Σε ένα νέο πλαίσιο φαίνεται πως μπαίνει η συνεργασία του Υπερταμείου με τον δήμο Καλαμαριάς για τη μαρίνα Αρετσούς, προκειμένου να βρεθεί μια μέση λύση για την αξιοποίησή της.

Το απόγευμα της Δευτέρας βρέθηκαν στην Καλαμαριά ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και εκπρόσωπος της ΕΤΑΔ, οι οποίοι μαζί με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη και τον δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμανέλη πραγματοποίησαν αυτοψία στη μαρίνα Αρετσούς. Εκεί ξεναγήθηκαν από τον δήμαρχο ο οποίος τους ενημέρωσε για τις ενστάσεις που είχε ο δήμος, εκφράζοντας την τοπική κοινωνία για την επένδυση στη μαρίνα.

«Είναι πάντα διαφορετικό να βλέπεις από κοντά. Ήταν σημαντικό να έρθει και η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή. Είναι εδώ σήμερα και η ΕΤΑΔ, καθώς όλο το μέτωπο είναι σε αυτούς τους δύο φορείς του Υπερταμείου», παρατήρησε ο κ. Δημητριάδης.

Σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι «στόχος είναι να κάνουμε κάτι όχι μόνο με ένα βραχυπρόθεσμο οικονομικό όφελος αλλά να ακούσουμε την κοινωνία, να καταλάβουμε ακόμα καλύτερα τι συμβαίνει, να δούμε το χώρο, ο οποίος έχει περιορισμένες διαστάσεις, δεν είναι κάτι τεράστιο, για να το κάνουμε Ντουμπάι».

«Σίγουρα θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο με τον οποίο θα προσελκύσει από τη μια επενδυτές γιατί ούτε η σημερινή κατάσταση νομίζω ότι μας ευχαριστεί. Πρέπει να έρθει επενδυτής, να αλλάξει την περιοχή να το κάνει πιο ωραίο. Αλλά με κάτι το οποίο θα βοηθήσει και θα αποδοθεί και στους τουρίστες και στην τοπική κοινωνία», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου.

Όπως σημείωσε, αναφερόμενος στις ενστάσεις που υπάρχουν, «με πολύ ανοιχτό πνεύμα και στο πλαίσιο που υπάρχει για τις περιβαλλοντικές μελέτες, θα κάνουμε ότι καλύτερο».

Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές, σημειώνοντας πως ήδη στην πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος υπήρξαν έξι περιπτώσεις.

«Τώρα θέλουμε να δούμε και θα κάνουμε ένα πρώτο βήμα, φέρνοντας το πλαίσιο σε μια συνεννόηση με τους τοπικούς παράγοντες για να πάμε μετά να φτιάξουμε ένα σχέδιο σύμβασης, να πάρουμε καινούργιο feed back από τους επενδυτές το πως θα είναι, για να φτάσουμε στο τέλος κάτι που θα είναι λειτουργικό». «Δεν θέλουμε να χάσουμε χρόνο, δεν συμφέρει σε κανέναν να είμαστε στάσιμοι. Πρέπει να το κάνουμε προσεκτικά. Είναι μια ευκαιρία και με αυτή τη φιλοσοφία που έχουμε και το οικονομικό αποτέλεσμα και το κοινωνικό περιβαλλοντικό, να μπορέσουμε να το συνδυάσουμε», τόνισε ο κ. Δημητριάδης.

Δαρδαμανέλης: Υπάρχουν ευήκοα ώτα για να δεχθούν και τις αλλαγές και τροποποιήσεις

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να παρεξηγηθεί ότι η επένδυση δεν είναι αποδεκτή ή δεν είναι επιθυμητή».

«Αντιθέτως η κοινή γνώμη είναι όχι απλά ώριμη αλλά απαιτεί πλέον να αλλάξει κάτι στο παραλιακό μας μέτωπο. Σε αυτό είχαμε κάποιες αντιρρήσεις οι οποίες εκφράστηκαν μέσω επιστολών και μέσω των παρατηρήσεων που κάναμε εδώ και ένα χρόνο. Το δημοτικό συμβούλιο, με μεγάλη πλειοψηφία, υπερψήφισε το να γίνει αποδεκτή η επένδυση απλά έθεσε κάποιους όρους, κάποιες κόκκινες γραμμές. Αυτές τις εκθέσαμε στην καινούργια διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, παρουσία και του υφυπουργού Σταύρου Καλαφάτη αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου Γρηγόρη Δημητριάδη. Νομίζω ότι υπάρχουν ευήκοα ώτα για να δεχθούν και τις αλλαγές και τροποποιήσεις όσο αναφορά στις χρήσεις γης αλλά και στη μείωση της δόμησης, κάτι το οποίο είναι κρίσιμο, μιας και πολλά από τα υπόλοιπα έχουν ήδη ικανοποιηθεί», δήλωσε ο δήμαρχος.

Καλαφάτης: Βούληση της κυβέρνησης να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση

Την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί μια λύση για την επένδυση εξέφρασε ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας ότι αυτή είναι η βούληση τόσο της κυβέρνησης όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού. «Είμαστε εδώ στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση σε συνεργασία με τον δήμαρχο και την τοπική κοινωνία ώστε να γίνει μια επένδυση που θα αναδείξει τη μοναδικότητα της περιοχής σε επίπεδο φυσικού περιβάλλοντος, θα δημιουργηθεί επενδυτικό ενδιαφέρον, θα αναδείξει την Καλαμαριά πέρα από τα στενά της όρια και θα αποτελεί αυτή η επένδυση κάποιου είδους τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Όπως είπε ο υφυπουργός, «σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε να τα συνδυάσουμε όλα, να υπάρξουν οι όροι που θα ικανοποιήσουν την τοπική κοινωνία αλλά παράλληλα και θα κρατήσουν ζωηρό το ενδεχόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον. Βρισκόμαστε σε πολύ καλή τροχιά, η βούληση της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Προχωρούμε, έχουμε αισιοδοξία και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια».