Skip to main content

Πότε ανοίγουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί - Αλλαγές με τη νέα σχολική χρονιά

Ανοιχτοί από σήμερα οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, στις 7 Ιανουαρίου οι παιδικοί - Αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας από τη νέα σχολική χρονιά

Σύγχυση προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με το άνοιγμα σήμερα των παιδικών, βρεφονηπιακών και βρεφικών σταθμών.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση αφορούσε τους ιδιωτικούς σταθμούς και όχι τους δημοτικούς, χωρίς ωστόσο αυτό να διευκρινίζεται εξαρχής.

Οι δημοτικοί βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί διέπονται από κανονισμό λειτουργίας που έχει επικαιροποιηθεί από το 2017 με ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση και το άρθρο 7,  η λειτουργία των Παιδικών, Βρεφικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Ιουλίου του επομένου έτους, επί πέντε ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Σε περιοχές που η απασχόληση των εργαζόμενων γονέων κορυφώνεται κατά τη θερινή περίοδο (αγροτικές-τουριστικές), ο Σταθμός μπορεί να λειτουργεί το μήνα Αύγουστο και να διακόπτει την λειτουργία του για ένα μήνα κατά τη διάρκεια των μηνών Μαΐου-Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι Σταθμοί δεν λειτουργούν από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και την 5η Ιανουαρίου. Εάν συνυπολογιστεί η αργία των Φώτων, αυτό σημαίνει ότι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου. Το δε Πάσχα παραμείνουν κλειστοί από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Θωμά.

Οι Σταθμοί δεν λειτουργούν κατά τις επίσημες αργίες των Δημοσίων Υπηρεσιών, την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του Σταθμού και την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.

Η λειτουργία των Σταθμών αρχίζει από την 7:00 ώρα λήγει την 16:00 ώρα.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νομικού προσώπου ή του Δημοτικού Συμβουλίου, σε περίπτωση που ο Σταθμός λειτουργεί ως υπηρεσία του Δήμου, μπορεί να παρατείνεται έως και δύο (2) ώρες επιπλέον το ωράριο λειτουργίας του Σταθμού. Για την υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις.

Το ζήτημα της εναρμόνισης

Το Προεδρικό Διάταγμα του 2017, καλεί  τους δήμους να εναρμονίσουν τη λειτουργία τους, ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο λειτυουργίας για όλη τη χώρα.

Ωστόσο η εφαρμογή του συγκεκριμένου κανονισμού εναρμόνισης των σταθμών απαιτεί αλλαγές στις ήδη υπάρχουσες δομές των δήμων, που κοστίζουν μέχρι και αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με το πόσους σταθμούς διαθέτει ο κάθε δήμος.

Η συγκεκριμένη υποχρεωτικότητα παρακάμπτεται τα τελευταία χρόνια, καθώς μέσω της ΚΕΔΕ επιτυγχάνεται η αναβολή της, που όμως δεν είναι δυνατόν να παραταθεί πέραν της 31ης Αυγούστου του 2022.

Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, αν και οι περισσότεροι δήμοι ακολουθούν τον κανονισμό λειτουργίας του 2017, υπάρχουν περιπτώσεις που βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά αυτές τις μέρες, εφόσον είναι εργάσιμες.