Skip to main content

Ακάρ: «Σημάδι αδυναμίας» η απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα

Προτείνουμε την προσέγγιση των γεγονότων με ψυχραιμία και λογική, σεβόμενοι πάντα το διεθνές δίκαιο, τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Σημάδι αδυναμίας» χαρακτήρισε την απόφαση της Ελλάδας να κηρύξει persona non grata τον Λίβυο πρέσβη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας μίλησε το πρωί της Δευτέρας σε συνάντηση με δημοσιογράφους, για τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τη συμφωνία με τη Λιβύη. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην απέλαση του Λίβυου ηγέτη από την Αθήνα.

«Η σχέση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρή και περισσότερο ουσιώδης. Δεν έχει νόημα η αμφισβήτηση της Τουρκίας. Όταν προβάλλουμε κάποιους ισχυρισμούς αναφορικά με τα δικαιώματά μας στο περιβάλλον του ΝΑΤΟ, αυτό δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται σαν στάση εναντίον του ΝΑΤΟ. Με την προστασία των νότιων συνόρων μας, προστατεύουμε το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη» ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια, μίλησε για την απέλαση του Λίβυου ηγέτη από την Αθήνα, απόρροια της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης: «Εκτιμούμε πως είναι μια κίνηση αδυναμίας. Δεν θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Προτείνουμε την προσέγγιση των γεγονότων με ψυχραιμία και λογική, σεβόμενοι πάντα το διεθνές δίκαιο. Αυτή η συμφωνία είναι πλήρως εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό. Το μηνμόνιο με τη Λιβύη δεν εναντιώνεται στους γείτονές μας, αλλά δημιουργήθηκε για την επιτήρηση των δικαιωμάτων και των ενδιαφερόντων δυο κυρίαρχων κρατών, της Τουρκίας και της Λιβύης».