Skip to main content

Agrotica: Προκλήσεις η σπατάλη τροφίμων και η διασφάλιση της επάρκειας

H ανθρωπότητα βρίσκεται ενώπιον της πρόκλησης να διασφαλίσει τη διατροφική της επάρκεια είπε ο Χρήστος Δόρδας από το βήμα της Agrotica.

Μπορεί η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής να αποτελεί νούμερο ένα πεδίο δράσης και εξέτασης, αλλά σίγουρα η πρώτη προτεραιότητα και η μεγαλύτερη, ίσως, πρόκληση για την ανθρωπότητα “ είναι ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων που εκτιμάται στο 1/3 της παραγόμενης ποσότητας και η διασφάλιση της επάρκειας, και όχι μόνο υπό αχαρτογράφητες συνθήκες”. Αυτό τόνισε ο καθηγητής στο τμήμα Γεωπονίας, Εργαστήριο Γεωργίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Χρήστος Δόρδας, μιλώντας από το βήμα του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Agrotica “ Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία” που ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες του.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ο πλανήτης έχει γνωρίσει παλινδρομήσεις των κλιματικών συνθηκών ως αποτέλεσμα των μεταβολών της συγκέντρωσης του ατμοσφαιρικού CO2. “ Η κλιματική μεταβολή της περιόδου του Ανθρωπόκαινου, που είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής εκπομπής CO2 λόγω καύσης ορυκτών καυσίμων, φαντάζει απειλητική όσο ποτέ, αφού συνδυάζεται με μεγάλη αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού”, επισήμανε. Πρόσθεσε, δε, ότι “ η ανθρωπότητα βρίσκεται ενώπιον της πρόκλησης να διασφαλίσει τη διατροφική της επάρκεια και όχι μόνο (πχ παραγωγή κλωστικών ινών) υπό αχαρτογράφητες συνθήκες”.