Skip to main content

Αυξάνονται οι θάνατοι από μελάνωμα-Εβδομάδα δωρεάν εξετάσεων Sunfilos

Aπό τις 3 έως τις 7 Ιουνίου η «Εβδομάδα Υπεύθυνης Συμπεριφοράς απέναντι στην ήλιο». Τι πρέπει να ψάχνουμε σε μία βλάβη του δέρματος

Κάθε χρόνο παρουσιάζονται στην Ευρώπη 70.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος. Το μελάνωμα είναι ο κακοηθέστερος όγκος όλων των οργάνων, συνδέεται στενά με την έκθεση στον ήλιο και παρότι είναι ο μοναδικός καρκίνος που μπορεί να προληφθεί τα περιστατικά θνητότητας αυξάνονται συνεχώς.

Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με θέμα «Εβδομάδα Υπεύθυνης Συμπεριφοράς απέναντι στην ήλιο» καταγράφεται αύξηση συχνότητας εμφάνισης του μελανώματος διεθνώς με εξαίρεση την Αυστραλία, όπου έχουν αποτέλεσμα οι καμπάνιες για την ανάγκη ηλιοπροστασίας. Όπως τόνισε, δε, η Μπέτυ Λαζαρίδου Δερματολόγος Αφροδισιολόγος αν καθηγήτρια Δερματολογίας Διευθύντρια Β Πανεπιστημιακής Κλινικής Θεσσαλονίκης κυριότερος παράγοντας αύξησης της συχνότητας εμφάνισης του μελανώματος είναι οι λάμπες τεχνητού μαυρίσματος.

Ο τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του δέρματος είναι η πρώιμη διάγνωση, ο τακτικός έλεγχος και αυτοεξέταση καθώς και η έγκαιρη χειρουργική επέμβαση αλλά και το σωστά εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό. Προς την κατεύθυνση της πρόληψης, διοργανώνεται από τις 3-7 Ιουνίου η «Εβδομάδα Υπεύθυνης Συμπεριφοράς απέναντι στην ήλιο» - Sunfilos από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία με χορηγό και υποστηρικτή τα Δερματολογικά Εργαστήρια της Avène. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης εθελοντές δερματολόγοι σε όλη την Ελλάδα θα εξετάζουν δωρεάν τους ενδιαφερόμενους και θα τους παρέχουν χρήσιμες συμβουλές για την προστασία του δέρματός τους από τον ήλιο. Καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας πρόληψης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν άμεσα ραντεβού με δερματολόγο που βρίσκεται κοντά στην περιοχή τους, τηλεφωνώντας στο 215 215 8523 ή μπαίνοντας στην ιστοσελίδα www.sunfilos.gr.

Φέτος μάλιστα στο πλαίσιο της δράσης εθελοντές δερματολόγοι θα επισκεφθούν τους κατοίκους στα νησιά των ανατολικών Κυκλάδων Ηρακλειά, Δονούσα, Σχοινούσα και θα προσφέρουν ενημέρωση στο κοινό.

Τι πρέπει να ψάχνουμε σε μία βλάβη του δέρματος

Οι δερματολόγοι επισημαίνουν ότι πρέπει να προσέχουμε για:

-αλλαγή μεγέθους, χρώματος και σχήματος
-διαφορετική εμφάνιση από τις υπόλοιπες
-ασυμμετρία ή ανώμαλα όρια
-εμφάνιση μιας καινούργιας ελιάς που μεγαλώνει γρήγορα
-παρουσία πολλών χρωμάτων
-παρουσία κνησμού
-εμφάνιση αιμορραγίας
-εμφάνιση πληγής που δεν επουλώνεται

Άτομα υψηλού κινδύνου είναι όσοι:

-Έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ή καίγοντα εύκολα από τον ήλιο

-έχουν υποστεί ηλιακά εγκαύματα στην παιδική ηλικία

-έχουν εκτεθεί έντονα και συνεχόμενα στον ήλιο(εργασία ή εξωτερικές δουλειές)

-έχουν εκτεθεί έντονα και διακεκομμένα στον ήλιο(διακοπές)

-κάνουν σολάριουμ

-έχουν περισσότερες από 50 ελιές

-έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος

Όπως σημείωσε ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος καθηγητής δερματολογίας και διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Ιωαννίδης, η προστασία από τον ήλιο δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Μάλιστα, το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας προέρχεται από σύντομες εκθέσεις που δεν συνοδεύονται από ανάλογη πρόθεση. Και αυτό γιατί η υπεριώδης ακτινοβολία UVA που επιδρά στον υποδόριο ιστό  και επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος είναι σταθερή σε καθημερινή βάση το φθινόπωρο, τον χειμώνα και την άνοιξη. Για αυτό τον λόγο συστήνεται αντηλιακή κρέμα με φωτοσταθερότητα όλες τις εποχές του χρόνου.

Η πιο επικίνδυνη για την υγεία του δέρματος ακτινοβολία UVB είναι ισχυρότερη το καλοκαίρι από τις 10 το πρωί έως και τις 4 το μεσημέρι. Η προστασία που μας παρέχει το αντηλιακό εξαρτάται από την ποσότητα εφαρμογής, το πόσο φωτοσταθερό είναι, τη συχνότητα επάλειψης, το εύρος της ακτινοβολίας και την αντοχή στο νερό.

Ο κ.Ιωαννίδης τόνισε ότι το αντηλιακό που θα χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι με δείκτη προστασίας 50 για άτομα που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, όπως εκείνοι με το ανοιχτόχρωμο δέρμα. Επιπλέον, όταν βρισκόμαστε σε συνεχή έκθεση στον ήλιο, πρέπει να εφαρμόζουμε το αντηλιακό τουλάχιστον κάθε δύο ώρες.