Skip to main content

Χρυσόγονος: Ασφυκτικά λίγες θέσεις στην αγορά εργασίας

Συνολικά 600.000 επιστήμονες έφυγαν στο εξωτερικό καθώς οι συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα τους ωθούν προς άλλες διεξόδους.

Το γεγονός ότι τα μνημόνια δεν έχουν φύγει επί της ουσίας από την καθημερινότητα των Ελλήνων αποτυπώνεται στο ποσοστό της ανεργίας, που φτάνει στο 27% και τις αλλαγές τόσο στις ατομικές εργασιακές σχέσεις όσο και τις συλλογικές συμβάσεις, όπως παρουσιάστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και ο Σύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδος με θέμα «η διάλυση των εργασιακών σχέσεων την τελευταία δεκαετία».

Τονίζοντας ότι το success story για το οποίο γίνεται λίγο σε πολιτικό επίπεδο δεν γίνεται αντιληπτό στους μισθούς και τα νοικοκυριά των Ελλήνων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ανδρέας Στοϊμενίδης, που συντόνισε την εκδήλωση, ανέφερε μεταξύ άλλων πως 600.000 επιστήμονες έφυγαν στο εξωτερικό καθώς οι συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα τους ωθούν προς άλλες διεξόδους.

Για την ανάγκη εξύψωσης και όχι εξαθλίωσης των εργαζομένων, με συνθήκες ισχυρής απασχόλησης μίλησε ο Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ. Επισημαίνοντας πως για τη σημερινή κατάσταση ευθύνεται η κακή διαχείριση του πολιτικού συστήματος που δεν φρόντισε να μεριμνήσει για τις εργασιακές σχέσεις, ανέφερε ότι οι χιλιάδες θέσεις εργασίας δεν χάθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης, τότε που φάνηκε επί το πλείστον η "αρρώστια" , αλλά το πρόβλημα ξεκίνησε πολλές δεκαετίες πριν που εκατοντάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν στη χώρα καθώς η παραγωγή κρινόταν ασύμφορη. Φέρνοντας ως παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη, η εργατική τάξη της οποίας αποτελούνταν κυρίως από καπνεργάτες, σημείωσε πως πλέον δεν υπάρχει παραγωγή, με τους εργαζόμενους να αναζητούν εργασία σε χώρες με χαμηλό μεροκάματο ενώ τόνισε πως για οποιαδήποτε διαθέσιμη θέση υπάρχουν δεκάδες ενδιαφερόμενοι, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη παραγωγής για εργασιακή διανομή.

Ο κ. Χρυσόγονος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν την τελευταία δεκαετία στην χώρα στην περίπτωση των ατομικών εργασιακών σχέσεων με βάση το σύνταγμα, σημειώνοντας ενδεικτικά την ενίσχυση των ειδικών μορφών απασχόλησης, την πριμοδότηση ευέλικτων μορφών εργασίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον δανεισμό των εργαζομένων, τις συμβάσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, τη διευθέτηση χρόνου εργασίας, τη διευκόλυνση διαθεσιμότητας μισθωτών, τη δυνατότητα μερικής απασχόλησης με την κατάργηση προσαυξήσεων, τις μισθολογικές διαφοροποιήσεις για τους νέους κάτω των 25 ετών, την επέκταση δοκιμαστικής περιόδου, τη διευκόλυνση απολύσεων και την κατάτμηση του χρόνου άδειας των εργαζομένων.



Σχολιάζοντας τις αλλαγές αυτές, χαρακτηρίζοντάς τες ως βίαιη συμπίεση, ανέφερε πως η αγορά εργασίας έχει ασφυκτικά λίγες θέσεις με αποτέλεσμα ο κόσμος να απελπίζεται και να βγαίνει από την αγορά εργασίας, γεγονός που έχει και άλλες παραμέτρους, καθώς χωρίς δουλειά και μισθό, οι οικογένειες αποθαρρύνονται από το να κάνουν παιδιά, τονίζοντας την ανάγκη για σοβαρό προγραμματισμό.

Για τις αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίες τα τελευταία δέκα χρόνια μίλησε ο Στρατής Μαυραγάνης, Δικηγόρος και Μεσολαβητής ΟΜΕΔ, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει έντονα η ανάγκη να επέλθει η ισορροπία στον τομέα αυτό με νομοθετική παρέμβαση. Τόνισε παράλληλα πως για να επέλθει αυτή η εξισορρόπηση, δεν αρκούν μόνο οι νόμοι αλλά βασικό εργαλείο είναι το δικαίωμα της συλλογικής αυτονομίας, με την διαπραγμάτευση και την ρύθμιση των όρων εργασίας σε συλλογικό επίπεδο από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο Χάρης Κυπριανίδης, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και ο Στέλιος Μαυρίδης, Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.