Skip to main content

«Άγιος Παύλος»: Να αποσυρθεί ο μαγνητικός τομογράφος του ΙΚΑ Τούμπας

Τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ακατάλληλο τον τομογράφο που λειτουργεί στο ΙΚΑ της Τούμπας εξηγεί το νοσοκομείο Άγιος Παύλος.

Την απόσυρση του μαγνητικού τομογράφου, ο οποίος λειτουργεί στο ΙΚΑ της Τούμπας προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νοσοκομείο Άγιος Παύλος στο οποίο ανήκει το συγκεκριμένο διαγνωστικό μηχάνημα. Αυτό επισημαίνεται σε σχετικό απαντητικό έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες ζήτησαν εξηγήσεις από το νοσοκομείο, έπειτα από καταγγελίες κάποιων συλλόγων της περιοχής της Τούμπας περί πλημμελούς λειτουργίας του τομογράφου.

Την καταγγελία έκαναν οι σύλλογοι «Η Ένωση», «Καλλίεργος» και «Αποφοίτων γυμνασίων και λυκείων Τούμπας» η οποία, ωστόσο, δεν φέρει ονοματεπώνυμο και υπογραφή κανενός εκπροσώπου των τριών συλλόγων. Σε αυτήν αναφέρεται ότι το νοσοκομείο Άγιος Παύλος με διάφορες προφάσεις (ακαταλληλότητα του τομογράφου, έλλειψη αναισθησιολόγου, έλλειψη υγρού ηλίου κ.ο.κ.) επιδιώκει να κλείσει τον μαγνητικό τομογράφο με αποτέλεσμα οι ασθενείς να καταφεύγουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ή σε νοσοκομεία.

Σε απάντηση αυτών των καταγγελιών το νοσοκομείο, αφού αφήνει υπαινιγμούς αναφορικά με το ποιος ή ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτές τις ανυπόγραφες καταγγελίες των συλλόγων, παραθέτει τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι το μηχάνημα είναι εντελώς ακατάλληλο. Συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

1. Εξ αιτίας της παλαιότητάς του, καθώς συμπλήρωσε εικοσαετία, δεν έχει την ευαισθησία και την ακρίβεια την οποία έχουν τα σύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα. Για το λόγο αυτό οι διευθυντές των τμημάτων του νοσοκομείου έχουν εκφράσει ακόμη και εγγράφως τα παράπονα και τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την ποιότητα των εξετάσεων. «Πολλοί από τους γιατρούς δεν δέχονται τις εξετάσεις και τα πορίσματα από τον συγκεκριμένο τομογράφο καθώς τα θεωρούν επισφαλή. Για το λόγο αυτό, αρκετές φορές επαναλαμβάνουμε την ίδια εξέταση στον δικό μας τομογράφο, εντός του νοσοκομείου», τονίζει στην Voria.gr αρμόδια πηγή του νοσηλευτικού ιδρύματος.

2. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο τομογράφος, λόγω της παλαιότητάς του, εμφανίζει μεγάλες απώλειες σε υγρό ήλιο, υλικό απαραίτητο για την ορθή λειτουργία του. «Οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με ένα καινούργιο μηχάνημα με αποτέλεσμα πολλές φορές να τίθεται εκτός λειτουργίας και επιπλέον, η συντήρησή του να κοστίζει τέσσερις και πέντε φορές περισσότερο» αναφέρει η ίδια πηγή. Επισημαίνει, παράλληλα, ότι αυτό αποτυπώνεται και στις εκθέσεις του ακτινοφυσικού όπου φαίνεται ότι η λειτουργία του τομογράφου είναι οριακή.  

3. Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαθέτει καθημερινά αναισθησιολόγο για τη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου στην Τούμπα. «Έχουμε μόνον τρεις αναισθησιολόγους οι οποίοι καλύπτουν μετά βίας τις ανάγκες των χειρουργείων του νοσοκομείου. Μάλιστα, μερικές φορές, υπάρχουν αναβολές χειρουργείων εξ αιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγου», αναφέρει η πηγή του νοσοκομείου.

4. Υπάρχουν, επίσης, ελλείψεις σε ακτινολόγους καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν συνταξιοδοτηθεί τρεις ακτινολόγοι ενώ άλλος ένας βρίσκεται σε μακρά αναρρωτική άδεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νοσοκομείο, εκτός από αναισθησιολόγο, να μην μπορεί να διαθέσει ούτε ακτινολόγο στο ΙΚΑ Τούμπας για τη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους το νοσοκομείο, στο απαντητικό έγγραφό του αναφέρει ότι «είναι επιτακτική ανάγκη η απόσυρση του μαγνητικού τομογράφου ή η παραχώρησή του στο ακτινολογικό τμήμα του Κέντρου Υγείας Τούμπας». Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος τομογράφος περιήλθε στην κατοχή του νοσοκομείου Άγιος Παύλος μετά το κλείσιμο του «ΙΚΑ Παναγίας».

Επιπλέον, όπως σημειώνει εκπρόσωπος του Άγιος Παύλος, στο νοσοκομείο υπάρχει σύγχρονος μαγνητικός τομογράφος, τετραετίας, ο οποίος λειτουργεί άψογα, καλύπτει όλες τις ανάγκες του νοσοκομείου και ο χρόνος αναμονής είναι μικρότερος από αυτόν του ΙΚΑ Τούμπας. Υπογραμμίζει δε ότι «το σημαντικότερο είναι πως το επιστημονικό επίπεδο των διαγνώσεων είναι υψηλότατο, πέραν πάσης αμφισβήτησης».