Skip to main content

Αγορά κατοικίας: Ποιοι και γιατί επενδύουν στη Θεσσαλονίκη - Τι αναζητούν

Ποια ήταν η εικόνα το α ´ εξάμηνο του έτους για το real estate της Θεσσαλονίκης, ποιοι παράμετροι θα την επηρεάσουν το β ´ εξάμηνο

Στον πλέον δυνατό και ανθεκτικό παίκτη του real estate της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται η  αγορά κατοικίας που καταγράφει υψηλή ζήτηση, με τις τιμές πώλησης την τελευταία τετραετία να παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις.

Με τη ζήτηση να εστιάζεται κατά κύριο λόγο για την αγορά διαμερισμάτων στο κέντρο και στα ανατολικά της πόλης οι τιμές στο πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως προκύπτει από σχετική μελέτη για το εν λόγω διάστημα της της Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate,  ακολούθησαν ανοδική πορεία. Σύμφωνα με την μελέτη οι αγορές στο κέντρο της πόλης αφορούν κατά κύριο λόγο επενδυτικούς σκοπούς ενώ στα ανατολικά την κάλυψη στεγαστικών αναγκών. Δημοφιλείς περιοχές στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης είναι οι περιοχές της Θερμής, της Καλαμαριάς και της Πυλαίας ενώ στα δυτικά της πόλης έντονη κινητικότητα καταγράφεται για το Ωραιόκαστρο, την Πολίχνη και τις Συκιές.

Ενδεικτικές τιμές  

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν όσοι επιλέξουν να αγοράζουν κατοικία στη λεωφόρο Νίκης καθώς η τιμή πώλησης του τμ κυμαίνεται από 3.500 έως 7.000 ευρώ. Ευρύτερα στο κέντρο της πόλης η τιμή του τμ ξεκινά από 1.500 ευρώ και φτάνει τα 3.000.

Σε υψηλά επίπεδα κινούνται οι τιμές στην Καλαμαριά καθώς το τμ πωλείται από 1.800 έως 3.500 ευρώ. Στο Πανόραμα η τιμή του τμ οριοθετείται μεταξύ 2.000 και 2.800 ευρώ, ενώ στην Πυλαία και στη Θέρμη μεταξύ 1.500 έως 2.500 ευρώ. Οριακά χαμηλότερες είναι οι τιμές στην Κηφισιά με το τμ να ξεκινά από 1.500 και να φτάνει μέχρι τα 2.200 ευρώ. Αντίστοιχες είναι οι τιμές και στην περιοχή της Τριανδρίας.

Χαμηλότερες είναι οι τιμές στην Άνω Πόλη καθώς το τμ πωλείται από 1.200 μέχρι 1.900 ευρώ. Στις Συκιές ξεκινά από 1.000 και φτάνει στα  1.800 ευρώ.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι τιμές των διαμερισμάτων στη δυτική Θεσσαλονίκη με οικονομικότερη την περιοχή του Κορδελιού καθώς η τιμή ανά τμ διαμορφώνεται από 900 έως 1.200 ευρώ, ενώ στον Εύοσμο από 1.100 μέχρι 1.600 ευρώ. Σε Νεάπολη, Σταυρούπολη και Αμπελοκήπους η τιμή αφετηρίας για την πώληση του τμ είναι στα 1.100 και φτάνει στα 1.500 ευρώ.
   
Το προφίλ των επενδυτών

Ποικίλει το προφίλ των επενδυτών που επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για να τοποθετήσουν τα χρήματα τους σε ακίνητα. Ποιοι είναι όμως;

- Δυναμικό παρών δίνουν ισραηλινά και βαλκανικά funds που επιλέγουν ακίνητα για καθαρά επενδυτικούς λόγγους,

- Ντόπιοι επενδυτές που αναζητούν διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης από 40 εως 150 τμ,

- Κατασκευαστές που ενδιαφέρονται κυρίως για αυτόνομα κτήρια προκειμένου να δημιουργήσουν στούντιο για φοιτητές ή διαμερίσματα για ελάχιστη διαμονή από 1 έως 6 μήνες,

- Γονείς που επιθυμούν να αγοράσουν κατοικία στα παιδιά τους κάνοντας χρήση του νέου φορολογικού μέτρου, που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου του 2021, και αφορά στην κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών έως 800.000 ευρώ για συγγενείς πρώτου βαθμού.

- Γονείς που αναζητούν κατοικίες για τα παιδιά τους που σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη θεωρώντας ως πιο προσοδοφόρα την εν λόγω επιλογή, ειδικά μελλοντικά, αντί να καταβάλουν χρήματα για την ενοικίαση διαμερίσματος.

Ποιοι παράμετροι θα επηρεάσουν τις αγοραπωλησίες το επόμενο διάστημα

Μια σειρά σημαντικών προϋποθέσεων θα καθορίσουν την κινητικότητα του επόμενου διαστήματος στην αγορά κατοικιών. Πιο συγκεκριμένα:

- Η ενίσχυση της δυνατότητας λήψης στεγαστικών δανείων,

- Η διαθεσιμότητα κατοικιών. Μπορεί ο αριθμός των κατοικιών να περιορίζεται και τα νεόδμητα  διαμερίσματα να είναι λιγοστά, ωστόσο ο αριθμός των κατοικιών που βγαίνουν σε πλειστηριασμό αυξάνεται,

- Η ενδεχόμενη μείωση της φορολογίας που αφορά στα ακίνητα θα ενθαρρύνει τους επενδυτές,

- Ο αυξανόμενος πληθωρισμός ενδεχομένως θα ωθήσει τους επενδυτές να τοποθετήσουν τα χρήματα τους στο «ασφαλές» καταφύγιο των ακινήτων, όπως αυτά θεωρούνται.