Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021
x

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΞΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να πλήξει τον υγιή και αποτελεσματικό θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης».

Σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας, εγείρει κατά τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) Κώστα Αγοραστό, η νομοθετική πρόταση που κατατέθηκε στην ομάδα εργασίας του υπουργείου Εσωτερικών για την προσαρμογή του Ν. 4369/2016 "Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, Βαθμολογική Διάρθρωση Θέσεων, Συστήματα Αξιολόγησης, Προαγωγών και Επιλογής Προϊσταμένων" και που προβλέπει τη σύσταση θέσεων διοικητικών και αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων στις περιφέρειες της χώρας, που υπάγονται σε κάθε περιφερειάρχη. Όπως αναφέρει σ’ ανακοίνωσή της η ΕΝΠΕ, οι διοικητικοί και αναπληρωτές διοικητικοί γραμματείς, αναλαμβάνουν την εκτέλεση και διοικητική εφαρμογή της πολιτικής του αρμοδίου για το διορισμό οργάνου.

Οι διοικητικοί και αναπληρωτές διοικητικοί γραμματείς των περιφερειών τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών, των οποίων προΐστανται, ενώ επιλέγονται αποκλειστικά από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.

Επίσης οι πρόεδροι, αντιπρόεδροι, διοικητές, αναπληρωτές διοικητές, υποδιοικητές, και οι εν γένει επικεφαλής των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), των οποίων η επιλογή ανήκει στους Περιφερειάρχες όπως και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) των ΟΤΑ β΄ βαθμού, θα επιλέγονται αποκλειστικά από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Κώστας Αγοραστός κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "επιχειρεί να πλήξει τον υγιή και αποτελεσματικό θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ένα θεσμό που αν και μετρά μόλις έξι χρόνια ζωής, έχει δώσει απόλυτα πετυχημένα δείγματα γραφής στην κοινωνία, της οποίας αποτελεί ουσιαστικό στήριγμα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, και ταυτόχρονα αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης στην πατρίδα μας. Θεωρούμε αδιανόητο ότι η κυβέρνηση φέρνει μια ρύθμιση, η οποία το μόνο που κάνει είναι να γραφειοκρατικοποιεί την δυναμική της δημοκρατίας. Θεωρούμε αδιανόητο η κυβέρνηση να εμμείνει σε μια ρύθμιση που αποσκοπεί στη χειραγώγηση, τον έλεγχο και, σε τελική ανάλυση, την κατάργηση της Αυτοδιοίκησης", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ