Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Συγκρατημένη η εορταστική κίνηση- Οι τιμές σε κρέατα-γλυκά

Προβληματισμένοι οι έμποροι της Θεσσαλονίκης από τη χριστουγεννιάτικη αγοραστική κίνηση – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε κρέατα και γλυκά.

Μπορεί η αγορά της Θεσσαλονίκης να μοιάζει να… ζεσταίνεται τις τελευταίες ημέρες λόγω των Χριστουγέννων, ωστόσο το αν τελικά το σακούλι του Άη Βασίλη θα είναι γεμάτο για τους εμπόρους της πόλης θα φανεί όταν θα κάνουν ταμείο στο τέλος του χρόνου.

Με την κίνηση να είναι όπως κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια, ορατή και συχνά αυξημένη, μόνο στην καρδιά της πόλης, οι έμποροι κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι μοιάζουν. Κάνοντας μία βόλτα στη Θεσσαλονίκη, τις ημέρες των εορτών, η εικόνα που παρουσιάζει η Τσιμισκή σε σχέση με άλλες περιφερειακές αγορές είναι εντελώς διαφορετική. Στη δημοφιλή, εμπορική οδό της Θεσσαλονίκης, συχνά ο κόσμος συνωστίζεται, ενώ σε περιοχές που διαθέτουν πληθώρα καταστημάτων, όπως πχ. η Βασιλίσσης Όλγας τα καταστήματα μοιάζουν… βουβά. Είναι χαρακτηριστικό πως τα εμπορικά καταστημάτα του δήμου Θεσσαλονίκης, ανέρχονται σε περίπου 8.500, γεγονός που καταδεικνύει πως δύσκολα μοιράζεται η αγοραστική πίτα όταν οι καταναλωτές δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε αγορές.



«Το 2019 ήταν μια κακή χρονιά για το εμπόριο. Όσο καλές και αν είναι οι εορταστικές ημέρες για κάποια καταστήματα, κυρίως στην οδό Τσιμισκή, δεν μπορεί να ισορροπήσει τον συρρικνωμένο τζίρο του προηγούμενου διαστήματος» εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. «Τα νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα, οι καταναλωτές κάνουν κατά συνέπεια τις απολύτως απαραίτητες αγορές τις ημέρες των Χριστουγέννων, δίνοντας έμφαση στα δώρα και σε ότι έχει σχέση με το παιδί» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης προσθέτοντας πως όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος τα είδη που επιλέγονται είναι τα πιο οικονομικά.

Και μπορεί, χθες, Κυριακή να επικράτησε το αδιαχώρητο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ωστόσο δεν σημαίνει πως η κινητικότητα αυτή μεταφράζεται και σε πωλήσεις για τους εμπόρους. Πάντως η Κυριακή, πριν τα Χριστούγεννα, που η αγορά παραμένει ανοικτή, αποτελεί παραδοσιακά την καλύτερη του χρόνου.   



Τα γλυκά καλά κρατούν

Οι γλυκιές απολαύσεις αυτές τις ημέρες έχουν την τιμητική τους με αποτέλεσμα στα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης να παραχθούν για τις φετινές γιορτές 250.000 με 300.000 τεμάχια βασιλόπιτας.

Αναφορικά με την αγοραστική κίνηση, αυτή, εκτιμάται πως κινείται στα περσινά επίπεδα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και β΄ αντιπρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μακάριο Παπαδόπουλο. «Το σημαντικό είναι πως τηρείται η παράδοση,άρα τα γλυκά των Χριστουγέννων δεν θα λείπουν και φέτος από το εορταστικό τραπέζι» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας πως στις τιμές των πατροπαράδοτων γλυκών των εορτών υπάρχει γκάμα τιμών, που καθορίζονται  μεταξύ άλλων από το όνομα του ζαχαροπλαστείου, το σημείο στο οποίο βρίσκεται και την ποιότητα.

Ενδεικτικά η τιμή του κιλού για τη βασιλόπιτα κυμαίνεται από 12 έως 14 ευρώ, για τα μελομακάρονα από 10 έως 13,5, ενώ για τους κουραμπιέδες από 11 έως 15 ευρώ.

Πάντως όπως σε όλα τα είδη έτσι και στα γλυκά των ημερών, που σημειωτέον οι τιμές τους είναι σταθερές σε σχέση με πέρυσι, οι ποσότητες που πωλούνται έχουν μειωθεί καθώς οι καταναλωτές είναι περισσότερο φειδωλοί στα όποια έξοδα, ακόμη και σε αυτά που τους γλυκαίνουν τον ουρανίσκο.

Καλύτερη ημέρα για τους ζαχαροπλάστες, αναφορικά με τις πωλήσεις είναι η τελευταία ημέρα του χρόνου και ακολουθεί η ημέρα των Χριστουγέννων.



Τσίμπησαν οι τιμές των κρεάτων

Συγκρατημένο, βγάζοντας επιλεκτικά χρήματα από τις τσέπες του, παραμένει μέχρι στιγμής το καταναλωτικό κοινό στο Καπάνι ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Το κοτόπουλο που προτιμάται αρκετά τις γιορτές κυμαίνεται στα 2 ευρώ το κιλό, ο κόκορας στα 3,5 ευρώ,  η γαλοπούλα στα 5 με 5,50 ευρώ το κιλό ενώ για το χοιρινό, που είναι τσιμπημένο σε σχέση με πέρυσι, μπορεί να φτάσει τα 8 ευρώ. Στα περιφερειακά καταστήματα οι τιμές, συχνά, διαμορφώνονται προς τα πάνω. Όπως λένε εκπρόσωποι του κλάδου «οι καταναλωτές επιλέγουν τα οικονομικότερα προϊόντα, αφού όσο χαμηλότερη είναι η τιμή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ποσότητα».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ,φέτος, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει 154,57 ευρώ, έναντι 149,09 ευρώ πέρυσι τα Χριστούγεννα.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα «η αύξηση της μέσης τιμής των κρεάτων κατά 11,36% επιδρά καταλυτικά στην αύξηση του συνολικού κόστους, καθώς οι ποσότητες που καταναλώνονται υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνες των υπόλοιπων κατηγοριών που απαρτίζουν  το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπως επισημαίνεται».Ενδεικτικά τονίζεται  πως οι δαπάνες για αγορά κρεατικών αντιστοιχούν στο 47,6% του συνολικού κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.