Skip to main content

Αύξηση στις τιμές των κατοικιών στη Θεσσαλονίκη, αλλά... προ κορωνοϊού

Κατά 5,5% αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στη Θεσσαλονίκη το πρώτο τρίμηνο του 2020 πριν την επιβολή των μέτρων εξαιτίας του κορωνοϊού.

Την ανιούσα τράβηξαν οι τιμές των κατοικιών στη Θεσσαλονίκη το πρώτο τρίμηνο του έτους αγγίζοντας το 5,5%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας, για το πρώτο τρίμηνο του 2020 συγκρινόμενο με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση τιμών μετά από αυτή που εντοπίζεται στην Αθήνα και έφτασε στο 10,6%.  

Στις μεγάλες πόλεις η άνοδος των τιμών ήταν 2,9% ενώ στις λοιπές περιοχές της χώρας 4,3%. Ο μέσος όρος αύξησης των τιμών πανελλαδικά διαμορφώθηκε στο 6,9%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αρμόδια διεύθυνση της ΤτΕ διευκρινίζει ότι τα ποσοστά αφορούν στο διάστημα πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας.

Ορατές οι μειώσεις

Και μπορεί το πρώτο τρίμηνο του έτους και μέχρι να επιβληθούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού να είχε δημιουργηθεί αισιοδοξία σε ιδιοκτήτες ακινήτων και μεσίτες, ωστόσο, πλέον οι δεύτεροι, εξαιτίας της ανησυχίας που αισθάνονται οι εν δυνάμει επενδυτές, κάνουν λόγο για βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην εγχώρια κτηματαγορά που έχει προκαλέσει ο Covid-19.

Όπως λένε εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων η εικόνα έχει αρχίσει να αντιστρέφεται καθώς οι ιδιοκτήτες εμφανίζονται διατεθειμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους και μάλιστα… αρκετό αν πιέζονται οικονομικά.

Την ίδια ώρα λόγω της πτώσης του τουρισμού αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων κυρίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας έχουν στραφεί από τις μισθώσεις τύπου Airbnb στις μακροχρόνιες ενοικιάσεις κατοικιών.

Τιμές κατά παλαιότητα στο α΄ τρίμηνο του έτους

Σύμφωνα με την ΤτΕ η αύξηση των τιμών το α΄ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ήταν 7,9% για τα «νέα» διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 6,3% για τα «παλαιά», δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Για το σύνολο του 2019, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η αύξηση των τιμών σε σχέση με το 2018 ήταν 7,7% για τα «νέα» διαμερίσματα, έναντι αύξησης 2,0% το 2018, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για τα «παλαιά» διαμερίσματα ήταν 7,0% το 2019, έναντι αύξησης 1,7% το 2018.

Για το σύνολο του 2019, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η μέση αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων σε σχέση με το 2018 ήταν 10,4% στην Αθήνα, 7,0% στη Θεσσαλονίκη, 4,0% στις μεγάλες πόλεις και 4,6% στις λοιπές περιοχές.