Skip to main content

Ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική: Το μέλλον είναι εδώ

Η ομάδα του κ. Αντώνη Πίτση στην Κλινική Άγιος Λουκάς είναι η μοναδική στην Ελλάδα που εφαρμόζει την Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική σε καθημερινή βάση.

Η «διαδρομή» για την καρδιά ενός ασθενούς δεν είναι μόνο μία και δεν είναι απαραίτητο να αφήσει... σημάδι και οι γιατροί στον «Άγιο Λουκά» το γνωρίζουν αυτό καλά. Το εξειδικευμένο προσωπικό της Κλινικής εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια πρωτοποριακές μεθόδους αντιμετώπισης καρδιοπαθειών, όπως είναι η διαδερμική επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας με τη χρήση Mitraclip, καθώς και η διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας (TAVI).

Οι προσπάθειες, όμως, για θεραπεία των ασθενών με βαλβιδοπάθειες με τον πιο ανώδυνο και αποτελεσματικό τρόπο δεν σταματούν εδώ. Η ομάδα του Διευθυντή Καρδιοχειρουργικής, Αντώνη Πίτση, αξιοποιώντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας αφήνει πίσω της τις παρωχημένες πλέον τεχνικές εγχείρισης καρδιάς με στερνοτομή και εισχωρεί στην καρδιά του ασθενή από τομή λίγων χιλιοστών που γίνεται στη θηλή του μαστού.

Η ενδοσκοπική επιδιόρθωση βαλβίδων εφαρμόζεται στην μιτροειδή αλλά και στην τριγλώχινα βαλβίδα της καρδιάς, θεραπεύοντας δυσλειτουργίες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα ή ανακοπή. Το ενδοσκόπιο εισέρχεται στο σώμα του ασθενούς μέσω μιας μικρής τομής περιμετρικά της θηλής. Η εικόνα που καταγράφει το ενδοσκόπιο εμφανίζεται τρισδιάστατη σε οθόνη υψηλής ανάλυσης, μέσα από την οποία ο γιατρός κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις στο ζωτικό όργανο του ασθενούς. Μετά το τέλος της επέμβασης, η τομή ράβεται και αφού τα ράμματα κοπούν, το δέρμα της θηλής επουλώνεται ολοκληρωτικά.

Η τομή της θηλής του μαστού έχει επουλωθεί πλήρως μόλις 15 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Βέβαια, όπως εξηγεί στη Voria.gr ο κ. Πίτσης, η δίοδος αυτή δεν επιλέγεται μόνο για αισθητικούς λόγους. Οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με το ανοικτό χειρουργείο. Ο πόνος της τομής ελαττώνεται, υπάρχει ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενή, μειώνεται ο χρόνος παραμονής στην εντατική και στο νοσοκομείο, ενώ μειώνεται σημαντικά και ο χρόνος αποθεραπείας. Μάλιστα, τα αποτελέσματα που καταγράφονται μέχρι στιγμής είναι θεαματικά, αφού ορισμένοι ασθενείς επιστρέφουν στις δουλειές τους μέσα σε διάστημα ενός μήνα από την επέμβαση. 

 

Ο κ. Πίτσης και η ομάδα του κατά τη διάρκεια επέμβασης στα χειρουργεία του Αγίου Λουκά. Ο τρισδιάστατος εξοπλισμός είναι μοναδικός σε χειρουργεία καρδιάς στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα μέρη στον κόσμο.

Η ομάδα του κ. Πίτση εφάρμοσε για πρώτη φορά την ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική στον «Άγιο Λουκά» πριν από πέντε χρόνια. Σήμερα, η Κλινική «Άγιος Λουκάς» είναι το μοναδικό νοσοκομειακό ίδρυμα στην Ελλάδα όπου γίνονται τέτοιες επεμβάσεις σε καθημερινή βάση. Τον τελευταίο χρόνο, τουλάχιστον οι μισές από τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις γίνονται ενδοσκοπικά, με την ομάδα να μετρά πάνω από 20 εφαρμογές κάθε μήνα. «Πιστεύω πως στο μέλλον όλοι οι νέοι καρδιοχειρουργοί θα εκπαιδεύονται στις ενδοσκοπικές επεμβάσεις και όχι στις ανοιχτές εγχειρήσεις», λέει ο ίδιος.

 

Οι ασθενείς του κ. Πίτση μιλούν με βεβαιότητα για την επιλογή τους. Η Δήμητρα Διαμαντή υπεβλήθη σε βαλβιδοπλαστική με θωρακοσκοπική επέμβαση στον «Άγιο Λουκά». Όπως λέει η ίδια στη Voria.gr, μέσα σε 15 μέρες μπορεί με άνεση να κάνει διάφορες δουλειές, όπως να πηγαίνει βόλτες ή να μαγειρεύει, πράγματα που δεν θα μπορούσε να κάνει τόσο σύντομα εάν είχε υποστεί στερνοτομή. «Έχω μείνει έκπληκτη από το πόσο γρήγορα αναρρώνω. Καθώς έχω οστεοπόρωση, η στερνοτομή θα ήταν μεγάλη επιβάρυνση για εμένα», αναφέρει η ίδια και συνεχίζει: «Έκανα μεγάλη έρευνα για να επιλέξω τον γιατρό και το νοσοκομείο που θα με βοηθούσαν να αντιμετωπίσω την ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας. Ανάμεσα σε άλλους γιατρούς σε όλη την Ελλάδα, κατέληξα στον κ. Πίτση γιατί άκουσα και διάβασα τις καλύτερες συστάσεις και ευτυχώς όλες επιβεβαιώθηκαν».

Ακόμη, η ίδια τονίζει πως ο κ. Πίτσης έχει πολύ καλή επικοινωνία με τους ασθενείς του, αφού τους βοηθά να ηρεμούν. «Προσωπικά είχα πολλές απορίες, ήθελα να ξέρω τα πάντα γύρω από την επέμβαση και ο γιατρός, μαζί με την εξαιρετική ομάδα του, μου τα εξήγησαν όλα με πολλή υπομονή και με βοηθούσαν να μένω χαλαρή», καταλήγει.