Skip to main content

Αλεξάνδρεια - Φονική παράσυρση 14χρονης: Μετατρέψιμη ποινή επιβλήθηκε στον 23χρονο

Εντάσεις από την πλευρά της οικογένειας της ανήλικης πλαισίωσαν την ακροαματική διαδικασία - Τι είπε ο 23χρονος στην απολογία του.

Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και τριών μηνών, εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως, καταδικάστηκε απο το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης ο 23χρονος κατηγορούμενος για τη θανατηφόρα παράσυρση και εγκατάλειψη της 14χρονης μαθήτριας στην Αλεξάνδρεια τον Μάρτιο του 2017.

Ο νεαρός κρίθηκε ένοχος για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών με ενδεχόμενο δόλο που είχε ως συνέπεια τον θάνατο και για εγκατάλειψη, με τον ευμενέστερο νόμο που ίσχυε κατά την τέλεση της πράξης. Σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί για επικίνδυνη οδήγηση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πολυγύρου Χαλκιδικής σε ποινή κάθειρξηε 6,5 ετών. Ο ίδιος ήταν ελεύθερος ενόψει του Εφετείου, ενώ με τη σημερινή απόφαση, του δίνεται η δυνατότητα να εξαγοράσει την ποινή του.

Η δίκη διεξήχθη παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, καθώς δεν ήταν λίγες οι αντιδράσεις των συγγενών της 14χρονης στη θέα του κατηγορούμενου και τις καταθέσεις των οικείων του.

Υπενθυμίζεται πως το μικρό κορίτσι επέστρεφε από το φροντιστήριο στις 3 Μαρτίου του 2017 περίπου στις 8 το βράδυ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 18χρονος τότε κατηγορούμενος παρέσυρε την ανήλικη που διέσχιζε πεζή τον δρόμο και την εκτίναξε 26 μέτρα μακριά, προκαλώντας βαρύτατες κακώσεις στο κρανίο, τον θώρακα και την κοιλιά. Η άτυχη 14χρονη άφησε την τελευταία της πνοή ενώ ο 23χρονος εγκατέλειψε το σημείο. Ο νεαρός που έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή δεν είχε δίπλωμα οδήγησης, ενώ όπως κατέθεσαν πραγματογνώμονες, το όχημα δεν ήταν ασφαλές καθώς μεταξύ άλλων είχε ελαστικά διαφορετικών διαστάσεων.

«Εκφράζω τη λύπη μου και τη συντριβή μου που χάθηκε ένας συνάνθρωπος. Έχω τον ίδιο πόνο κι εγώ», είπε ο κατηγορούμενος στην απολογία του. Πρόσθεσε πως ήταν βράδυ και ότι ο δρόμος δεν είχε φωτισμό ενώ παράλληλα ισχυρίστηκε πως δεν έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα.

«Η πεζή πετάχτηκε μπροστά μου τρέχοντας. Υπήρχαν δύο διαβάσεις και σηματοδότες. Θα μπορούσε να πατήσει το κουμπί για να περάσει τις διαβάσεις και να μην γινόταν τίποτα. Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει φωτισμός», είπε ο 23χρονος και συμπλήρωσε πως δεν είχε κάνει καμία μετατροπή στο όχημα. Όσον αφορά στο δίπλωμα, είπε πως πράγματι δεν είχε όταν συνέβη το δυστύχημα.

«Στα 15-20 μέτρα είδα την κοπέλα. Ήταν στη μέση του δρόμου. Πάτησα φρένο και έστριψα το τιμόνι δεξιά για να την αποφύγω. Έτρεχε και πετάχτηκε, ήταν στιγμιαίο όλο αυτό. Δεν φαινόταν νωρίτερα», είπε ο 23χρονος.

«Ήμουν σε κατάσταση σοκ. Δεν έφυγα από το σημείο. Δεν υπήρχε κανένας μάρτυρας. Αντιλήφθηκα τι είχε γίνει και μετά ήρθε ο πατέρας μου. Δεν υπάρχει ζωή για μένα. Δυσκολεύομαι και δυσκολεύτηκα πολύ», κατέληξε.