Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αυξάνονται τα ξενοίκιαστα μαγαζιά στην Τσιμισκή- Οι τιμές

Ο εμπορικός κόσμος φοβάται πως έρχεται τσουνάμι λουκέτων στην πόλη μετά την πανδημία - Τα πρώτα δείγματα καταγράφονται σε Τσιμισκή και Μητροπόλεως

Την ώρα που ο εμπορικός κόσμος βλέπει τα λουκέτα να έρχονται μετά το καλοκαίρι με γοργούς ρυθμούς, τα ξενοίκιαστα καταστήματα στη «βασίλισσα» των εμπορικών δρόμων της Θεσσαλονίκης, την οδό Τσιμισκή, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους, σταδιακά, μετά την επανεκκίνηση της αγοράς, που είχε μπει σε... αγρανάπαυση εξαιτίας του κορωνοϊού. 

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην οδό Μητροπόλεως, που αν και κινείται πιο υποτονικά τα τελευταία χρόνια, αποτελεί πόλο έλξης για τους καταναλωτές καθώς διαθέτει μια σειρά επώνυμων καταστημάτων και όχι μόνον.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα ξενοίκιαστα καταστήματα στην οδό Τσιμισκή, που μέχρι και πριν την εκδήλωση του κορωνοϊού πολιορκούνταν από αλυσίδες που είτε ήθελαν να κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη είτε να επεκταθούν, εντοπίζονται στο κεντρικότερο σημείο της οδού, όπου οι τιμές είναι και οι πιο αυξημένες.



Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς ακινήτων, ανάλογα με το σημείο, στο οποίο βρίσκεται το κατάστημα επί της οδού Τσιμισκή, η μέση τιμή για χώρους άνω των 150 τμ κυμαίνεται από 35 έως 115 ευρώ ανά τμ.

Τα αδιάθετα καταστήματα στην συγκεκριμένη οδό, μπορεί να είναι μετρημένα στα δάχτυλα των δυο χεριών, ωστόσο πρόκειται στις περισσότερες περιπτώσεις για χώρους φιλέτα, που σε κάθε περίπτωση δίνουν τον τόνο για το τι μπορεί να επακολουθήσει.

Είναι ενδεικτικό πως από το κατάστημα της στην οδό Τσιμισκή αποχώρησε η αγγλική αλυσίδα accessorize, ενώ τον χώρο στον οποίο στεγαζόταν άφησε και αλυσίδα καλλυντικών. Στη δεύτερη περίπτωση το κατάστημα φέρεται να έχει νοικιαστεί.

Tην ίδια ώρα αδιάθετο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένει πολυώροφο κατάστημα, ενώ έτερο γωνιακό κατάστημα, που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε επιχείρηση με υποδήματα, ξενοικιάστηκε μετά την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων. Κατάστημα το οποίο είχε μισθωθεί κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές παραμένει ξενοίκιαστο, αλλά και κατάστημα το οποίο ήταν μισθωμένο από  εταιρεία ένδυσης συγκαταλέγεται μεταξύ των... στοκ αδιάθετων καταστημάτων.

Αδειάζουν καταστήματα στη Μητροπόλεως

Και στην παράλληλη οδό της Τσιμισκή, στην οδό Μητροπόλεως που τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται από μία ακαθόριστη υποτονικότητα, τα ξενοίκιαστα αρχίζουν να αυξάνονται. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε μιλώντας στη Voria.gr επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο δρόμο, «...σήμερα είδα άλλα δυο ξενοίκιαστα καταστήματα στην Μητροπόλεως». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στο ύψος της οδού Αριστοτέλους κατάστημα αρκετών τμ, γωνιακό, παραμένει εδώ και μήνες στα αζήτητα. Σημειώνεται πως οι μέσες ζητούμενες τιμές στην οδό Μητροπόλεως διαμορφώνονται από 30 έως 55 ευρώ.

Και αν για τα κενά καταστήματα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης η εικόνα αρχίζει να προκαλεί προβληματισμό, η κατάσταση είναι ήδη τραγική για άλλους κεντρικούς  δρόμους όπως η οδός Βασιλίσσης Όλγας ή η Δελφών.

Εκείνο το οποίο απεύχονται επιχειρηματίες και εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων είναι να μην ξαναζήσουμε τις εικόνες του πρόσφατου παρελθόντος, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.