Skip to main content

Αγοραστός: Απαιτούνται 150 δις ετησίως στις κοινωνικές υποδομές της ΕΕ

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας μίλησε σήμερα σε ευρωπαϊκό συνέδριο των Βρυξελλών υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα του Ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους

«Κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία χρειάζονται επενδύσεις συνολικού ύψους 150 δις ευρώ στις κοινωνικές υποδομές στα κράτη- μέλη της ΕΕ. Προς αυτήν την κατεύθυνση, εκτός από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και τους εθνικούς προϋπολογισμούς, που είναι επιβεβλημένο να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για τις κοινωνικές υποδομές, μπορεί να διαδραματίσει νευραλγικής σημασίας ρόλο και το επενδυτικό πρόγραμμα InvestEU».

Αυτό επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Εισηγητής (Rapporteur) της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ για το InvestEU κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα στις Βρυξέλλες σε ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα: «Επενδύσεις στις Κοινωνικές Υποδομές: από τις καινοτόμες ιδέες σε τοπικό επίπεδο στις χρηματοδοτήσεις μέσω του προγράμματος InvestEU».

«Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η χρηματοδότηση για τις κοινωνικές υποδομές έχει μειωθεί δραστικά λόγω των μέτρων λιτότητας που έχουν ληφθεί σε πολλές χώρες της ΕΕ μετά την κρίση. Αυτό πρέπει να αλλάξει», προέτρεψε και ανέδειξε το γεγονός ότι στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ, που ξεκινά το 2021, προβλέπεται ξεχωριστό σκέλος πολιτικής για τις κοινωνικές επενδύσεις και τις δεξιότητες.

«Είναι η πρώτη φορά που προβλέπεται ένας τέτοιος πυλώνας χρηματοδότησης, ανοίγει μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας ιδίως για χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση και οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε αρκεί να κινηθούμε με σχέδιο, συνεργασία, ταχύτητα, ευρηματικότητα και ευελιξία», σημείωσε ο κ. Κ. Αγοραστός προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι το συνολικό ύψος του προγράμματος μπορεί να ανέλθει στο 1 τρις ευρώ.

Συγκολλητική ουσία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος η κοινωνική πολιτική μαζί με την πολιτική Συνοχής και την ΚΑΠ

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας χαρακτήρισε την κοινωνική πολιτική μαζί με την πολιτική Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική ως «τη συγκολλητική ουσία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος δεν πρέπει να το προσεγγίζουμε ως απολίθωμα του παρελθόντος αλλά ως κεντρική πολιτική επιλογή για το μέλλον, ως βασικό εργαλείο για να έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες ένα καλύτερο μέλλον με ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη», είπε με έμφαση.