Skip to main content

Αύξηση φόρων για τους πλούσιους Αμερικανούς εισηγείται ο Μπάιντεν

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως ήρθε η ώρα οι πιο πλούσιοι Αμερικανοί να πληρώσουν «το δίκαιο μερίδιο» που τους αναλογεί σε φόρους.

Είναι καιρός το 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών να πληρώσει το δίκαιο μερίδιο που του αναλογεί σε φόρους, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην πρώτη του ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου, με αφορμή την συμπλήρωση των πρώτων 100 ημέρων διακυβέρνησης της χώρας.

Ιστορικό συμβολισμό είχε η παρουσία της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι. Κάθισαν πίσω από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που άρχισε το βράδυ της Τετάρτης (λίγο μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδας).

Διαβάστε ακόμη: Μπάιντεν: Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση με τη Ρωσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος εισηγείται να αυξηθούν οι φόροι στα έσοδα κεφαλαίων των επιχειρήσεων και των πλουσιότερων Αμερικανών για να γίνουν επενδύσεις και να προσφερθεί βοήθεια στις οικογένειες, χωρίς να αυξηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα. επέμεινε στο μήνυμα πως μετά τις πρώτες εκατό ημέρες του στο αξίωμα οι ΗΠΑ «μετατρέπουν τον κίνδυνο σε δυνατότητα, την κρίση σε ευκαιρία, τα πλήγματα σε δύναμη».

Επιχειρηματολόγησε πως οι δημόσιες δαπάνες και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που εισηγείται – συνολικού ύψους σχεδόν 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – είναι επένδυση ζωτικής σημασίας στο μέλλον της Αμερικής.

Αναφερόμενος στην εκστρατεία ανοσοποίησης για την COVID-19 σε εξέλιξη, έκανε λόγο για μια «από τις μεγαλύτερες επιτυχίες από τη σκοπιά του εφοδιασμού» στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Οι μισοί και πλέον ενήλικοι έχουν πλέον λάβει τουλάχιστον μία δόση» των εμβολίων τους και «οι θάνατοι των ηλικιωμένων έχουν μειωθεί κατά 80% από τον Ιανουάριο», υπογράμμισε, σπεύδοντας όμως να προσθέσει πως «μένει δουλειά να γίνει για να νικηθεί ο ιός, δεν μπορούμε να μειώσουμε την επαγρύπνησή μας».

Σε ότι αφορά τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις  μεταξύ αυτών υπογράμμισε την έγκαιρη μεταρρύθμιση της αστυνομίας που προβλέπει κυρίως την καταπολέμηση της ευρείας δικαστικής ατιμωρησίας των αστυνομικών. Κάλεσε τη Γερουσία να εγκρίνει τον Μάιο το σχέδιο  που φέρει το όνομα του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ .Reuters, AFP