Skip to main content

Αυξημένη η πιθανότητα πολυοργανικών βλαβών σε ασθενείς με Covid μετά το εξιτήριο

Νέα βρετανική επιστημονική μελέτη έδειξε πως ο αυξημένος κίνδυνος πολυοργανικής δυσλειτουργίας δεν αφορά μόνο στους ηλικιωμένους.

Οι άνθρωποι που παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από νοσηλεία λόγω Covid-19 εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά βλαβών σε διάφορα όργανα του σώματός τους («πολυοργανική δυσλειτουργία») σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη. Ο αυξημένος κίνδυνος δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους.

Μολονότι η νόσος Covid-19 είναι πιο γνωστή για τα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει, μπορεί, επίσης, να επηρεάσει άλλα όργανα, όπως την καρδιά, τους νεφρούς και το ήπαρ. Αρκετά ανεξήγητα συμπτώματα που συνεχίζονται για αρκετούς μήνες μετά την αρχική λοίμωξη θεωρούνται μέρος του λεγόμενου «συνδρόμου μετά-Covid-19» ή «μακράς Covid».

Οι ερευνητές της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και του Πανεπιστημίου του Λέστερ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Αμιτάβα Μπάνερτζι του UCL, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 47.800 άτομα με μέση ηλικία 65 ετών, που νοσηλεύθηκαν λόγω κορωνοϊού στα βρετανικά νοσοκομεία και πήραν εξιτήριο μετά τη βελτίωση της κατάστασής τους.

Διαπιστώθηκε ότι μέσα στους επόμενους πέντε μήνες από το εξιτήριο σχεδόν ο ένας στους τρεις ασθενείς είχε εισαχθεί ξανά στο νοσοκομείο, ενώ ο ένας στους δέκα είχε πεθάνει. Η πιθανότητα επανεισαγωγής στο νοσοκομείο και θανάτου μετά το εξιτήριο ήταν τετραπλάσια και οκταπλάσια, αντίστοιχα, για τους ασθενείς με Covid-19 σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Η «ψαλίδα» στις πιθανότητες πολυοργανικής δυσλειτουργίας ανάμεσα στους ασθενείς με Covid-19 και στον υπόλοιπο πληθυσμό ήταν μεγαλύτερη στους ανθρώπους κάτω των 70 ετών, σε σχέση με τους άνω των 70 ετών. Οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν μικρές.