Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αγώνας δρόμου για πρόσβαση και νερό στο νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου

Η πορεία των οδικών συνδέσεων και το πρόβλημα της υδροδότησης. ΕΥΑΘ - Δήμος: Σε δυο χρόνια θα έχουν λυθεί τα προβλήματα.

Αγώνα δρόμου δίνουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς προκειμένου να καλύψουν μια σειρά από ελλείψεις που συνεπάγεται η επιλογή της κατασκευής του νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο.

Ελλείψεις σε υποδομές, οι οποίες δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες και επίσης πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου.

Δρόμοι

Η πρώτη σημαντική έλλειψη αφορούσε στις οδικές υποδομές, δηλαδή στην επαρκή σύνδεση του νοσοκομείου με τους υφιστάμενους οδικούς άξονες, προκειμένου να είναι προσβάσιμο και να εξυπηρετούνται οι ανάγκες. Η οδική σύνδεση του νοσοκομείου προγραμματίστηκε και δημοπρατήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2022, με προϋπολογισμό 9,2 εκ. ευρώ. Προβλέπεται η κατασκευή – βελτίωση της οδικής σύνδεσης σε μήκος 4,51 χλμ. και μια σειρά από έργα υποδομής, που κρίθηκαν αναγκαία για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Η διάρκεια εκτέλεσης του συγκεκριμένου έργου είναι δυο χρόνια και αφορά στον υφιστάμενο δρόμο σύνδεσης του υπό ανέγερση νοσηλευτικού ιδρύματος.

Τα οδικά έργα όμως δεν περιορίζονται εκεί. Έχει σχεδιαστεί ήδη νέος δρόμος που θα συνδέει την εξωτερική περιφερειακή οδό στην Ευκαρπία (ύψος ΤΙΤΑΝ) με το Φίλυρο, ώστε να εξυπηρετείται μέσω αυτού άμεσα και το νοσοκομείο και η κίνηση από την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με προορισμό το νέο Παιδιατρικό. Ο προϋπολογισμός γι' αυτόν τον νέο άξονα είναι 50 εκ. ευρώ, όμως η κατασκευή του, που θα αποκαταστήσει ένα πλήρες και επαρκές πλέον δίκτυο συνδέσεων του νοσοκομείου, θα πάει πίσω σε χρόνο.

Ύδρευση

Το μείζον σε αυτή τη φάση πάντως δεν είναι οι δρόμοι (διότι ο υφιστάμενος έστω και με δυσκολίες θα εξυπηρετήσει), αλλά η υδροδότηση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου.

Το Φίλυρο υδροδοτείται από τις γεωτρήσεις των Λαγυνών. Είναι εκτός δικτύου ΕΥΑΘ και έτσι υπάρχει μείζον ζήτημα, διότι ούτε επάρκεια ποσοτήτων νερού για να καλύψει τις ανάγκες μιας τέτοιας μονάδας υπάρχει, ούτε η απαιτούμενη διασφαλισμένη ποιότητα.

Η ανέγερση του νοσοκομείου ανάγκασε μάλιστα τους εμπλεκόμενους να επισπεύσουν μια σειρά έργων υποδομής για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ποιοτική υδροδότηση της περιοχής.

Το πρώτο ζήτημα, που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΥΑΘ είναι η εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων πόσιμου νερού.

Σύμφωνα με την εταιρία, το νέο νοσοκομείο για να υδροδοτηθεί θα πρέπει να εξασφαλιστούν επιπλέον ποσότητες νερού. Κι αυτό γίνεται με το νέο έργο της επέκτασης του διυλιστηρίου, που έχει ήδη δρομολογηθεί και υλοποιείται. Η επέκταση θα επιτρέψει την αύξηση των ποσοτήτων νερού που διαχειρίζεται η εγκατάσταση από τον Αλιάκμονα και τις πηγές της Αραβησσού, καθώς οι σημερινές ποσότητες νερού στο διυλιστήριο δεν επαρκούν για να καλυφθούν και οι ανάγκες μιας νοσηλευτικής μονάδας τέτοιου μεγέθους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΥΑΘ θα έχει ολοκληρώσει την επέκταση του διυλιστηρίου και έτσι θα υπάρχει το νερό, μέσα σε δυο χρόνια, οπότε θα προλάβει και την έναρξη λειτουργίας του νέου νοσοκομείου. Ήδη μάλιστα προστίθενται στο διυλιστήριο νέες δεξαμενές. Με το έργο της επέκτασης θα διασφαλιστούν επαρκείς ποσότητες νερού για την υδροδότηση όχι μόνο του νοσοκομείου, αλλά όλης της περιοχής του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, που είναι σήμερα εκτός δικτύου της ΕΥΑΘ.

Το επόμενο ζήτημα όμως είναι τα δίκτυα, μέσω των οποίων θα μεταφέρεται το νερό από το διυλιστήριο στο Φίλυρο. Τα δίκτυα είναι αρμοδιότητα του οικείου δήμου. Και από τα παράδοξα της υπόθεσης είναι ότι η αποχέτευση της περιοχής ανήκει στην ΕΥΑΘ.

Πέρα πάντως από τις όποιες στρεβλώσεις, το θέμα των δικτύων το έχει ήδη αναλάβει ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη.

Όπως τόνισε στη Voria.gr ο δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, "το Φίλυρο ακόμη υδροδοτείται από τις γεωτρήσεις των Λαγυνών. Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν ήταν μάλιστα πολύ μεγάλο. Το νερό είχε αυξημένες συγκεντρώσεις μαγγανίου, με αποτέλεσμα να διαθέσουμε ως δήμος 300.000 ευρώ για να εγκαταστήσουμε μηχάνημα απομαγγανοποίησης. Από εκεί και πέρα, με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υδροδοτηθεί το νέο νοσοκομείο. Η ΕΥΑΘ συνεπώς θα διασφαλίσει τις ποσότητες κι εμείς ως δήμος θα διασφαλίσουμε τα δίκτυα. Για το λόγο αυτό εξασφαλίσαμε κατ' εξαίρεση και με παρέμβαση και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, 9 εκ. ευρώ, μέσω του προγράμματος 'Αντώνης Τρίτσης' και ξεκινάμε τώρα την κατασκευή των δικτύων ύδρευσης όχι μόνο του νοσοκομείου, αλλά όλης της περιοχής του δήμου, που είναι εκτός δικτύου ΕΥΑΘ. Το δίκτυο θα είναι έτοιμο μέχρι την ανέγερση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου".