Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ο κορωνοϊός έφερε... ικανοποίηση για τη δημόσια υγεία

Τι προκύπτει από τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία tothepoint για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Αυξήθηκε πρώτη φορά μετά από επτά χρονιά το ποσοστό ικανοποίησης των Θεσσαλονικέων για το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως έδειξε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία tothepoint για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα το ποσοστό δυσαρέσκειας έπεσε από το 66.5% που ήταν το 2019 στο 38,1% φέτος ενώ αντίστοιχα το ποσοστό ικανοποίησης αυξήθηκε από το πολύ χαμηλό 12,3% που ήταν πέρσι στο 27,5%. Παρά τη διαφορά αυτή, συνολικά το ποσοστό των δυσαρεστημένων (38.1%) παραμένει υψηλότερο από αυτό των ικανοποιημένων (30,2%) ενώ ένα 27,5% των ερωτηθέντων δεν απάντησε ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.

«Αυτό δεν έγινε τυχαία. Μεσολάβησε η κρίση υγείας του κορωνοϊού, μεσολάβησαν οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες της πολιτείας προς κατεύθυνση τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας», ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας, στη σημερινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Ο ίδιος απέδωσε τα αποτελέσματα αυτά κυρίως στο ότι «η πολιτεία άκουσε τη γνώμη των ειδικών, των γιατρών και πορεύτηκε και πορεύεται με βάση τις αξιόπιστες γνωμοδοτήσεις της επιτροπής του υπουργείου υγείας» στην οποία συμμετέχει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και στο ότι οι ίδιοι οι γιατροί ανταποκρίθηκαν με τον πιο αξιόπιστο τρόπο απέναντι στα προβλήματα αυτά που προέκυψαν.

Σχετικά θετική είναι ακόμα η εικόνα για την ποιότητα συνολικά των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας καθώς το 32,9% αναφέρει ότι η ποιότητα έχει βελτιωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, το 27,1 % ότι έχει χειροτερεύσει ενώ το 33,2% δεν εξέφρασε ούτε θετική, ούτε αρνητική γνώμη.

Ακόμα, το 55,6% δήλωσε πως αισθάνεται περισσότερο ασφαλές μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη δημόσια υγεία με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού ενώ το 56,1% των ερωτηθέντων ανέφερε πως η συνεργασία του ΕΣΥ με ιδιωτικούς φορείς υγείας, θα βελτιώσει τις υπηρεσίες υγείας.

Οι ιδιώτες γιατροί «κυματοθραύστες» των εισροών στα νοσοκομεία στην καραντίνα

Ο κ. Νίτσας, παρουσιάζοντας την έρευνα, υπογράμμισε πως οι ιδιώτες γιατροί έπαιξαν και αυτοί σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς αποτέλεσαν τον κυματοθραύστη των εισροών προς τα δημόσια νοσοκομεία ώστε αυτά να εξυπηρετούν τα πολύ σοβαρά περιστατικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα το 76,2% των ερωτηθέντων που χρειάστηκε φροντίδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας τηλεφώνησε ή επισκέφθηκε έναν ιδιώτη γιατρό.

Η έρευνα απέδειξε ακόμα, όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, πως οι ασθενείς καλλιεργούν μια σχέση εμπιστοσύνης με τον οικογενειακό τους γιατρό καθώς το 90,1% απάντησε πως επισκέπτεται τον ίδιο γιατρό σταθερά.

«Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ακόμα μια αναγκαιότητα που έχουμε επισημάνει για ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας στη χώρα μας και ολοκληρωμένο σύστημα οικογενειακού γιατρού», πρόσθεσε ο κ. Νίτσας επισημαίνοντας πως ο Σύλλογος θα ήθελε να δει άμεσα «την υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για πρόσληψη 900 γιατρών που θα στελεχώσουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε διακόψει συμβάσεις παθολόγων, παιδιάτρων και γενικών γιατρών εν μια νυκτί προκειμένου να τους υποχρεώσει να μετέχουν στο σύστημα οικογενειακού γιατρού που θέσπισε και το οποίο οδηγήθηκε σε παταγώδη αποτυχία».

Τέλος, ο κ. Νίτσας κάλεσε εκ μέρους όλου του συλλόγου τους πολίτες να συνεχίσουν να επιδεικνύουν ατομική υπευθυνότητα απέναντι στους πιο ευάλωτες πληθυσμός καθώς παρότι έχουμε λιγότερα κρούσματα, «ο κορωνοϊός είναι εδώ». Η δημοσκόπηση διήρκησε από τις 5 έως τις 10 Ιουνίου, διάστημα κατά το οποίο ερωτήθηκαν 1,137 άτομα, κάτοικοι Θεσσαλονίκης.