Skip to main content

Άγιον Όρος: Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Προβληματισμός για τα αυξημένα κρούσματα στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, όπου ο κ. Βαρθολομαίος θα την επισκεφτεί το Σάββατο 28 Μαΐου

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στο Άγιον Όρος το τριήμερο 27-29 Μαΐου. Το πρόγραμμα είναι σχεδόν έτοιμο εκείνο ωστόσο που προβληματίζει τόσο το Φανάρι, όσο και την Ιερά Κοινότητα, είναι τα αυξημένα κρούσματα -περίπου 10- κορωνοϊού στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, την οποία και πρόκειται να επισκεφτεί το Σάββατο 28 Μαΐου.

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Νοέμβριο, με αφορμή τα 30 χρόνια Πατριαρχίας του στον Οικουμενικό Θρόνο, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που καταγράφονταν στο Περιβόλι της Παναγίας.
Ο κ. Βαρθολομαίος θα μπει με το καραβάκι της γραμμής στο Άγιος Όρος την Παρασκευή 27 Μαΐου το απόγευμα και αφού του γίνει η επίσημη υποδοχή στις Καρυές και η Τράπεζα, θα κατευθυνθεί στην Ιερά Μονή Ιβήρων, όπου θα διανυκτερεύσει. Το πρωί του Σαββάτου (28/5) θα λειτουργήσει στο παρεκκλήσι της Παναγίας Πορταϊτισσας της Μονής Ιβήρων και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας και ακολούθως στη Μονή Καρακάλλου για προσκύνημα.

Το απόγευμα του Σαββάτου θα περιηγηθεί στις Καρυές, θα επισκεφτεί την Αθωνιάδα Σχολή και το βράδυ θα διανυκτερεύσει στις Καρυές, στον ξενώνα της Ιεράς Κοινότητας.
Το πρωί της Κυριακής (29/5) θα χοροστατήσει στην επίσημη Πατριαρχική Λειτουργία στο Ναό του Πρωτάτου και μετά το κέρασμα θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις του κ. Βαρθολομαίου σε μια περίοδο ιδιαίτερα ταραγμένη στο εξωτερικό, όπου μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και έχει τονίσει πως «αυτό που συμβαίνει είναι μια τραγωδία, είναι μια ντροπή που θα στιγματίσει εσαεί εκείνους που την προκάλεσαν, εκείνους που αποδείχτηκε ότι δεν έχουν φόβο Θεού».

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Πικραμένος και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, οι οποίοι και θα βρίσκονται από την Παρασκευή στο Άγιον Όρος.

Σημειώνεται ότι η τελευταία επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθωνική Πολιτεία ήταν τον Οκτώβριο του 2019 με αφορμή τα 200 χρόνια από την ανέγερση του νέου Καθολικού της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος.