Skip to main content

Ακριβή μου Χαλκιδική - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ενοικίασης

Η υψηλότερη τιμή ενοικίασης πανελλαδικά στη Χαλκιδική - Σε ποιες περιοχές της χώρας μειώθηκαν οι τιμές, πού έμειναν αμετάβλητες, πού αυξήθηκαν

Σχεδόν τετραπλάσιες τιμές ενοικίασης έναντι της μέσης πανελλαδικής ανά τμ καταγράφονται στη Χαλκιδική, τιμές που μοιάζουν να απευθύνονται σε... Κροίσους. Είναι χαρακτηριστικό πως η μέση τιμή ενοικίασης στη Χαλκιδική, αγγίζει τα 30,77 ευρώ ανά τμ, την ώρα που η μέση τιμή πανελλαδικά είναι στα 7,50 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή ανά τμ στη Χαλκιδική στο δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν μειωμένη κατά 0,77% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Η Χαλκιδική εμφανίζεται σημαντικά ακριβότερη ακόμη και από τις Κυκλάδες όπου η μέση τιμή οριοθετείται στα 27,50 ευρώ ανά τμ, ποσό τσιμπημένο κατά 17,9% έναντι του δεύτερου τριμήνου του 2019.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν με βάση τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου του 2020, του δείκτη τιμών κατοικιών Spitogatos Property Index (SPI), ο οποίος διαμορφώνεται από την ανάλυση των στοιχείων των χιλιάδων αγγελιών ακινήτων του εν λόγω ηλεκτρονικού δικτύου.

Η χαμηλότερη τιμή μίσθωσης πανελλαδικά καταγράφεται στο Κιλκίς, καθώς διαμορφώνεται στα 2,5 ευρώ ανά τμ, τιμή η οποία είναι μειωμένη κατά 13,8% καθώς πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο ήταν στα 2,9 ευρώ. Το ποσοστό συρρίκνωσης των τιμών ενοικίασης στο Κιλκίς είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πανελλαδικά καθώς τα σκήπτρα κρατά η Φλώρινα, όπου οι τιμές έκαναν βουτιά κατά 16,8% και διαμορφώθηκαν σε 3,62 ευρώ ανά τμ.

Διαφορετική είναι η εικόνα στον δήμο Θεσσαλονίκης με τη μέση τιμή μίσθωσης ανά τμ να αγγίζει τα 7,78 ευρώ, ενισχυμένη κατά 7,3% έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του SPI, το αποτύπωμα του κορωνοϊού μέχρι και το Μάιο σε κάποιες περιοχές δεν υπήρξε καν, ενώ σε άλλες ήταν ανεπαίσθητο, όπως για παράδειγμα στη Χαλκιδική. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως της Φλώρινας παρουσιάζεται καταβαράθρωση των τιμών.

Πάντως όλα εξαρτώνται από τις παροχές, την κατάσταση, τη θέση της κατοικίας και προπάντων την οικονομική πίεση που αισθάνεται ο εκάστοτε ιδιοκτήτης. Δεν λείπουν, άλλωστε και περιπτώσεις ιδιοκτητών που προτιμούν να κρατούν κλειστά τα ακίνητα τους μέχρι να πετύχουν την τιμή που αρχικά ζητούσαν, ή στην προκειμένη περίπτωση να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα χωρίς ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα.

Πού μειώθηκαν οι τιμές, πού έμειναν αμετάβλητες, πού αυξήθηκαν

Σταθερή στα 4,17 ευρώ παρέμεινε η τιμή ενοικίασης το τμ στην Πιερία, ενώ στην Καστοριά μειώθηκε κατά 5,2% (4,17 ευρώ ανά τμ)  και στο κέντρο της Αθήνας κατά 1,3% (9,38 ευρώ ανά τμ). Μείωση που φτάνει το 10% εμφανίζεται κατά το εξεταζόμενο διάστημα στη Ζάκυνθο, 9,9% στο Λασίθι,  3,9% στο νομό Λέσβου και 1,6% στα Χανιά.

Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών (27,8%) καταγράφεται στη Μεσσηνία με το νόμο Πέλλας να ακολουθεί με άνοδο τιμών κατά 18%.