Skip to main content

Έως 30 εκατ. ευρώ το οικονομικό αποτύπωμα της Agrotica στη Θεσσαλονίκη

Σε συζητήσεις η διοίκηση της ΔΕΘ - Helexpo για συνέργειες με Ιταλία και Γερμανία – Την Πέμπτη ανοίγει τις πύλες της η 28η Agrotica.

Οικονομικό αποτύπωμα 25 έως 30 εκατ. ευρώ στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή εκτιμάται ότι αφήνει η τετραήμερη διοργάνωση της Διεθνoύς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων, Agrotica.

Μάλιστα το δυνατό κλαδικό χαρτί της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η Agrotica, δεν αποκλείεται να ενισχυθεί περεταίρω καθώς η διοίκηση της ΔΕΘ  - Helexpo, βρίσκεται σε συζητήσεις για συνέργειες στη ΝΑ Ευρώπη με την ιταλική EIMA Bologna καθώς και με τον εκθεσιακό φορέα στην Κολωνία, Köln Messe.

Αυτά επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την 28η Agrotica, η οποία ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας «η Agrotica φιγουράρει μεταξύ των σημαντικότερων ευρωπαϊκών εκθέσεων του αγροτικού κλάδου, με μια διεθνή απήχηση που αποτυπώνεται στα φετινά της μεγέθη. Είναι ενδεικτικό πως οι 2.077 εκθέτες της προέρχονται από την Ελλάδα και 45 άλλες χώρες. Ο δε φετινός αριθμός των εκθεσιακών συμμετοχών, αποτελεί τη συνέχεια μιας σταθερά ανοδικής πορείας της Agrotica τα τελευταία χρόνια και συνιστά ευοίωνο σημάδι και για το μέλλον».

Μάλιστα ο κ. Τζήκας τόνισε πως η φετινή ζήτηση κάλυψε και το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο του Εκθεσιακού Κέντρου, με τον εκθεσιακό χώρο που καταλαμβάνει η Agrotica να ανέρχεται σε 41.000 τ.μ. έναντι 39.000 τ.μ. της προηγούμενης διοργάνωσης. Σημεώνεται πως το 2018 οι εκθέτες της διοργάνωσης ήταν 1.903 και το 2016 1.503.

Η Agrotica μετρά πλέον 35 χρόνια ζωής καθώς πρωτοδιοργανώθηκε το 1985 οπότε πρωτοδιοργανώθηκε.

Την έκθεση θα επισκεφθούν περίπου 550 ξένοι προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες από 21 χώρες, πολλές θα είναι οι εμπορικές αποστολές από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ η Agrotica θα υποδεχθεί και οργανωμένες αποστολές από όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της ΔΕΘ-Helexpo, Αλέξη Τσαξιρλή τις «πύλες» της έκθεσης, που είναι η Τρίτη σε μέγεθος γεωργική έκθεση αναμένεται να περάσουν περάσουν περί τις 130.000 επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό, ενώ πολυάριθμα γκρουπ εμπορικών αποστολών αναμένονται από τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Την έκθεση επισκέπτονται, μεταξύ άλλων, και περίπου 550 ξένοι προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες από 21 χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

«Στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη «γιορτή», όπου παράλληλα θα τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κλάδο, θα παρουσιαστούν όλες οι τελευταίες τάσεις στα αγροτικά μηχανήματα και τις αγροτικές τεχνολογίες και ο αγροτικός κόσμος θα ενημερωθεί για τις διεθνείς εξελίξεις» ανέφερε ο κ. Τσαξιρλής.  



Υπέρ της ανάπλασης της Έκθεσης ο ΣΕΑΜ

Υπέρ της ανάπλασης του εκθεσιακού εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγεών Αντιπροσώπων Μηχανημάτων Σάββας Μπαλουκτσής κάνοντας λόγο για γηρασμένες και μικρές εγκαταστάσεις.

Ο κ. Μπαλουκτσής έκανε ιδιαίτερη μνεία στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από πλευράς αγροτών για την προμήθεια σύγχρονων μηχανημάτων, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, προσθέτοντας ότι με το διπλασιασμό περίπου του προϋπολογισμού των Σχεδίων Βελτίωσης στα 600 εκατ. ευρώ, δύο στους τρεις αγρότες θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις επιδοτήσεις.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις για τα Σχέδια έφθασαν τις 15.500, συνολικού προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ.

Η ΣΕΑΜ συμμετέχει στην Agrotica  με 44 επιχειρήσεις -  μέλη της, καταλαμβάνοντας 15.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου.

Η πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Δήμητρα Εμμανουηλίδου ανέφερε πως η φετινή Agrotica πραγματοποιείται σε μία χρονική φάση ενεργοποίησης από το ΥΠΑΑΤ, των διαδικασιών για τα Σχέδια Βελτίωσης μέσω των οποίων επιδοτούνται η προμήθεια μηχανημάτων και εξοπλισμού.

Σύμφωνα με την κα. Εμμανουηλίδου οι έλεγχοι των αιτήσεων έχουν ολοκληρωθεί στις 7 από τις 13 περιφέρειες.

Η ΕΚΑΓΕΜ συμμετέχει στην Agrotica με 110 επιχειρήσεις – μέλη της, που καλύπτουν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους επιφάνεια 8.500 τμ.

Συμμετοχές

Όπως είπε ο υπεύθυνος διοργάνωσης της Agrotica, Βασίλης Σπύρου στη φετινή διοργάνωση σημαντική παρουσία θα έχουν, πέραν των επιχειρήσεων γεωργικών μηχανημάτων και εταιρείες των κλάδου γεωργικών εφοδίων και εξοπλισμών, δηλαδή κλάδων που δεν ευνοούνται από τις επιδοτήσεις των Σχεδίων Βελτίωσης.

Πλειάδα συνδέσμων, οργανισμών και φορέων συμμετέχουν, από τους οποίους, εκτός από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αναφέρω ενδεικτικά την Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων και τον Σύνδεσμο Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων, που είναι και υποστηρικτές της έκθεσης.

Εκπαιδευτικά ιδρύματα, τράπεζες, οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, εταιρείες συμβούλων αγροτικής ανάπτυξης και πολλές άλλες επιχειρήσεις συμμετέχουν και καλύπτουν όλες τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες του αγροτικού κόσμου.

Πλούσιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, με εξειδικευμένα συνέδρια και ημερίδες, όπου θα αποτυπωθούν οι νεότερες εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή. Πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κομβικό ρόλο στις παράλληλες εκδηλώσεις κατέχει το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο της AGROTICA, όπου συμμετέχουν επιστήμονες, επιχειρηματίες, τεχνοκράτες, ακαδημαϊκοί, γεωπόνοι και πολλοί άλλοι, αναδεικνύοντας όλα τα κρίσιμα ζητήματα της γεωργίας. Το Συνέδριο με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία» αποτελεί μία συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός».

Ακόμη, στην αίθουσα «Α. Ριάδης» στις 31 Ιανουαρίου θα διοργανωθεί το συνέδριο «Νέα Γεωργία-Νέος Συνεργατισμός-Προς ένα σύγχρονο υπόδειγμα συνεταιρισμών για τη νέα γενιά» (συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του προγράμματος Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Στην AGROTICA θα παρουσιαστεί και το ρομποτικό σύστημα Four Eyes for Farm (σε εκδήλωση που είναι συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του Ινστιτούτου Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ).

Επίσης, στην έκθεση θα παρουσιαστούν πολλά μοντέλα αγροτικών επαγγελματικών αυτοκινήτων.

Τα εγκαίνια

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις 19:00, στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη. Το ωράριο της έκθεσης την Πέμπτη, την Παρασκευή και την Κυριακή είναι από τις 10:00 έως τις 19:00 και το Σάββατο από τις 10:00 έως τις 20:00.

Η ΔΕΘ-Helexpo, εναρμονισμένη και με την «πράσινη» φιλοσοφία που επιβάλλεται να διέπει την γεωργία, κατήργησε τον έντυπο εκθεσιακό κατάλογο της Agrotica και πλέον το σχετικό υλικό διατίθεται μόνο ηλεκτρονικά. Αυτή η μεταβολή θα διέπει όλες τις εκθέσεις μας.