Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τσουχτερά πρόστιμα για ακίνητα Airbnb - «Εκλογίκευση» ζητούν οι ιδιοκτήτες

Καλούνται να καταβάλουν 102 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση που καθυστέρησαν να δηλώσουν - Τι ζητούν ιδιοκτήτες που έλαβαν ραβασάκια-φωτιά

Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα βρίσκονται το τελευταίο διάστημα Θεσσαλονικείς ιδιοκτήτες κατοικιών που μισθώνουν ως Airbnb, καθώς έχουν λάβει ραβασάκια - φωτιά από την ΑΑΔΕ, η οποία τους ζητά να καταβάλουν 102,4 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε περίπτωση που έχουν καθυστερήσει να τη δηλώσουν. Σημειώνεται πως το χρονικό διάστημα που τους δίνεται ως περιθώριο για να δηλώσουν την κάθε διανυκτέρευση είναι έως 20 ημέρες, από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε.

Όπως λένε, πρόκειται για πρόστιμα - φωτιά που θα πρέπει να εκλογικευτούν καθώς καλούνται, αν δεν δηλώσουν εγκαίρως μια διανυκτέρευση, που μπορεί να είναι της τάξης των 20 ή 30 ευρώ στη σχετική πλατφόρμα, να καταβάλουν πολλαπλάσια πρόστιμα.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στη Voria.gr άνθρωποι που διατηρούν ένα ή δυο Airbnb, δεν υπάρχει πρόθεση να φοροδιαφύγουν καθώς ούτως ή άλλως τα ακίνητά τους είναι δηλωμένα και διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου, ενώ καταβάλλουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΑΜΑ αναγράφεται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω των οποίων διατίθενται τα ακίνητα.

Όπως επισημαίνουν ιδιοκτήτες που έλαβαν τσουχτερά πρόστιμα, «το ποσό των 102 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση που δεν δηλώθηκε εμπρόθεσμα, από αμέλεια, είναι εξοντωτικό». Όπως λένε χαρακτηριστικά «θα μπορούσε το ποσό αυτό να επιβάλλεται για κάθε μήνα καθυστέρησης και όχι για κάθε διανυκτέρευση, την ώρα μάλιστα που σε αρκετές περιπτώσεις Airbnb οι μισθώσεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα».

Σημειώνεται πως τα πρόστιμα επιβάλλονται βάσει νομοθεσίας του 2018, η οποία ωστόσο ενεργοποιήθηκε πρόσφατα και ισχύει αναδρομικά, όπως λένε οι ιδιοκτήτες airbnb.  

Στα 3,3 δισ. ευρώ η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα το 2022

Η οικονομία διαμοιρασμού μεγεθύνεται, όπως προκύπτει από έρευνα της Grant Thornton, με έντονο ρυθμό, 15% ετησίως. Το 2022 έφτασε να αποτελεί το 14% της συνολικής τουριστικής δαπάνης, μέγεθος τέτοιο που δεν μπορεί να παραμένει χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο. Σε απόλυτα νούμερα η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα γιγαντώθηκε στα 3,3 δισ. ευρώ το 2022 από 2,96 δισ. ευρώ που ήταν το 2019 και 1,42 δισ. ευρώ το 2016.

Μάλιστα η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας ενός πλαισίου για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Το πλαίσιο αναμένεται να διαχωρίζει αυτούς οι οποίοι εκμισθώνουν μαζικά ακίνητα έναντι της πλειονότητας, που νοικιάζουν ένα ή δύο ακίνητα.

Όπως τονίζουν φορείς του κλάδου, είναι η πρώτη φορά που θα τεθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο των εν λόγω καταλυμάτων τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες φιλοξενίας.