Τρίτη 17 Μαΐου 2022
x

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΜΙΣΘΩΣΗ: Η... ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ AIRBNB ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επενδυτές συνεχίζουν να αναζητούν κτήρια στην πόλη της Θεσσαλονίκης για κατασκευή Airbnb - Έρχονται οι…μεσοπρόθεσμες μισθώσεις.

Έχοντας περάσει μια χρονιά με διακοπτόμενη καραντίνα, το καλοκαίρι του 2021 λόγω και της σημαντικής ενίσχυσης του τουρισμού η ζήτηση για Airbnb άρχισε να ανακάμπτει, την ώρα μάλιστα που αρκετοί ιδιοκτήτες στη Θεσσαλονικη, είχαν αποφασίσει τους προηγούμενους μήνες να επιστρέψουν από την βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση.

Είναι χαρακτηριστικό πως το Σεπτέμβριο η πληρότητα των καταλυμάτων Airbnb στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται η εταιρεία AirDNA, ήταν στο 75% με τα ενεργά ωστόσο καταλύματα να είναι περί τα 1.682, όταν ένα χρόνο νωρίτερα ήταν σημαντικά υψηλότερα, με τον αριθμό τους να φτάνουν τα 2.040.

Ο υψηλότερος αριθμός Airbnb στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο του 2019 όταν έφτασε τα 2.640.

Σημειώνεται πως ενεργό θεωρείται ένα κατάλυμα αν αυτό έχει μισθωθεί έστω και μια βραδιά τον μήνα.

Ο αριθμός των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης περιορίστηκε σταδιακά σημαντικά καταδεικνύοντας το άγχος των ιδιοκτητών τους να σταματήσουν να βλέπουν την επένδυση τους στα αζήτητα.

Την ώρα όμως που κάποιοι ιδιοκτήτες τράπηκαν σε…άτακτη φυγή, επενδυτές συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες προκειμένου να τοποθετηθούν στην αγορά Airbnb, η οποία βλέπουν πως έχει μέλλον. Ισραηλινοί και Βαλκάνιοι, κυρίως, δεν σταματούν να επιδίδονται στο κυνήγι κτηρίων παλιών, συχνά, πρώην βιοτεχνικών χώρων, προκειμένου να δημιουργήσουν καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ή στην αγορά διαμερισμάτων και εν συνέχεια στο διαχωρισμό τους σε μικρότερα.

Η κινητικότητα αυτή δεν φαίνεται να αναχαιτίζεται παρά το γεγονός πως μεμονωμένοι ιδιοκτήτες αλλά και εταιρείες διαχείρισης Airbnb πέρασαν στην παραδοσιακή μίσθωση βλέποντας τη ζήτηση για τους εν λόγω χώρους να φθίνει.

Έρχεται η.. μετάλλαξη των Airbnb

Στο μεταξύ, την εμφάνιση της αρχίζει να κάνει, δειλά δειλά μια…μετάλλαξη των Airbnb καθώς σε κάποιες περιπτώσεις από τη μίσθωση τριών τεσσάρων ημερών, οι ιδιοκτήτες τους προχώρησαν στις… μεσοπρόθεσμες ενοικιάσεις δηλαδή για κάποιους μήνες ( τρεις - τέσσερις) σε εργαζόμενους που βρίσκονται στην πόλη για κάποια επαγγελματικά projects. Για κάποιους η λύση αυτή μοιάζει με μια ελκυστική, η οποία, όπως λένε, θα έχει συνέχεια καθώς συχνά υπάρχουν εργαζόμενοι ή και ζευγάρια που για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα επιθυμούν να μείνουν σε κάποιο διαμέρισμα μέχρι να μετακομίσουν στο δικό τους ή να ολοκληρώσουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και να επιστρέψουν στην μόνιμη κατοικία τους.

Η ακτινογραφία των Airbnb στη Θεσσαλονίκη

Τα ενεργά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Θεσσαλονίκη, σήμερα είναι 1.682, ήτοι το 96%, αφορούν ολόκληρα διαμερίσματα και το 4% ιδιωτικά δωμάτια.

Το 58% των διαμερισμάτων διαθέτει ένα δωμάτιο, το 23% δύο δωμάτια, το 14% είναι στούντιο, το 4% τρία δωμάτια ενώ μόλις το 1% τέσσερα δωμάτια.

Η πλειονότητα των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης (43%), που επιλέγουν Airbnb, τα νοικιάζουν για μία βραδιά, ενώ το 41% για δύο διανυκτερεύσεις.

Η μέση τιμή ενοικίασης ανά διανυκτέρευση, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα καταλύματα αυτού του τύπου, αγγίζει τα 51 ευρώ, όταν το Μάρτιο της τρέχουσας χρονιάς ήταν στα 42.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ