Skip to main content

Αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας: Ερώτηση ΚΚΕ για την κατεδάφιση του ποιμνιοστασίου

«Η απόφαση για την κατεδάφιση του ποιμνιοστασίου τους έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους», σημειώνεται στην ερώτηση.

Ερώτηση για την απόφαση κατεδάφισης του ποιμνιοστασίου των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας κατέθεσαν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

«Η απόφαση για την κατεδάφιση του ποιμνιοστασίου τους έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των αγροτικών φυλακών», σημειώνεται στη σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα η ερώτηση είναι η εξής:

«Η κυβέρνηση, με την πολιτική της, συνεχίζοντας αυτήν των προηγούμενων, οδηγεί σε πλήρη απαξίωση το θεσμό των αγροτικών φυλακών τόσο με την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων μεταγωγής κρατουμένων σε αυτές (ν.4760/2020) και τη χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση τους όσο και με την εκποίηση της περιουσίας τους μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Είναι χαρακτηριστικό πως την ίδια στιγμή που υπάρχει υπερσυμφόρηση των κλειστών φυλακών, στις αγροτικές φυλακές η πληρότητα δεν ξεπερνάει το 40%.

Ειδικότερα, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, η απόφαση για την κατεδάφιση του ποιμνιοστασίου τους έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους. Η απόφαση αυτή, στοχεύει, σύμφωνα και με σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, στην ικανοποίηση απαιτήσεων συνορεύουσας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας και εντάσσεται στην προοπτική εκχώρησης ολόκληρης της έκτασης των φυλακών και κατά συνέπεια οριστικής διακοπής της λειτουργίας τους.

Οι σχετικές εξηγήσεις που έδωσε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου με το αρ. 15.137/16-8-2021 έγγραφο της κάθε άλλο παρά επαρκείς και πειστικές κρίνονται.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

- Πως τοποθετείται απέναντι στο σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις αγροτικές φυλακές της Κασσάνδρας, με την απόφαση κατεδάφισης του ποιμνιοστασίου τους;

- Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τη διατήρηση του ποιμνιοστασίου στις παραπάνω αγροτικές φυλακές και την αναβαθμισμένη, σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό, συνέχιση της λειτουργίας τους;

- Ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση, αντί για την απαξίωση, των αγροτικών καταστημάτων κράτησης;».