Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τριπλάσια πρόστιμα για παραβάσεις σε ράμπες-θέσεις ΑΜΕΑ

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τους ελέγχους για παρεμπόριο κατά το τελευταίο τρίμηνο

Αυξημένα πάνω από 30%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, είναι τα πρόστιμα τα οποία έχει επιβάλει η δημοτική αστυνομία για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, κατά το τρίμηνο Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος του 2019.

Ωστόσο, ακόμη εντυπωσιακότερο είναι το γεγονός ότι έχει σχεδόν τριπλασιαστεί ο αριθμός των βεβαιωμένων παραβάσεων οι οποίες αφορούν παράνομη κατάληψη θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ ή παράνομη στάθμευση σε διαβάσεις και ράμπες διέλευσης αναπήρων.

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για θέματα δημοτικής αστυνομία Δημήτρη Δαγκλή, το τρίμηνο Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος του 2018 είχαν επιβληθεί συνολικά 299 πρόστιμα για παραβάσεις που αφορούν διαβάσεις, ράμπες και θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ο αριθμός των προστίων ανήλθε σε 835 (αύξηση κατά περίπου 180%). Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες παραβάσεις εκτός του προστίμου, επισείουν και την ποινή της αφαίρεσης των πινακίδων.

Συνολικά το τρίμηνο Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος του 2018 είχαν επιβληθεί από τη δημοτική αστυνομία 46.445 πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΟΚ, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ο αριθμός τους ανήλθε σε 61.116 (αύξηση κατά 32%).

Χτύπημα στο παρεμπόριο

Σημαντική αύξηση των ελέγχων παρατηρείται και στο παρεμπόριο. Μάλιστα πριν από μερικές ημέρες η δημοτική αστυνομία κατάφερε ένα μεγάλο χτύπημα καθώς εντόπισε παράνομη αποθήκη στην περιοχή των κινέζικων, στην οποία βρέθηκαν 11.720 κολώνιες (δείτε εδώ). Όπως εξηγεί ο κ. Δαγκλής, οι έλεγχοι εστιάζονται κυρίως στους παράνομους πωλητές πέριξ των λαϊκών αγορών, στα σεντόνια στην παλιά και νέα παραλία, ενώ τελευταία υπήρξε και επιχείρηση στο ΑΠΘ όπου τις ημέρες που γίνονται ορκωμοσίες φοιτητών υπάρχουν πολλοί παράνομοι πωλητές λουλουδιών.

«Είχαμε δεχθεί σχετικές διαμαρτυρίες από τους ανθοπώλες και φροντίσαμε να κάνουμε και εκεί ελέγχους», αναφέρει ο κ. Δαγκλής.

Κατά το τρίμηνο Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος 2019 συγκροτήθηκαν συνολικά 42 κλιμάκια, έναντι 11 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, έγιναν 192 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 71 παραβάσεις για τις οποίες επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.