Skip to main content

Αγροδιατροφική Σύμπραξη: Η βιωσιμότητα της αγροδιατροφής στις Σέρρες

Σύσκεψη της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού τομέα στον νομό Σερρών

Συνάντηση εργασίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της SEREXPO 2019, με θέμα “Προοπτική στην Παραγωγή και Μεταποίηση του Αγροδιατροφικού Τομέα στον Νομό Σερρών”, οργάνωσε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην αίθουσα συσκέψεων “Ερμής” στο Στρατόπεδο Κολοκοτρώνη.

Στη συνάντηση αναλύθηκαν τα επιμέρους θέματα:

1. Ποιες καλλιέργειες έχουν προοπτική και ποιες πρέπει να αναβιώσουν.

2. Ποια προϊόντα μεταποίησης έχουν προοπτική, κατά την εκτίμηση των τοπικών φορέων.

3. Ποια πρότυπα παραγωγής ενδείκνυνται σε σχέση με τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

- Το γνωστικό αυτό αντικείμενο διαπραγματεύονται οι 19 φορείς (η Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΠΚΜ, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή & το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος σε εθνικό επίπεδο) που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό έργο NEXTFOOD. https://platform.nextfood-project.eu.

4. Προώθηση των τοπικών προϊόντων.

- Αναγκαιότητα ίδρυσης εκθετηρίου-δημοπρατηρίου.

5. Προβολή της τοπικής γαστρονομικής ταυτότητας.

Τη συνάντηση εργασίας συντόνισε ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της ΠΚΜ κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, δηλώνοντας τα εξής:

“Είναι ανάγκη ο Νομός Σερρών να πάρει πίσω την ιστορία του στον πρωτογενή τομέα με πολιτικές ενδυνάμωσης, αναδιάρθρωσης και αναβίωσης καλλιεργειών.

Να αναπτυχθούν με ταυτότητα οι καλλιέργειες παραγωγής ξηρών καρπών, με αναδιάρθρωση να καλλιεργηθούν φρούτα και κηπευτικά και να αναβιώσουν καλλιέργειες, όπως το σουσάμι και η βιομηχανική τομάτα. Θεμέλιο της όλης στρατηγικής του αγροδιατροφικού τομέα στον Ν. Σερρών, είναι η δημιουργία εκθετηρίου-δημοπρατηρίου.

Προφανώς και ο Νομός Σερρών ταλανίζεται από τις στρεβλώσεις που κατακλύζουν την επικράτεια στον πρωτογενή τομέα, αλλά είναι βέβαιο ότι επιβάλλεται να ανακάμψει. Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της ΠΚΜ θα συμβάλει, πιστεύω καταλυτικά στην αναγέννηση του αγροδιατροφικού τομέα του Ν. Σερρών, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και το Επιμελητήριο Σερρών. Αξίζουν δε συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της SEREXPO 2019, που μας έδωσε την δυνατότητα με το έργο NextFood να εξάγουμε αυτά τα συμπεράσματα.”

Συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας, ο Βουλετής Ν. Σερρών κ. Αβραμάκης Ελευθέριος, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής(ΑΓΣ) και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος(ΔΠΕ), με καθοριστική την παρουσία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής|ΔΑΟΚ της ΠΕ Σερρών.

Οι τομείς που αναλύθηκαν:

- Αξιοποίηση των υπάρχουσων μεταποιητικών δομών με αναφορά στην Βιομηχανία Ζάχαρης, τα Εργοστάσια βιομηχανικής τομάτας και τους Ορυζόμυλους. Δημιουργία και εκσυγχρονισμός μονάδων μεταποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων.

- Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στον νομό Σερρών έκτασης 1,4 εκατομμύριων στρεμμάτων, προς καλλιέργειες υψηλής απόδοσης. Εστίαση στα προϊόντα που παρουσιάζουν έλλειψη στη τοπική κοινωνία και δη στα κηπευτικά και τα φρούτα λόγω των ευνοϊκών εδαφοκλιματικών συνθηκών και ειδικά της γεωθερμίας, καθώς και αξιοποίηση των ορεινών και ημιορεινών περιοχών με την καλλιέργεια αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών.

Όπως δήλωσε ο Προϊστάμενος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής Νίκος Ρόϊδος της ΔΑΟΚ ΠΕ Σερρών: «Στην επιδιωκόμενη στροφή προς την καλλιέργεια φρούτων και κηπευτικών το μεγάλο πρόβλημα είναι η απουσία του κρίσιμου κρίκου που συνδέει την παραγωγή και την κατανάλωση…Πρέπει να δούμε την υπάρχουσα κατάσταση από την αρχή (Κεντρικές Λαχαναγορές κ.λπ.) και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες σύγχρονες δομές: Περιφερειακές αγορές, δημοπρατήρια, εμπορευματικά αεροδρόμια, κάθετους άξονες. Άμεση σύνδεση του παραγωγού με τον καταναλωτή μπορεί να επιτευχθεί και με τη δημιουργία μικρών καθετοποιημένων μονάδων μεταποίησης προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής, σύμφωνα με τα πρότυπα του εξωτερικού».

O Δρ. Ηλίας Κάλφας project leader του έργου ΝextFood στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή -στο οποίο συμμετέχει η ΑΣ ΠΚΜ και το ΔΠΕ,  αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συμπόρευσης με ομάδες παραγωγών για την εδραίωση ψηφιοποιημένων εφαρμογών και την αξιοποίηση της τεχνολογίας στον τομέα της γεωργίας ακριβείας. «Η ψηφιακή εποχή στην γεωργία είναι γεγονός, ανάγκη και μονόδρομος για έναν βιώσιμο αγροδιατροφικό κλάδο. Οι επιλογές πολλές, ζητούμενο είναι η πρόοδος και η προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας», είπε.

Η Δρ. Μαρία Παπαγεωργίου του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος επεσήμανε ότι εκτός από την εξωστρέφεια που πρέπει να έχουν τα προϊόντα, απαιτείται εστίαση στην τουριστική αγορά και στην αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. “Το Local είναι το νέο Global. Η σύγχρονη απάντηση είναι το «GLOCAL» ενδυναμώνοντας πολιτισμό και τουρισμό”, είπε.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας  τόνισε: “Πάγια διεκδίκηση αποτελεί η μακροχρόνια παραχώρηση του στρατοπέδου Κολοκοτρώνη, ενός χώρου 260 στρεμμάτων, για τη δημιουργία μόνιμου επιχειρηματικού – εκθεσιακού κέντρου, που θα φιλοξενεί την SEREXPO και θα αναδεικνύει και θα προωθεί την επιχειρηματικότητα. Φιλοξενώντας εκδηλώσεις πολιτισμού και τέχνης και πολλές άλλες δραστηριότητες, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ώστε να προωθείται η ανάπτυξη και η εξωστρέφεια της περιοχής.”

Ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Σερρών επισήμανε την αναγκαιότητα δημιουργίας εκθετήριου-δημοπρατηρίου, ενέργεια που επιχείρησε ο προκάτοχός του με την συμβολή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της ΠΚΜ, η οποία αιτήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την παραχώρηση έκτασης 17 στρεμμάτων και των εγκαταστάσεων που υφίστανται σ’ αυτήν, καθώς και την ένταξη της όλης προσπάθειας σε αναπτυξιακό πρόγραμμα Leader.