Skip to main content

Άκυρο λόγω ακρίβειας ρίχνουν στον οβελία οι Θεσσαλονικείς

Μειωμένες έως και 50% οι παραγγελίες για το πασχαλινό έδεσμα, επιφυλακτικοί είναι οι καταναλωτές - Τι λένε οι κρεοπώλες.

Εντείνονται οι ανησυχίες πως ο βασιλιάς του πασχαλινού τραπεζιού, ο οβελίας, φέτος δεν θα κυριαρχήσει μεταξύ των εδεσμάτων καθώς οι καταναλωτές λόγω της γενικότερης ακρίβειας εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τις όποιες παραγγελίες.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι στιγμής οι παραγγελίες στα κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκης, κατά περίπτωση, είναι μειωμένες από 30% έως 50% σε σχέση με πέρυσι, με τους Θεσσαλονικείς είτε να επιλέγουν μικρότερες ποσότητες σε σχέση με άλλες χρονιές, είτε να μεταθέτουν την αγορά του οβελία για τις επόμενες ημέρες, αναμένοντας μια ενδεχόμενη μείωση της τιμής του.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης, «η τιμή του αρνιού κινείται κατά μέσο όρο στα 12,5 ευρώ το κιλό, ενώ του κατσικιού αγγίζει τα 13,5 ευρώ. Πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα η τιμή ήταν αυξημένη τουλάχιστον κατά 1 ευρώ».

Ωστόσο, όπως εξηγεί, το ερχόμενο Σάββατο θα είναι το βαρόμετρο για το πώς τελικά θα διαμορφωθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα οι τιμές αρνιού και κατσικιού, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της ζήτησης και επάρκειας.

Σημειώνεται πως αυτές τις ημέρες γίνονται αγορές αρνιών και κατσικιών από εμπόρους για τις ημέρες του καθολικού Πάσχα. Οι τιμές θα προκύψουν ανάλογα με τις ποσότητες που θα μείνουν για το ορθόδοξο Πάσχα στη χώρα μας και φυσικά από τη ζήτηση. Το σίγουρο είναι ότι όπως κάθε χρόνο θα έχουμε και φέτος εισαγωγές αρνιών από Ρουμανία και Βουλγαρία, με τιμές 1 - 1,5 ευρώ χαμηλότερες, σε σχέση με τα εγχώρια κρέατα.

Των… φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν

Στο μεταξύ δεν λείπουν και κάποιοι Θεσσαλονικείς που προμηθεύτηκαν μέρες πριν τον οβελία, βάζοντάς τον στην κατάψυξη για να πετύχουν χαμηλότερες τιμές από αυτές που υφίστανται σήμερα. Ωστόσο όπως λένε κρεοπώλες αυτή η τακτική ακολουθείται από κάποιους καταναλωτές και άλλες χρονιές και δεν είναι απόρροια της γενικότερης ανασφάλειας που επικρατεί.

Αναφερόμενος ο κ. Μπαλαμπανίδης στις μειωμένες παραγγελίες -δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες η τάση αυτή να αντιστραφεί προς το θετικότερο- τονίζει πως ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί από την περιρρέουσα κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος και η γενικότερη ακρίβεια με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος και φειδωλός σε αγορές. Είναι χαρακτηριστικό πως κάποιος καταναλωτής που πέρυσι αγόραζε ένα αρνί φέτος προμηθεύεται το μισό, ενώ κάποιος άλλος που έναν χρόνο πριν αγόραζε τρία κιλά έχει μειώσει την εν λόγω ποσότητα κατά το ήμισυ.

Ταυτόχρονα, οι τιμές και στα άλλα είδη κρέατος τραβούν την ανηφόρα, καθώς η τιμή του κιλού του μοσχαριού και του χοιρινού, τα οποία πωλούνται σε μια ευρεία γκάμα, έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 15% ενώ του κοτόπουλου κατά 20%. Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από τον οβελία το αμέσως επόμενο δημοφιλές κρέας, μεταξύ των επιλογών των Θεσσαλονικέων, είναι το χοιρινό.