Skip to main content

Αγοραστός: Η Ελλάδα χρειάζεται μια επανάσταση στον αγροτικό τομέα

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης κατά την ομιλία του για την εξέγερση των αγροτών στο Κιλελέρ κάλεσε το κράτος να προχωρήσει σε τολμηρές αποφάσεις

«Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται μια παραγωγική επανάσταση ιδίως στον αγροτικό τομέα» επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του σήμερα στον εορτασμό της 107ης επετείου από την εξέγερση των αγροτών στο Κιλελέρ

Ο κ. Αγοραστός κάλεσε το κεντρικό κράτος να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή, με γενναίες και τολμηρές αποφάσεις σε: 

-Σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών και εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών. 

-Μείωση του ΦΠΑ στα εφόδια και άλλα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής που παραμένει στα ύψη παρά το ότι η χώρα μας βρίσκεται 8-9 χρόνια σε ύφεση. 

-Χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα από το τραπεζικό σύστημα με λογικά επιτόκια, 

-Διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων ποιοτικού νερού στη Θεσσαλία με μια σειρά έργων και με μεταφορά νερού από τον Αχελώο, 

-Ενίσχυση της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της συνεργασίας.
 
Ο κ. Κ. Αγοραστός έκανε αναφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, για την υλοποίηση του οποίου σημείωσε ότι είναι ανεπίτρεπτη η καθυστέρηση δεδομένων των τεράστιων αναγκών του αγροτικού τομέα και των απαιτήσεων της εποχής.
 
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έκανε ειδική αναφορά και στο μέτρο «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», το γνωστό πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης, ενώ επανέλαβε ότι η Περιφέρεια είχε ζητήσει από το υπουργείο να το προκηρύξει από την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
 
Ο κ. Αγοραστός στην ομιλία του για την εξέγερση του Κιλελέρ χρησιμοποίησε μία φράση του αείμνηστου Κωστή Μοσκώφ «Μια παλιά ιστορία, επιμόνως σύγχρονη», ενώ εξιστορώντας πως μια αλλαγή στο φορολογικό σύστημα της εποχής εκείνης επιβάρυνε τη θέση των κολίγων με ευνοημένους τους τσιφλικάδες και με χαμένο το Δημόσιο αφού τα φορολογικά έσοδα περιορίστηκαν στο 1/3, είπε: 

«Ακούγοντάς το αυτό είμαι βέβαιος ότι το μυαλό όλων σας πηγαίνει στις εξωπραγματικές, τις εξοντωτικές, όπως εσείς οι αγρότες έχετε χαρακτηρίσει, επιβαρύνσεις που είναι ήδη πραγματικότητα με το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα. Στην ουσία, βεβαίως, και οι ασφαλιστικές εισφορές, μια μορφή φορολογικής επιβάρυνσης είναι και πάντως καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα: ο αγρότης να μοιράζεται ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής, της σοδειάς του με το κράτος - ακόμη και το 60%.Και πραγματικά είναι εύλογο το ερώτημα: Οι υπηρεσίες που παρέχει το κράτος στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αξίζουν αυτήν την επιβάρυνση; Θεωρώ ότι όλοι μας γνωρίζουμε την απάντηση. Το κράτος λείπει εκεί που χρειάζεται (για παράδειγμα στην υγεία) και περισσεύει εκεί που δεν χρειάζεται».
 
Ο κ. Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις τις οποίες χαρακτήρισε «κραυγαλέα προκλητικά παραδείγματα».
 
«Ενώ το Δημόσιο θεσμοθέτησε πριν από 6 χρόνια τις αιρετές Περιφέρειες, ενώ δηλαδή έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός -θυμίζω ότι όλες οι ώριμες δημοκρατίες του πλανήτη έχουν ισχυρούς θεσμούς περιφερειακής διακυβέρνησης - ταυτόχρονα έκανε ένα βήμα προς τα πίσω με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ένα θεσμό από τη ναφθαλίνη. Και όχι μόνο θέσπισε τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις αλλά αρκετές διευθύνσεις τους έχουν περίπου το ίδιο αντικείμενο με αυτές των αιρετών Περιφερειών. Έτσι, πρόσθεσε ένα ακόμη παντελώς άχρηστο επίπεδο στη δημόσια διοίκηση με ότι αυτό συνεπάγεται σε επιπλέον χρόνο και κόπο, άρα ταλαιπωρία, για τους ανθρώπους της παραγωγής», σημείωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.