Skip to main content

Επίσκεψη Βουλγάρου Προέδρου στο Άγιον Όρος - «Θεματοφύλακας της Ορθοδοξίας και της πίστης»

Το Άγιον Όρος ιερός και εμπνευσμένος χώρος για κάθε βουλγαρική καρδιά, δήλωσε κατά την επίσκεψή του στη Μονή Ζωγράφου. Οι συναντήσεις του.

Προσκυνηματική επίσκεψη στην Αθωνική Πολιτεία πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο ο Βούλγαρος πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, με αφετηρία τη «βουλγαρική» Μονή Ζωγράφου, την οποία χαρακτήρισε ως θεματοφύλακα της Ορθοδοξίας, στυλοβάτη και υποστηρικτή της αλήθειας.

Ο Ρ. Ράντεφ έφτασε το πρωί του Σαββάτου στις Καρυές και έγινε δεκτός από τον Πρωτοεπιστάτη π.Γεώργιο Βατοπεδινό και τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας, προς τους οποίους είπε ότι «για κάθε βουλγαρική καρδιά το Άγιον Όρος είναι ιερός και εμπνευσμένος χώρος» και πρόσθεσε πως οι χιλιετ ίες δεσμοί που ενώνουν το Περιβόλι της Παναγίας με τον βουλγαρικό λαό θα ενισχύονται και θα εμπλουτίζονται μέσα από αμοιβαίες επισκέψεις και επωφελείς πρωτοβουλίες.

«Σε αυτή τη χερσόνησο, μικρή σαν ανθρώπινο χέρι, συνυπάρχουν με ειρήνη, αγάπη, αλληλοβοήθεια και αλληλοσεβασμό, ως μια οικογένεια, μοναχοί πολλών εθνικοτήτων», είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Στη συνέχεια αναχώρησε για τη Μονή Ζωγράφου, στην οποία εγκαταβιούν περίπου 30 μοναχοί βουλγαρικής καταγωγής, όπου και διανυκτέρευσε.

Κατά τη συνάντησή του με τον ηγούμενοι, αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο, ανέφερε ότι η Ιερά Μονή Ζωγράφου «συνεχίζει να είναι ο θεματοφύλακας της Ορθοδοξίας και των αγνών διδασκαλιών της πίστης, στυλοβάτης και στήριγμα της αλήθειας».

Παράλληλα εξέφρασε τον θαυμασμό του ίδιου και του βουλγαρικού λαού για την μοναστική διακονία, η οποία, όπως είπε, «ενισχύει την ορθόδοξη ενότητα».

Ενώπιον των μοναχών ανέφερε ότι μπορούν να συνεχίσουν να υπολογίζουν στην υποστήριξη του βουλγαρικού κράτους για την περαιτέρω καθιέρωση της Μονής Ζωγράφου, ως σημαντικό κέντρο του ορθόδοξου μοναχισμού και της βουλγαρικής πνευματικότητας.

Το απόγευμα του Σαββάτου φύτεψε ακακίες σε χώρο πάνω από το μοναστήρι, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της πλαγιάς, όπου σημειώνονται συχνά κατολίσθήσεις και στη στυνέχεια πέρασε αρκετές ώρες στη βιβλιοθήκη της Μονής. Εκεί ζήτησε να δει το αυθεντικό κείμενο της «Σλαβοβουλγαρικής Ιστορίας», ένα κείμενο του 18ου αιώνα, που έγραψε ο Παϊσιος ο Χιλανδαρινός, το 1762 στη Μονή Ζωγράφου και αποτελεί μια ολοκληρωμένη ιστορική μελέτη για τη Βουλγαρία.

Το πρωί της Κυριακής ο Ρούμεν Ράντεφ επισκέφτηκε το Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, όπου και ξεναγήθηκε από τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Κοινότητας, π. Κοσμά Σιμωνοπετρίτη και το απόγευμα αναχώρησε για τη Σόφια.