Skip to main content

Ακίνητα: Ανατροπές μετά τις νέες αντικειμενικές αξίες - Παραδείγματα

Οι νέες αξίες που θα αποκτήσουν τον ερχόμενο Μάιο τα ακίνητα σε όλη τη χώρα αναμένεται να προκαλέσουν ντόμινο ανατροπών στις τιμές και στους φόρους

Με πρόσθετο φόρο απειλούνται οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε αγορά, γονική παροχή ή δωρεά κάποιου ακινήτου, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα».

Οι νέες αξίες που θα αποκτήσουν τον ερχόμενο Μάιο τα ακίνητα σε όλη τη χώρα αναμένεται να προκαλέσουν ντόμινο ανατροπών στις τιμές και στους φόρους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους φορολογούμενους που θα μεταβιβάσουν ακίνητα σε περιοχές όπου η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών παραμένει μεγάλη και οι τιμές πώλησης των ακινήτων τους τελευταίους μήνες έχουν πάρει την ανηφόρα.

Έτσι, από το καλοκαίρι θα κοστίζουν ακριβότερα οι μεταβιβάσεις ακινήτων σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και η Ευελπίδων, αλλά και σε αρκετά προάστια της Αττικής, όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα.

Στα ύψη θα εκτιναχθούν οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε περίπου 3.000 περιοχές που θα ενταχθούν σε πρώτη φάση στο αντικειμενικό σύστημα.

Πρόκειται κυρίως για περιοχές - «φιλέτα», δηλαδή ζώνες σε νησιά η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κεφαλονιά, η Κέρκυρα, αλλά και σε περιοχές της Αττικής.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα πατέρας θέλει να μεταβιβάσει με γονική παροχή στην κόρη του την πλήρη κυριότητα ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στην περιοχή του Χολαργού, όπου σήμερα η τιμή ζώνης είναι 1.750 ευρώ. Η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι σήμερα 175.000 ευρώ και προκύπτει φόρος γονικής παροχής ύψους 250 ευρώ. Με την αύξηση της τιμής στα 1.900 ευρώ η αντικειμενική αξία ανεβαίνει στα 190.000 και ο φόρος γονικής παροχής στα 400 ευρώ. Προκύπτει όμως, και αύξηση των εξόδων μεταβίβασης από περίπου 1.750 ευρώ σε 1.900 ευρώ. Έτσι το συνολικό κόστος της γονικής παροχής θα αυξηθεί από τις 2.000 ευρώ στις 2.300 ευρώ.