Skip to main content

Αυξήσεις σε ρεύμα, πρώτες ύλες και πετρέλαιο κίνησης τορπιλίζουν τις επιχειρήσεις

Το παράδειγμα των ενεργοβόρων βιοτεχνιών παρασκευής πάγου - Τα μέτρα στήριξης που ζητά ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Σοβαρούς τριγμούς στις επιχειρήσεις και κυρίως σε αυτές που είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες προκαλεί η ενεργειακή κρίση που περνά στον επιχειρηματικό κόσμο μέσα από τις αυξήσεις στα τιμολόγια φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαίου κίνησης.

Στη λίστα αυτών των επιχειρήσεων που βλέπουν καθημερινά το κόστος λειτουργίας τους να αυξάνεται είναι - μεταξύ άλλων- και οι βιοτεχνίες παρασκευής πάγου, οι εταιρείες με κατεψυγμένα τρόφιμα κ.ά., οι οποίες έχουν υψηλή ενεργειακή κατανάλωση, αλλά παράλληλα υφίστανται και τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και του πετρελαίου κίνησης για τη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων με φορτηγά- ψυγεία.

Ο κ. Απόστολος Καραθανάσης είναι πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Νέων Μουδανιών και ιδιοκτήτης βιοτεχνίας παρασκευής πάγου που πωλείται και διανέμεται κυρίως σε καταστήματα εστίασης.

Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης ο κ. Καραθανάσης, όπως είπε στη Voria.gr, είδε το κόστος λειτουργίας της βιοτεχνίας του να αυξάνεται κατά 50% εξαιτίας των αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο κίνησης, αλλά και στις πλαστικές συσκευασίες όπου τοποθετεί τα παγάκια.

«Τα βασικά μας έξοδα είναι αυτά που έχουν ακριβύνει στην αγορά. Για να κάνουμε τον πάγο θέλουμε ηλεκτρική ενέργεια που έχει ακριβύνει, για να συσκευαστεί χρειάζονται πλαστικές σακούλες που επίσης η τιμή τους έχει πάει στα ύψη και για να μεταφερθεί με τα φορτηγά μας χρειάζεται πετρέλαιο. Με αυτά τα τρία, το κόστος λειτουργίας έχει αυξηθεί» είπε ο κ. Καραθανάσης.

Από την αύξηση κατά 50% του κόστους λειτουργίας, οι επιχειρήσεις παρασκευής πάγου όπως επισήμανε ο κ. Καραθανάσης έχουν απορροφήσει πάνω από το το 30%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό έχει μετακυληθεί στους πελάτες.

«Ένα πολύ μεγάλο μέρος της αύξησης το επωμιστήκαμε εμείς κι ένα μικρό μέρος το βάλαμε στους πελάτες γιατί δεν γινόταν διαφορετικά» είπε προσθέτοντας ότι μία σακούλα με πέντε κιλά πάγου πωλείται στην χονδρική «κατά μέσο όρο προς 1,90 ευρώ συν τον ΦΠΑ, αλλά είναι ανάλογα με τις καταναλώσεις».

Οι επαγγελματίες του κλάδου ανησυχούν ότι εάν η ενεργειακή κρίση συνεχιστεί και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονται μαζί με τις τιμές του πετρελαίου κίνησης τότε, όπως επισημαίνει, δεν αποκλείεται αρκετές επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο.

«Ήδη πολλά βιοτεχνίες παρασκευής πάγου αλλά και άλλες όπως κατεψυγμένων τροφίμων βρίσκονται σε ρυθμίσεις έναντι των λογαριασμών ενέργειας. Είναι τρελά τα ποσά, πόσο μπορεί να πάει αυτό;» αναρωτήθηκε.

Η κατάσταση με την ενεργειακή κρίση που δείχνει να επιδεινώνεται πανευρωπαϊκά προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους Έλληνες επιχειρηματίες και όπως ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης καθημερινά το Επιμελητήριο γίνεται αποδέκτης των ανησυχιών μελών του που βλέπουν ότι οι αυξήσεις σε ενέργεια και μεταφορά ροκανίζουν το παρόν και το μέλλον των επιχειρήσεων τους, ενώ ο ίδιος δεν αποκλείει να «δούμε λουκέτα στην αγορά το επόμενο διάστημα».

«Το ΒΕΘ γίνεται καθημερινά αποδέκτης της ανησυχίας των μελών του, τα οποία βλέπουν την άνοδο των τιμών ενέργειας, πρώτων υλών και μεταφορικών να τορπιλίζουν τους προϋπολογισμούς τους με αποτέλεσμα να αγωνιούν για το αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν επιχειρηματικά. Η μείωση των τζίρων, σε συνδυασμό με την εκτίναξη του κόστους της ενέργειας που σε κάποιες περιπτώσεις έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, οδηγούν πολλές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να δούμε λουκέτα στην αγορά, στο επόμενο διάστημα» είπε ο κ. Καπνοπώλης.

Επισημαίνει δε, ότι είναι αναγκαίο να παρθούν τώρα μια σειρά μέτρων όπως η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων σε συνδυασμό με διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα των επαγγελματικών αυτοκινήτων.

Αναλυτικά τα μέτρα που προτείνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ είναι:

Μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία.

Γενναία επιδότηση του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τις επιχειρήσεις διότι σε πάρα πολλές από αυτές αποτελεί βασικότατο συντελεστή του κόστους των παραγόμενων προϊόντων τους.

Μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα βασικά αγαθά και μεταφορά τους από το 13% στο 6%.

Άμεση υλοποίηση προγραμμάτων επιδότησης για ΜμΕ προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα, ώστε να παράγουν μέρος του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν.

Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα των επαγγελματικών αυτοκινήτων.