Skip to main content

Αυξάνεται το ρωσικό ενδιαφέρον για μπίζνες στη Βόρεια Ελλάδα

Φουντώνει το ενδιαφέρον από Ρώσους επενδυτές οι οποίοι βάζουν στο στόχαστρο ακίνητα αλλά και ΜμΕ από τον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Οι προσιτές τιμές και η απόκτηση της Golden Visa, σε συνδυασμό με την αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες κεφαλαιακού κέρδους, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον των Ρώσων επενδυτών στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, και δη, στη Χαλκιδική, που αποτελεί την πρώτη τους επιλογή για την απόκτηση κατοικίας.  

Την ίδια ώρα στο στόχαστρο Ρώσων επενδυτών βρίσκονται και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τους κλάδους τυποποίησης, επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στη Βόρεια Ελλάδα.

Αν και το έντονο ρωσικό ενδιαφέρον δεν αποτυπώνεται στους αριθμούς καθώς, σύμφωνα με έκθεση του ελληνικού Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μόσχα, το απόθεμα των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων της Ρωσίας στην Ελλάδα το 2017 άγγιξε τα 733 εκατ. δολάρια (καταγράφοντας αύξηση κατά 7,3% έναντι του 2016), εντούτοις η κινητικότητα που καταγράφεται δημιουργεί σημαντικές προσδοκίες για μελλοντικές επενδύσεις. Κλάδοι στους οποίους πραγματοποιήθηκαν  επενδύσεις είναι οι τομείς του τουρισμού, των ακινήτων, των τροφίμων, της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών.

«Αγαπούν» Χαλκιδική

Δίνοντας κατά κύριο λόγο ψήφο εμπιστοσύνης στη Χαλκιδική, και δη στο πρώτο πόδι, εκτιμάται πως οι Ρώσοι έχουν επενδύσει, πανελλαδικά, σε ακίνητα, την τελευταία πενταετία, περί τα 19, 3 εκατ. ευρώ. Το αυξημένο ενδιαφέρον που παρατηρείται το τελευταία χρόνια για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα από Ρώσους επενδυτές συνδυάζεται κυρίως με το αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η χώρα μας για τους Ρώσους τουρίστες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εύρωστων Ρώσων που πρωτοεπισκέφτηκαν τη Χαλκιδική νοικιάζοντας παραθεριστική κατοικία και την επόμενη χρονιά επανήλθαν σαν ‘κυνηγοί’ επενδυτικών ευκαιριών σε ακίνητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πρώτο εξάμηνο του 2018 ο συνολικός αριθμός  χορηγήσεων αδειών παραμονής σε πολίτες από τη Ρωσία που προχώρησαν σε αγορές ακινήτων έφτασε τις 426 όταν ένα χρόνο πριν ο συνολικός αριθμός αφορούσες 412 Golden Visa.

Πέρα όμως από τις εξοχικές κατοικίες που αναζητούν οι Ρώσοι  (συνήθως μονοκατοικίες με εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα), όπως λένε μεσίτες που δραστηριοποιούνται στη Χαλκιδική, το τελευταίο διάστημα εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον και για μικρές τουριστικές μονάδες.

Ενδιαφέρον για τον αγροδιατροφικό τομέα

Στο μεταξύ, μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε Πιερία, Πέλλα, Ημαθία και Χαλκιδική σκανάρουν Ρώσοι επιχειρηματίες. Πρόκειται κυρίως  για εταιρείες διαλογής αλλά και επεξεργασίας φρούτων – λαχανικών, καθώς και μεταποίησης κρεάτων. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο  Ρώσων επενδυτών έχουν βρεθεί, πάλι στην  ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, και μικρές τυροκομικές μονάδες.

Σύμφωνα με επιχειρηματικούς παράγοντες η αναζήτηση για την απόκτηση επιχειρήσεων άρχισε να εκδηλώνεται μετά την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές των ευρωπαϊκών προϊόντων προς τη Ρωσία, γεγονός το οποίο επέφερε στην Ελλάδα σοβαρό πλήγμα και  κυρίως  σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα που δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν εξαγωγές και αντίστοιχα σε ρωσικές επιχειρήσεις που αδυνατούσαν να πραγματοποιήσουν εισαγωγές  προϊόντων.