Skip to main content

Αγροδιατροφή: Η Κ. Μακεδονία, το blockchain και η μετά - Brexit εποχή

Η ανάδειξη των γεωργοδιατροφικών προϊόντων της Κ. Μακεδονίας, η τεχνολογία Blockchain στον αγροδιατροφικό τομέα και η μετα-Brexit εποχή για τον κλάδο.

Για τις προοπτικές ανάδειξης των γεωργοδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα οφέλη του Blockchain στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και το επόμενο βήμα για τον αγροδιατροφικό τομέα στη μετά - Brexit εποχή ενημερώθηκαν το πρωί του Σαββάτου επιχειρηματίες, παραγωγοί και ενδιαφερόμενοι πολίτες σε σχετική εκδήλωση, στο πλαίσιο της Detrop 2020 που πραγματοποιείται στη ΔΕΘ.

Αναλύοντας τους βασικούς άξονες της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία συμμετέχουν 18 φορείς, ο πρόεδρος της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας, Κωνσταντίνος Κιλτίδης, σημείωσε τις ενέργειες που συντελούνται για την καθιέρωση των γεωργοδιατροφικών προϊόντων της περιοχής σε προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ).

«Ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία, έχουμε κάνει τις προκαταρκτικές συζητήσεις με προέδρους επιμελητηρίων, περιφερειάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες των περιφερειακών ενοτήτων που εμπλέκονται, ώστε σιγά σιγά να μπούμε στην τελική ευθεία για να καθορίσουμε το καλάθι των 10-12 πρώτων προϊόντων και να συνταχθούν οι φάκελοι που θα υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο κ. Κιλτίδης.

Ανάμεσα στα προϊόντα που διεκδικούν μία θέση στον φάκελο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, βρίσκεται το τσάι του βουνού του Ολύμπου, ο μαύρος χοίρος, το μύδι, το ρύζι και το κριθαράκι. «Είναι αδιανόητο προϊόντα σαν αυτά, που βρίσκονται στην καρδιά της μακεδονικής γης, να μην έχουν ταυτοποιηθεί» σημείωσε ο πρόεδρος του φορέα. Τόνισε ακόμη πως συμπληρωματικές διαδικασίες για την ανάδειξη των προϊόντων μπορεί να κάνει και η πολιτεία, κράτησε ωστόσο επιφυλάξεις καθώς, όπως είπε, «εκεί θα βρούμε μπροστά μας κενά που δεν θέλω ακόμη να τα σκεφτώ».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ARATOS NET, Νίκος Μπογονικολός, ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας και τα οφέλη της τεχνολογίας Blockchain για τα πιστοποιητικά εκπαίδευσης και κατάρτισης του αγροδιατροφικού τομέα. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «το Blockchain αποτελεί κομμάτι της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και παρέχει τη δυνατότητα η κάθε συναλλαγή να είναι έμπιστη και να μην μπορεί να παραβιαστεί ή αντιγραφεί».

Μέσω της εφαρμογής δημιουργείται ένα ψηφιακό αρχείο που περιλαμβάνει και μερικές βασικές πληροφορίες, όπως το όνομα του πιστοποιούμενου, το όνομα της Αρχής Έκδοσης του πιστοποιητικού, η ημερομηνία έκδοσης κ.λπ. Το έγγραφο υπογράφεται από τον εκδότη χρησιμοποιώντας ένα «κλειδί», που είναι γνωστό μόνο στον ίδιο, ενώ η ψηφιακή υπογραφή ενσωματώνεται στο ψηφιακό πιστοποιητικό.

Στη συνέχεια, δημιουργείται μία μοναδική ακολουθία χαρακτήρων, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε για να πιστοποιήσει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού και αν έχει αλλάξει κάτι στο περιεχόμενό του ή στην περιγραφή του. Παράλληλα, με τη χρήση του κλειδιού, εξήγησε ο κ. Μπογονικολός, δημιουργείται μία εγγραφή σε πλατφόρμα blockchain, όπου καταγράφεται το ιστορικό έκδοσης, διασφαλίζοντας τη γνησιότητα με τη μέγιστη ασφάλεια. Τέλος, ο εκδότης και ο πιστοποιούμενος αναγνωρίζονται από την πλατφόρμα της εφαρμογής Blockchain2050 Files Authentication Management, που εκτελεί με πολύ φιλικό τρόπο όλα τα προηγούμενα, μέσω της ακολουθίας χαρακτήρων. «Στα τρόφιμα το blockchain χρησιμοποιείται για την ιχνηλασιμότητά τους» ανέφερε ως παράδειγμα ο πρόεδρος και CEO της ARATOS NET.

Για τις προοπτικές και τις προκλήσεις που παρουσιάζει η Μεγάλη Βρετανία για την Ελλάδα στον κλάδο της αγροδιατροφής στη μετά - Brexit εποχή αλλά και τη συνδρομή του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου στην εύκολη μετάβαση των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα μίλησε η πρόεδρος του φορέα, Άννα Καλλιάνη. Όπως τόνισε, στους επιχειρηματικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αλλάζει τίποτα μέχρι το τέλος του 2020, που ισχύει η μεταβατική περίοδος, και έθεσε ως βασικό ερώτημα το ποια θα είναι η φύση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στην οποία θα καταλήξει η χώρα με την ΕΕ.

«Προσωπικά θα είμαι επιφυλακτική να κατονομάσω ένα συγκεκριμένο μοντέλο» σημείωσε, προσθέτοντας πως η αποχώρηση από την Ένωση του «νούμερο ένα ευρωπαϊκού προορισμού για ξένες άμεσες επενδύσεις, με ανοιχτό και φιλόξενο επιχειρηματικό περιβάλλον και με τη χαμηλότερη φορολογία επιχειρήσεων στους G20, θα έχει επιπτώσεις και για τα δύο μέρη όσον αφορά στην πρόσβαση στην αγορά». «Οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για την πορεία τους από το τέλος του 2020 και μετά» επεσήμανε και ανέλυσε τα βασικά στοιχεία της εμπορικής συμφωνίας που έχει καταρχήν αναφέρει η βρετανική πλευρά.

Η κ. Καλλιάνη επανέλαβε αρκετές φορές πως το Επιμελητήριο «θα συνδράμει αποφασιστικά και ουσιαστικά στην κρίσιμη περίοδο για τη διαμόρφωση της νέας σχέσης μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ελλάδας» και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να προτείνουν δράσεις για την προώθηση του brand name Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την προώθηση των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος προς τους Βρετανούς. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποτελεί πάντα ισχυρό εταίρο της Ελλάδας» κατέληξε η πρόεδρος του Επιμελητηρίου.