Skip to main content

Άγιον Όρος: Σε κρίσιμη κατάσταση 49χρονος μοναχός με τη μετάλλαξη Δέλτα

Ένας 49χρονος μοναχός νοσηλεύεται από τις 2 Ιουλίου σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου.

Έντονη ανησυχία προκαλεί ο εντοπισμός κρούσματος της μετάλλαξης Δέλτα στον Άγιον Όρος. Πρόκειται για έναν 49χρονο μοναχό, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου.

Να σημειωθεί ότι ο μοναχός δεν έχει εμβολιαστεί.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου, Νίκος Καπραβέλος, η ανησυχία των ειδικών συνίσταται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αποδεικνύει στην πράξη ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού όχι μόνο μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα, αλλά έχει το ίδιο καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία.

«Ο μοναχός μπήκε στις 2 Ιουλίου στο νοσοκομείο με την ινδική μετάλλαξη Δέλτα και μέσα σε δύο μέρες είχε ταχύτατη επιδείνωση παρά την προσπάθεια των πνευμονολόγων, γιατί έχουμε εξειδικευμένα τμήματα με διπλές παροχές οξυγόνου. Δεν κατάφερε να αναπνεύσει, χρειάστηκε διασωλήνωση και θετικές πιέσεις και μέσα σε δύο ημέρες μπήκε στην διασωληνώθηκε με μεγάλες βλάβες στα πνευμόνια, ακριβώς όπως είναι και η λοιμογόνος δράση της βρετανικής μετάλλαξης. Αυτό, λοιπόν, που βλέπαμε στην Ινδία το διαπιστώσαμε κι εμείς. Ότι δηλαδή δεν είναι μία παραλλαγή η οποία εξασθενεί τον ιό, αλλά ένα στέλεχος το ίδιο καταστροφικό με τα υπόλοιπα. Επιπλέον, ο άνθρωπος αυτός ήταν σε σκήτη στον Άγιον Όρος, άρα δεν είχε και πολλές επαφές», ανέφερε ο κ. Καπραβέλος.

 

Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Παπανικολάου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η χαλάρωση των μέτρων σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις και το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων μπορεί να οδηγήσει σε ένα εκθετικό τέταρτο κύμα της πανδημίας. «Η ανησυχία η δική μας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Έχουμε από τη μια τη χαλάρωση που διευκολύνει τον και μία μετάλλαξη που είναι φοβερά μεταδοτική και από την άλλη τους ανεμβολίαστους. Είναι ένα εκρηκτικό μίγμα, το οποίο μπορεί να μας δημιουργήσει ένα τέταρτο κύμα που θα το θυμόμαστε σε όλη μας τη ζωή», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, κλειδί για την αναχαίτιση της πανδημίας είναι οι νέοι, που πρέπει να προσέχουν και να εμβολιαστούν. «Βλέπουμε ότι δεν έχουμε μεγάλη αύξηση των νοσηλειών, δεν έχουμε πίεση στα νοσοκομεία, όμως η διασπορά στις μικρές ηλικίες θα είναι καταστροφική. Οι νέοι δεν θα πεθάνουν, αλλά μπορούν να σταματήσουν την πανδημία. Δεν είναι πλέον θέμα πια ατομικής ευθύνης, αλλά κοινωνικής συναίσθησης», κατέληξε.